USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

9 липня: свята, події, факти. День знищення стрілецької зброї та перший ядерний вибух в Україні

9 Липня 2023 00:00
9 липня відзначають Міжнародний день знищення стрілецької зброї, заснований Організацією Об’єднаних Націй в 2001 році.

Цього дня в Аргентині святкують День Незалежності, в Австралії та Палау – День Конституції, День податкової служби в Казахстані, Національний день цукрового печива у США.

9 липня вшановують пам’ять Преподобного Давида Солунського.

Іменини за православним календарем святкують Денис, Іван, Тихон, Давид.

Цього дня народилися англійський астроном, син Чарльза Дарвіна Джордж Дарвін, болгарський поет Іван Вазов, канадський спортивний функціонер, президент Національної хокейної ліги в 1946-1977 роках Кларенс Кемпбелл, український учений, академік-засновник Національної Академії педагогічних наук України Костянтин Кульчицький, американський державний діяч Дональд Рамсфелд, англійський рок-барабанщик Джон «Мітч» Мітчелл, американський кіноактор і продюсер Том Хенкс, американська співачка й акторка, екссолістка групи Hole Кортні Лав (Лав Мішель Гаррісон).

Події

1357 — король Карл IV заклав в Празі Карлов міст через Влтаву.

1686 — сім європейських держав створили Аугсбурзьку лігу з метою зупинити експансію Королівства Франція в Західній Європі.

1789 — Національні збори у Королівстві Франція проголосили себе Установчими.

1811 — велика пожежа на Подолі у Києві. Вогонь знищив більшість з 2068 подільських будинків.

1816 — Аргентина оголосила незалежність від Іспанської імперії.

1877 — перший фінал тенісного турніру у Вімблдоні, переможцем став Спенсер Гір.

1900 — королева Вікторія схвалила Закон про утворення Австралійської федерації, на підставі якого створена нова держава Федерація Австралії (з 1 січня 1901 року).

1955 — заснований Пагуошський рух учених за мир, роззброєння і міжнародну безпеку (опубліковано Маніфест Рассела-Ейнштейна).

1955 — знаменита рок-н-рольна пісня «Rock Around the Clock» (автор Біл Гейлі, виконання гурту Bill Haley & His Comets) зайняла перше місце в Американському чарті «Білбоард».

1961 — у Вінніпегу (Канада) відкрито пам'ятник Т. Г. Шевченку.

1972 — в околицях села Хрестище (Харківська область) провели перший в Україні ядерний вибух (підземний).

2002 — Організація Африканської Єдності, об'єднуюча 53 держави Африки, офіційно перетворена в Африканський союз.

2006 — фінальний матч чемпіонату світу з футболу в Німеччині. Італія в серії післяматчевих пенальті перемагає Францію і вчетверте стає чемпіоном світу.

2018 — саміт Україна-ЄС, між Україною та ЄІБ підписано угоду про виділення позики на EUR75 млн для реалізації проєкту «Підвищення безпеки автомобільних доріг у містах України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus