USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

9 вересня: події, факти, дні народження

9 Вересня 2019 00:00
Сьогодні у світі відзначають День тестувальника та Міжнародний день краси.

День народження 9 вересня святкують журналістка Оксана Бубенщикова, журналіст і телеведучий Сергій Орлов та ексзахисник ФК «Волинь» Роман Никитюк.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та бажає добробуту, радості, світлих днів, незабутніх вражень, родинного затишку, миру й тепла, любові та здійснення найзаповітніших мрій. А ще – вдалих днів, хороших новин, величезної сили духу, приємних подій та невичерпного оптимізму!
Оксана Бубенщикова
Оксана Бубенщикова
Сергій Орлов
Сергій Орлов
Роман Никитюк
Роман Никитюк
Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.


Наша хроніка:

Минулоріч редакція перейнялася атмосферою Середньовіччя, яка вирувала у стінах замку Любарта.

У 2017 році ми повідомляли, що у Луцьку почав розкривати свої таємниці фестиваль анімації «Задзеркалля-2017».

У 2016 році Ковель приєднався до популярного у світі руху – буккросингу, коли прочитані книги беруться з полиць і подорожують з рук в руки.

У 2015 волинські археологи розкопали фундамент середньовічного монастиря.

У 2014 році мешканці Луцька скаржились, що не можуть нормально відпочивати через гамір у нічних барах.

У 2013 році у цей день на свято «Бджоли і меду» у Маневичі завітали пасічники з кількох районів Волині, а також із Хмельницької області.

2012 року ми писали про те, що Луцьк долучився до відзначення Дня фізичної культури і спорту, що в Україні припадає на другу суботу вересня кожного року, фізкультурно-спортивним святом.

У 2011 році видання писало, що у рейтингу якості життя Волинь займає десяту позицію. Окрім того, за рівнем добробуту Волинь посіла 23 місце, за рівнем освіти – 16, а за рівнем охорони здоров’я – 6.

Також цього року лучанин впіймав велетенську рибину. Рибалка Анатолій Савич витягнув 30-кілограмового сазана.

Окрім того, 9 вересня у 2011 році архів оприлюднив історію волинських емігрантів. Тоді про життя емігрантів з Волині в Канаді, Бразилії, Америці, Аргентині та Австралії розповіла виставка «В далекий край за океан», що експонується у Волинському обласному державному архіві.

А у 2010 році у цей день редакція розповідала, що серед кращих вузів світу немає жодного українського. В рейтингу «best» вишів не знайшлося місця для вітчизняного.

Народилися:

Цього дня народилися український письменник, основоположник сучасної української літератури Іван Котляревський, російський князь, герой Вітчизняної війни 1812 року Сергій Трубецькой, російський письменник і філософ, граф Лев Толстой, друга дружина Йосипа Сталіна Надія Аллілуєва, український економіст, журналіст, військовий, історик-дослідник Лев Шанковський, український письменник (сатирик і гуморист), журналіст Федір Маківчук, американський актор білорусько-єврейського походження Кірк Дуглас (Іссур Демський), радянський поет, перекладач Борис Заходер («Вінні-Пух і всі-всі-всі», «Мері Поппінс», «Пітер Пен»), український художник, живописець, аквареліст Юрій Луцкевич, український фізик Олександр Смакула, російський співак Юрій Гуляєв, радянська кіноакторка Надія Румянцева(«Дівчата», «Королева бензоколонки», «Одруження Бальзамінова»), російський поет, співак, автор пісень Вадим Степанцов («Король Оранжевое Лето», «Добрый вечер, Москва»).

Сталося:

1920 — Створено Київський авіаційний завод.

Він був створений на базі дрібних розрізнених ремонтних майстерень і знаходився до початку війни по вул. Гарматній. Завод був створений для проведення ремонту літаків зарубіжного виробництва, які знаходилися на озброєнні, але вже з 1925 року завод почав серійне виробництво літаків. Під керівництвом конструктора К. О. Калініна був розроблений і побудований перший чотирьохмісний пасажирський літак К-1. У 1932—1934 роках на заводі був запущений в серійне виробництво швидкісний шестимісний пасажирський літак ХАІ-1.

25 червня 1941року, під час Другої світової війни, завод був розбомблений. Після звільнення Києва від фашистських загарбників, 6 листопада 1943 року, на заводі проводили ремонт літаків По-2 і складання Як-3 і Як-9.

У 1948 році завод приступив до виготовлення літака Ан-2. Всього на заводі було виготовлено 3320 таких машин. У 1954—1956 роках завод виготовив дослідний зразок військово-траспортного літака Ан-8. У 1959—1978 роках на заводі був запущений в серійне виробництво військово-транспортний літак Ан-22 «Антей». Всього завод виготовив 1028 «Антеїв». У 1969—1985 роках завод випустив 1402 літака Ан-26. З 1979 року по 2003 рік завод виготовив 18 літаків Ан-124 «Руслан». З 1979року завод виготовляє літак Ан-32.

1944 — Підписано договір між СРСР i Польщею про примусове виселення українців з їх етнічних земель, що увійшли до складу ПНР.

Загалом, під час проведення акції, з переселено близько 480 000 осіб (122 450 українських родин), у тому числі:

з Краківського воєводства — 21 776 осіб

з Ряшівського воєводства — 267 795 осіб

з Люблінського воєводства — 190 734 особи

6 травня 1947 р. уряди ПНР і УРСР оголосили спільну заяву про закінчення переселення поляків з території УРСР до Польщі і українського населення з території Польщі до УРСР.

2006 — розпочався космічний політ астронавтки НАСА, українки Гайдемарі Стефанишин-Пайпер.

Місія STS-115 (корабель багаторазового використання «Атлантіс») була першою космічною місією до Міжнародної космічної станції (МКС) після загибелі корабля «Колумбія» (попередні місії STS-114 та STS-121 були орбітальними та не передбачали стиковки у космосі).

Попередньо старт цієї місії планувався на квітень 2003 року, проте із загибеллю «Колумбії» старт було перенесено на 27 серпня 2006 року, згодом знову перенесено (у зв'язку з торнадо «Ернесто»). Він відбувся 9 вересня 2006 року.

Завданням місії були, серед іншого, доставка та встановлення на МКС нових сонячних батарей та заміна відповідного обладнання. За встановлення батарей відповідала саме Стефанишин-Пайпер, яка стала восьмою жінкою астронавтом NASA, що здійснила вихід у відкритий космос (загалом таких виходів було 156 за історію NASA), загальна тривалість якого склала 12 годин і 8 хвилин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus