USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

8 січня: свята, події, факти. День заразливого сміху та День бульбашкової ванни

8 Січня 2024 00:00
8 січня святкують День заразливого сміху, День обертання Землі, День бульбашкової ванни, День вартового та День текстового набору.

У США – День ванни з піною, День «Покажіть і розкажіть на роботі», День зимового догляду за шкірою, День англійської іриски, День спостереження за чоловіками, День війни з бідністю, у Вірменії – День донора кісткового мозку, в Греції – Свято жінок «Гінайкратія».

Цього дня народилися український мовознавець і педагог Степан Смаль-Стоцький, український письменник Степан Васильченко, український радянський актор театру і кіно Степан Шкурат, український радянський театральний режисер, актор театру і кіно Гнат Юра, визначний американський співак і актор, найуспішніший виконавець популярної музики XX століття Елвіс Преслі, англійський фізик і популяризатор науки Стівен Хокінг, британський рок-співак Девід Боуї, український поет-«шістдесятник», журналіст, діяч українського руху дисидентів Василь Симоненко, українська фігуристка Олена Грушина (виступала у танцях на льоду в парі з Русланом Гончаровим).

Події

1297 – князівство Монако отримало незалежність.

1547 – друком вийшов Катехізис Мартінаса Мажвідаса – перша книга литовською мовою.

1656 – у голландському місті Гарлем виходить перший номер газети «Гарлемський вісник», її видають і досі, це найстаріша газета в світі.

1558 – французи зайняли Кале, останнє континентальне володіння Англії у Франції.

1656 — у нідерландському місті Гарлем вийшов перший номер газети Weeckelijcke Courante van Europa, найстарішого з періодичних видань, що нині існують (зараз виходить від назвою Гарлемський вісник).

1709 – з ініціативи Петра I був виданий перший цивільний календар.

1790 – Джордж Вашингтон звернувся до Конгресу з першим президентським посланням. Це був перший щорічний звіт президента США.

1828 – заснована Демократична партія США.

1851 – французький фізик Леон Фуко завдяки сконструйованому ним апарату продемонстрував обертання Землі.

1863 – в Александрії запущено перший в Африці трамвай-конку.

1889 – учений Герман Голлеріт із Нью-Йорка отримує патент на табулюючу машину, яку використовували для перепису населення.

1918 – виступаючи перед членами Конгресу, президент США Вудро Вільсон запропонував Чотирнадцять пунктів – програму мирного перевлаштування післявоєнного світу, що мала сприяти закінченню І Світової війни.

1919 – в с. Ясіня теперішньої Закарпатської Гуцульщини провідна коляда місцевих гуцулів «завершилася» роззброєнням угорської залоги та встановленням української Гуцульської Республіки.

1957 – Боббі Фішер став чемпіоном США з шахів у віці 14 років.

1959 – Шарль де Голль став першим президентом П’ятої республіки у Франції.

1961 – французи на референдумі проголосували за надання Алжиру незалежності.

1976 – на засіданні міністрів країн-членів МВФ у м. Кінгстоні на Ямайці оформлена Ямайська валютна система.

1978 – розгоном великої антиурядової демонстрації в Кумі почалася Ісламська революція в Ірані.

2004 – у Саутгемптоні відбулася церемонія «хрещення» морського суперлайнера «Queen Mary 2», найбільшого на той час у світі.

2020 – збиття українського Boeing 737 під Тегераном, загинуло 176 людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus