USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

22 червня: свята, події, факти. День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні та день пам’яті святого Кирила

22 Червня 2023 00:00
Сьогодні – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Цього дня 1941 року, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю із СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років як складова, але основна частина Другої світової війни.

Для України період з 1941 по 1945 рік – справжня національна трагедія, а не тільки участь у найкривавішому і масштабному конфлікті XX століття. Включена до складу СРСР, Україна повинна була відстоювати інтереси великої держави, тому чоловіки-українці призивалися в радянську армію і перебували в УПА, захищаючи свою країну від загарбників.

День пам’яті і скорботи – чергове нагадування усім про те, яка нещадна і жорстока війна, і чому нам варто вчитися на помилках минулих поколінь.

22 червня світ відзначає також День підморгування кішкам і День шоколадного еклера.

У США святкують День цибулевих кілець, День радлера, День здорового глузду, у Сальвадорі – День вчителя, у Хорватії – День боротьби проти фашистів, на Гаїті – День президента, в Латвії – День пам’яті героїв битви під Цесисом.

Православна церква сьогодні вшановує день пам’яті святого Кирила, єпископа Олександрійського.

Кирило був богословом і письменником. Свого часу він активно займався тлумаченням Священного писання: пояснював незрозумілі моменти парафіянам і багатьох повернув до віри в Христа.

Довго і вперто боровся з єретиками і проявами язичництва в суспільстві. Протягом 32 років керував церквою і помер своєю смертю в 444 році, залишивши після себе велику кількість праць.

Іменини сьогодні в Олександра, Кирила, Івана, Олексія, Марії та Маріанни.

Цього дня народилися німецький філософ, філолог, мовознавець Вільгельм Гумбольдт, німецький фізик Густав Герц, німецький письменник Еріх Марія Ремарк, український педагог, громадсько-політична діячка, сестра Степана Бандери Марта-Марія Бандера, український дипломат і політик, голова Народного руху у 1999-2003 роках Геннадій Удовенко, радянська і російська акторка Наталія Варлей («Кавказька полонянка», «Вій»), литовський актор театру й кіно Юозас Кіселюс (Артур Банга в «Довгій дорозі в дюнах»), американський письменник, автор популярних інтелектуальних детективів Ден Браун («Код Да Вінчі», «Цифрова фортеця», «Ангели й демони»), український футболіст Владислав Прудіус, український гімнаст, віце-чемпіон Олімпіади-2000 Роман Зозуля.

Події

860 – після невдалої атаки київських князів Аскольда й Діра на Царгород імператор Візантії Михайло III уклав із ними договір про «мир і любов», заплативши великий викуп.

1633 – у домініканському монастирі святої Мінерви в Римі Галілео Галілей навколішки зрікся свого світогляду, заснованого на теорії Миколая Коперника. Це відбулося на тому самому місці, де Джордано Бруно вислухав смертний вирок.

1634 – Рембрандт одружився зі Саскією ван Ейленбюрх, яка відтоді стала його музою.

1668 – царські війська почали 7-річну облогу Соловецького монастиря, який відмовився приймати церковну реформу.

1671 – Османська імперія оголосила війну Речі Посполитій.

1675 – англійський король Карл II заснував Гринвіцьку обсерваторію.

1826 – в Російській імперії прийняли «чавунний устав», що посилив цензуру.

1889 – Німецька імперія першою в Європі ввела пенсії зі старості.

1910 – відкрили першу в Європі повітряну пасажирську лінію Фрідріхсгафен-Дюссельдорф, на якій курсував дирижабль «Німеччина».

1915 – австро-німецькі війська під керівництвом Августа фон Макензена звільнили Львів від російських військ після 293 днів російської окупації.

1923 – президія Ради народного господарства УСРР у Харкові прийняла рішення про ліквідацію 127 гуралень в Україні.

1933 – лідер комуністів УСРР Постишев оголосив про масові арешти серед «буржуазної інтелігенції» України.

1940 – в Комп’єні Французька республіка підписала капітуляцію перед Третім Рейхом (у тому ж вагоні, в якому 1918 року підписувала капітуляцію Німецька імперія).

1941 – Німеччина напала на СРСР, початок німецько-радянської війни.

1941 – у в’язницях Львова розпочалися розстріли в’язнів, причетних до ОУН, санкціоновані прокурором Львівської області Харитоновим. Загальна кількість жертв у Львові за оцінками істориків коливається між 2358 і 2752.

1944 – німецька авіація під час масованого авіанальоту знищила 47 американських літаків на авіабазі в Полтаві.

1960 – після обміну образами між лідерами стався офіційний розрив відносин між КПРС і Комуністичною партією Китаю.

1973 – до ООН одночасно прийняли НДР і ФРН.

1981 рік – Марк Девід Чепмен визнав себе винним в убивстві Джона Леннона.

1984 – у Києві радянська стрибунка у висоту Тамара Бикова встановила світовий рекорд – 2 м 5 см.

1994 – президент України Леонід Кравчук видав розпорядження «Про повернення релігійним організаціям культового майна» з вимогою до місцевих органів влади забезпечити до 1 грудня 1997 року передачу в безоплатне користування або повернення у власність релігійних організацій культових будівель та майна, які перебувають у державній власності та використовуються не за призначенням.

1994 – у Гельсинкі Україна спільно з 40 країнами підписала Декларацію з питань навколишнього середовища та охорони здоров’я в Європі.

2002 – землетрус силою 6,5 бала за шкалою Ріхтера в Західному Ірані, загинула 261 особа.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus