USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

9 вересня: свята, події, факти. День краси, перша у світі «мертва петля» та народився Іван Котляревський

9 Вересня 2022 00:00
Сьогодні світ відзначає Міжнародний день краси, День чудесних диваків, День тестувальника, Міжнародний день судоку, День дизайнера-графіка, День поширення інформації про фетальний алкогольний синдром.

У США – День прекрасного дивака, День плюшевого ведмедика, День віденського шніцеля, в Японії – Свято хризантем, у Коста-Ріці – День дітей, в Таджикистані – День незалежності, у Британії – День екстрених служб, в Афганістані – День мучеників, у Словаччині – День жертв голокосту та злочинів на расовому ґрунті, у Бразилії – День адміністраторів і менеджерів, у Молдові – День працівників державної безпеки, в Туреччині – День визволення Ізміра.

День плюшевого ведмедика. Президент США Теодор Рузвельт під час полювання в Міссісіпі в 1902 році відмовився стріляти в маленького ведмедя. The Washington Post підхопив цю історію і зробив мультфільм про цю подію. Власники магазину іграшок, Морріс і Роуз Міхтом, написали президенту Рузвельту лист з проханням дозволити називати свої м'які іграшки «ведмедиками Тедді». З тих пір ведмедики Тедді стали дуже популярними).

Церква 9 вересня вшановує пам’ять Пігмена Великого та Пімена Палестинського. Перший провів праведне життя у монастирі, збираючи навколо учнів, а другий намагався спокутувати свій гріх тим, що весь вільний час молився. Річ у тому, що колись Пігмен Палестинський став свідком, як собаки розірвали людину, але зовсім не допоміг їй.

Іменини відзначають власники таких імен: Степан, Олександр, Іван, Дмитро, Володимир, Михайло, Пігмен та Анфіса.

Цього дня народилися український письменник, основоположник сучасної української літератури Іван Котляревський, американський педіатр і вірусолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині 1976 року «за відкриття, що стосуються нових механізмів походження і поширення інфекційних захворювань» Даніел Карлтон Гайдузек, український економіст, журналіст, військовий, історик-дослідник Лев Шанковський, український письменник (сатирик і гуморист), журналіст Федір Маківчук, американський актор білорусько-єврейського походження Кірк Дуглас (Іссур Демський), український художник, живописець, аквареліст Юрій Луцкевич, український фізик Олександр Смакула,

Події:

1834 – вперше розпочалися заняття у Київському університеті на першому факультеті новоствореного університету – філософському.

1850 – Каліфорнія стала 31 штатом США.

1855 – під час Кримської війни після 349-денної облоги британо-французькі сили взяли Севастополь.

1886 – Бельгія, Велика Британія, Гаїті, Іспанія, Італія, Ліберія, Німеччина, Туніс, Франція та Швейцарія погодили Бернську конвенція про охорону літературних і художніх творів.

1913 – київський військовий льотчик Петро Нестеров уперше у світі зробив на літаку «мертву петлю» – одну з фігур вищого пілотажу («петля Нестерова»).

1920 – створено Київський авіаційний завод.

1944 – СРСР і Польща уклали договір про виселення українців з їхніх етнічних земель, що увійшли до складу Польської Республіки.

1951 – народно-визвольна армія Китаю ввійшла в Лхасу. Остаточна ліквідація незалежності Тибету.

1991 – проголошено незалежність Таджикистану.

2006 – почався космічний політ астронавтки NASA, українки Гайдемарі Стефанишин-Пайпер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus