USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

9 квітня: свята, події, факти

9 Квітня 2021 00:00
У цей день світ відзначає Міжнародний день топ-менеджера, День фінської мови, Всесвітній день конкані, день народження «звеселяючого газу».

У США святкують День китайського мигдалевого печива, День Вінстона Черчілля, День колишніх в’язнів війни, в Данії – Річниця окупації, на Філіппінах – День доблесті, у Тунісі – День пам’яті мучеників, у Грузії – День національної єдності, у Британії – День вуха Дженкінса, в Канаді – День битви на хребті Вими, в Болівії – День Конституції.

Іменини за православним календарем святкують Марта, Панас, Єфрем, Макар, Олександр, Павло та Іван.

Цього дня народилися французький поет і критик Шарль-П’єр Бодлер, український громадсько-політичний діяч, президент УНР в екзилі в 1926-1954 роках Андрій Лівицький, американський негритянський співак Поль Робсон, американський політичний і державний діяч Вільям Фулбрайт, французький актор Жан-Поль Бельмондо («Професіонал», «На останньому диханні», «Жінка є жінка», «Злодій», «Сирена з «Міссісіпі»»), українська поетеса, перекладачка Тамара Коломієць, український митець Ігор Подольчак, американська акторка Синтія Ніксон («Секс і місто»), український хокеїст Олексій Понікаровський, канадський франкомовний автогонщик Жак Вільньов, італійський футболіст, півзахисник клубу «Мілан» Анатоніо Ночеріно.

Події

193 – Септимій Север був проголошений Римським імператором.

1667 – у Парижі відбулася перша у світі публічна мистецька виставка.

1860 – французький винахідник Едуард-Леон Скотт де Мартінвілл зробив перший аудіозапис, який зберігається в паризькому архіві.

1866 – у США запрацював закон про громадянські права, який надав всім жителям країни рівні права (виключаючи індіанців, які живуть в резерваціях або на незаселених територіях).

1930 – у Нью-Йорку вперше продемонстрували роботу відеотелефона. Зв’язок встановлено між офісами компаній Bell Laboratories і AT&T.

1953 – кінокомпанія «Ворнер бразерз» представила перший 3-D фільм – «Дім воскових фігур».

1966 – Ватикан відмінив «Індекс заборонених книг», який проіснував понад 4 сторіччя.

1977 – шведська група ABBA на тиждень очолила американський хіт-парад з піснею «Dancing Queen».

1989 – радянські війська розігнали мирну демонстрацію у Тбілісі, ці криваві події отримали назву Трагедія 9 квітня.

1990 – у Львівській опері відбулося перше засідання Львівської обласної ради першого демократичного скликання.

1991 – у Львові засновано творче об’єднання Фонд Мазоха (засновники Роман Віктюк, Ігор Подольчак та Ігор Дюрич).

2003 – Європарламент схвалив вступ у Європейський союз 10 нових членів: Кіпру, Мальти, Естонії, Латвії, Литви, Угорщини, Польщі, Чехії, Словаччини й Словенії.

2005 – спадкоємець британського престолу Чарльз, принц Уельський одружився із Каміллою Паркер-Боулз.

2015 – в Україні набув чинності закон про декомунізацію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus