USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

5 червня: свята, події, факти. День охорони довкілля та перші шини з синтетичної гуми

5 Червня 2022 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день охорони навколишнього середовища, Міжнародний день боротьби з незаконним, нерегульованим рибним промислом та Всесвітній день боротьби з видовою дискримінацією.

В США святкують День кетчупу, День монгольф’єра, День пончика, Пряниковий день, у В’єтнамі – Свято середини року, у Данії – День Конституції, День батька, на Сейшельських островах – День визволення, на Багамських островах – День праці, в Екваторіальній Гвінеї – День президента, в Азербайджані – День меліоратора.

5 червня вшановують пам’ять святителя Леонтія Ростовського (Левон Огірочник або Конопляник) і чудотворця Романа Углицького. На Леонтія закінчують саджати огірки.

День ангела сьогодні відзначають: Адріан, Андрій, Василь, Геннадій, Гнат, Давид, Данило, Дмитро, Іван, Гнат, Ісай, Касьян, Костянтин, Леонтій, Михайло, Микита, Олександр, Петро, Роман, Сильвестр, Федір, Яків, Юлія (Іуліанія).

Народилися

Цього дня народилися англійський астроном і математик Джон Адамс, іспанський поет, музикант і художник Федеріко Гарсіа Лорка, художник і режисер, один із творців радянського мультиплікаційного кіно Олександр Іванов, український політик, президент УНР в екзилі у 1989-1992 роках, голова ОУН з 1981 року Микола Плав’юк, англійський режисер Тоні Річардсон (фільм «Том Джонс»), радянський режисер-мультиплікатор Володимир Попов («Простоквашино», «Умка», «Бобик у гостях у Барбоса»), французький кінорежисер, сценарист Жак Демі («Шербурзькі парасольки»), радянський кінорежисер Іскандер Хамраєв («Сіль землі», «Шапка Мономаха», «Червона стріла»), радянський і грузинський актор театру й кіно Кахі Кавсадзе (Абдулла у фільмі «Біле сонце пустелі»), український співак Степан Грищенко, польська акторка Барбара Брильська («Іронія долі, або з легким паром»), латвійський і російський шоумен, музикант, телеведучий, учасник гурту «Несчастний случай» Валдіс Пельш, український легкоатлет Сергій Демидюк.

Події

1783 – французькі винахідники брати Монгольф’є в рідному містечку Анноні запустили на висоту 500 м перший у світі тепловий аеростат – повітряну кулю. Він був виготовлений із паперу з прокладкою з лляного полотна. Висота кулі була 15 метрів, об’єм – 2200 кубічних метрів, а важила вона понад 200 кг.

1849 – Данія стала конституційною монархією.

1882 – у Парижі відкрито Музей Гревен.

1894 – у Львові розпочала роботу найбільша за всю історію Галичини Загальна Крайова виставка.

1910 – у Києві відбувся перший політ на вітчизняному літаку конструкції професора Політехнічного інституту Олександра Кудашева, який сам же й виконував роль пілота. За 11 днів у повітря підняв свій літак і студент Ігор Сікорський.

1919 – під час українсько-польської війни 1918–1919 років розпочалася Чортківська офензива Української Галицької Армії (УГА), внаслідок якої від поляків було звільнено Чортків, Тернопіль, Бучач та Перемишляни.

1940 – у США були продемонстровані перші шини з синтетичної гуми.

1945 – воєначальники союзних держав підписали в Берліні Декларацію про поразку Німеччини й прийняття верховної влади в ній урядами СРСР, США, Великої Британії й Франції.

1947 – держсекретар США Джордж Маршалл виголосив промову в Гарвардському університеті, в якій виклав програму допомоги післявоєнній Європі, яка пізніше отримала назву «план Маршалла».

1957 – дослідник наркотиків доктор Герберт Бергер ініціював перед АМА перевірку спортсменів на допінг.

1968 – після перемоги на первинних президентських виборах у Каліфорнії був смертельно поранений сенатор Роберт Кеннеді, який помер наступного дня. Постраждали ще п’ятеро осіб. Убивця Серхан Бішара був відразу ж схоплений.

1977 – у продажу з’явився перший персональний комп’ютер Apple II.

1981 – американський вчений із центру з контролю над захворюваннями М. Готліб уперше описав новий вірус, який глибоко вражає імунну систему людини, – AIDS, синдром набутого імунодефіциту.

1990 – Всеукраїнський Православний Собор у Києві проголосив відродження Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), відновив церковну структуру у вигляді патріархату і обрав першим українським патріархом митрополита Мстислава Скрипника.

2006 – Сербія оголосила про незалежність, а об’єднання Сербії та Чорногорії остаточно ліквідоване.

2009 – суд Каліфорнії виніс смертний вирок 38-річному Реймонду Лі Ойлеру, який скоїв 20 підпалів лісів, унаслідок яких загинуло 5 осіб – пожежники, які намагалися врятувати від вогню сільський будинок. Ойлер не припинив палити ліси, навіть коли дізнався про загибель людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus