USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Forbes: як Коломойський воює за єдність України

28 Травня 2014 07:00
Репортаж Forbes з Дніпропетровська про приватну армію українського олігарха Ігоря Коломойського. Як вона влаштована і як воює з Донецькою та Луганською народними республіками ?

На першому поверсі адміністрації Дніпропетровської області - багатолюдно. «Яку вам зброю? Ми не можемо просто так зброю видавати», - кричить спітнілий від напруги начальник Штабу національної захисту Юрій Береза ​​- чоловік у смугастій сорочці-поло. Його похмурі співрозмовники йдуть, голосно обурюючись. Над ним висить карта України, до якої наспіх причеплений георгіївський прапор - затверджений ще Олександром I символ військової доблесті в царській Росії. Але воює Береза ​​сьогодні за єдність України.

«Керівництво країни - політичні імпотенти, - говорить Береза. - Якщо зараз змінити вивіску і замість «Адміністрація Дніпропетровської області» повісити «Уряд України», я впевнений, що через два тижні ми звільнимо Донецьку і Луганську області. А ще через два місяці - Крим. Два місяці і два тижні - ось скільки нам потрібно».

Російська пропаганда довго лякала людей «Правим сектором» і «бандерівцями» із західних регіонів України. Однак справжнім центром протистояння із самопроголошеними Донецькою і Луганською народними республіками з кінця квітня став Дніпропетровськ. Щомісяця власник групи «Приват», член списку Forbes, губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський витрачає близько $ 10 млн зі свого стану на зарплату 3000 бійців добровольчих загонів та забезпечення їх харчуванням, обмундируванням і паливом.

Про бійців Коломойського шанобливо відгукуються навіть їх противники. «Я б не назвав їх [«Дніпро»] бандою, - говорить в інтерв'ю Forbes Роман Лягін, голова ЦВК Донецької народної республіки. - Їх можна називати приватною армією. Вони не соромляться афішувати свою приналежність. Вони непогано озброєні. Вони найорганізованіші, найвмотивованіші і найагресивніші».

Солдати Коломойського взуті, одягнені і озброєні помітно краще військовослужбовців внутрішніх військ і української регулярної армії.

«Кількість добровольців у Дніпропетровській області становить 30% чисельності всієї української армії на сьогоднішній день», - стверджує Юрій Береза. Згідно з його підрахунками, в резерві Штабу національної захисту - від 15 000 до 27 000 чоловік, готових зі зброєю захищати єдність України.

Захистимо Донбас

Буквально кожна третя машина на вулицях Дніпропетровська прикрашена українським прапором, а то і двома. Створюється враження, що тут відбувається важлива спортивна подія, але сплеск патріотизму викликаний менш приємними речами - буквально в 250 км від міста, в Донецькій області - триває справжня війна. «Захистили Дніпро. Захистимо Донбас», - свідчать розвішані по вулицях рекламні плакати.

У Донецькій і Луганській областях захоплені будівлі органів влади оточені барикадами, а в Дніпропетровську у обладміністрації немає навіть міліції. Поряд стоять два різнокольорових піаніно, на яких іноді намагаються грати відвідувачі. У приймальні заступника губернатора Геннадія Корбана (бізнес-партнера Ігоря Коломойського) чекає своєї черги кремезний чоловік у формі кольору хакі.

Знайомимося. Мій співрозмовник виявляється командиром батальйону «Донбас» територіальної оборони Донецької області. Ця людина (на всіх опублікованих фотографіях він закриває обличчя балаклавою) відома як Семен Семенченко, під цим псевдонімом він розповідає в Facebook про операції свого загону. Саме в цій соціальній мережі він оголосив про запис в батальйон «Донбас» і про збір коштів на його функціонування.


«Семен Семенченко» представляється капітан-лейтенантом запасу Військово-морських сил України. З його слів, після звільнення з флоту 15 років тому він став підприємцем. Його компанія знімала ролики для мобільного телебачення. Назву компанії «Семен» не розкриває, каже, що тоді можна буде легко вирхувати його ім'я.

Губернатор Донецької області бізнесмен Сергій Тарута ( № 16 в рейтингу 100 найбагатших людей України за версією українського Forbes, статок $ 597 млн ​) в інтерв'ю Financial Times назвав бійців «Донбасу» «патріотами», а сам батальйон - «прототипом муніципальної поліції майбутнього».

Однак, схоже, допомоги від рідної Донецької області «Донбас» не отримує. «Семенченко» стверджує, що першу бойову зброю йому і його соратникам вдалося добути, напавши 1 травня з «травматики» на блокпост, що охоронявся активістами ДНР.

Саме після цього батальйон «Семенченко» прозвали «чорними чоловічками» - за колір форми і масок.

Заперечує командир «Донбасу» і отримання зброї та фінансової допомоги від Дніпропетровська. З його слів, тут їх забезпечують харчуванням, виділили місце для тренувального табору на території області. Він також наполягає на самостійності загону. Проте джерело в адміністрації Дніпропетровської області визнає, що діяльність «Донбасу» все ж координується з Дніпропетровська. І це далеко не єдиний внесок Коломойського у війну на південному сході України.

Гроші на війну

Коли після введення російських військ до Криму, Україна готувалася до відбиття можливого вторгнення в інші області, з'ясувалося, що несправні акумуляторні батареї в техніки 95-ї аеромобільної бригади і декількох підрозділів, що стоять в Херсонській області. Тоді представники дніпропетровської адміністрації зв'язалися з виробниками акумуляторів і замовили відсутні - на особисті гроші Коломойського. «Один акумулятор коштує близько 4000 гривень, купили 1856 акумуляторів», - розповідає заступник начальника штабу Михайло Лисенко.

Дніпропетровська область також створила чотири власних збройних формування. Два батальйони спецназу «Дніпро-1» і «Дніпро-2», а також два батальйони територіальної оборони. Платять добровольцям від $ 1260 на місяць. Для порівняння: середня зарплата в Україні $ 272 (згідно з даними Держстату України за квітень 2014), приблизно стільки ж отримує рядовий контрактник, службовець в лавах Збройних сил.

«Вони обвішані зброєю, як космонавти», - із заздрістю говорить про бійців «Дніпра» командир «Донбасу».

«Ми знаходимося в стані війни з угрупованням і військами Коломойського. Навіть люди з того боку, які періодично виходять на представників ДНР, чесно зізнаються, що з нами воюють приватні війська приватного олігарха Коломойського», - визнає в інтерв'ю РБК прем'єр ДНР Олександр Бородай.

Щоб легально фінансувати ці формування, відкрили ряд благодійних фондів, розповідає Геннадій Корбан. «Засновники цих фондів - громадські. Просто ми жертвуємо свої кошти в ці фонди. У фондів дуже педантичний підхід до кожної закуповуваної позиції», - пояснює Корбан. Якісь кошти доводиться прямо передавати в Міноборони і МВС, наприклад гроші за зброю. Щось доводиться купувати за кордоном - наприклад, нещодавно були придбані 50 гвинтівок М-16 .

Формально батальйони територіальної оборони перебувають у підпорядкуванні Міністерства оборони, а батальйони «Дніпро-1» і «Дніпро-2» підпорядковуються МВС. Але Юрій Береза ​​не приховує негативного ставлення до начальства з міліції. «Батальйон - то ментовський, а у нас ментів не люблять, - каже командир «Дніпра». - Ніхто добровільно не хоче бути ментом. Згодні воювати, але не при МВС».

Методи у дніпропетровських батальйонів жорсткі.

Наприклад, під час зіткнень у Маріуполі на травневі свята з Дніпропетровська надійшов наказ: спалити всі адміністративні будівлі, де переховувалися противники. «Коли почали гинути наші хлопці, ми дали команду діяти більш радикально щодо тих місць, де засіли сепаратисти, - зізнається Геннадій Корбан. - Будівлі були спалені, щоб нічого було охороняти і ніде було там сидіти. Ці будівлі нічого не варті. Життя людей коштує дорожче».

Але про події в Одесі, де в результаті пожежі в будівлі Будинку профспілок загинули десятки людей - прихильників федералізації, Геннадій Корбан говорити не хоче. Лише додає: «Тепер там порядок».

Мотивація

Що рухає Ігорем Коломойським? Сам губернатор не зміг знайти часу для зустрічі з кореспондентом Forbes. Зі слів "Семена Семенченка", серед бійців ні для кого не є секретом, що у нього економічні інтереси. «[Ринат] Ахметов (найбагатший український бізнесмен, № 88 в глобальному рейтингу мільярдерів за версією Forbes, статки - $ 12,5 млрд) повинен буде відповісти за те, що він «злив» Донбас», - вважає «Семенченко». Він упевнений, що після війни обов'язково відбудеться перерозподіл ресурсів, та активи Ахметова підуть тому, хто дійсно багато робив для перемоги України (у ній він, зрозуміло, переконаний).

Геннадій Корбан описує інтереси групи «Приват» набагато скромніше. З його слів, мотивація Коломойського зовсім інша - «усвідомлення того, що ми можемо втратити країну, життя, сім'ї, благополуччя; причому благополуччя на останньому місці». Команда Коломойського все ж розраховує на подяку Києва. «Цілком можливо, що якісь преференції для нас будуть, - розмірковує Корбан. - Але ми боремося не за них».

З великих активів Коломойського на сході України знаходиться Стахановський завод феросплавів - розташоване в Луганській області підприємство - найбільший завод феросиліцію в Україні (забезпечує половину загальноукраїнського виробництва). У ніч на 19 травня невідомі озброєні люди напали на підстанцію «Алмазна» і знеструмили завод. «Група несе дуже великі збитки саме в цих областях. Порахувати їх складно. Крім того, що доводиться призупинити роботу заводу, відбувається грабіж банкоматів, нападають на інкасаторів», - розповідає Корбан.

Є у Коломойського і особиста мотивація.

Екс -президент Грузії Михайло Саакашвілі визнав, що дніпропетровський губернатор відтіснив його в списку особистих ворогів Володимира Путіна на друге місце.

«Після смерті Бориса Березовського я дійсно мав репутацію ворога № 1 для Путіна, - сказав Саакашвілі в інтерв'ю газеті «Україна молода». - Моя черга немов підійшла... Бо у мене більше не було, так би мовити, конкурентів. І тут, на щастя, на голову звалився дніпропетровський губернатор. Він сказав перед телекамерами про Путіна таке, про що я міг тільки думати, але ніколи вголос не сказав би».

Під час своєї першої прес-конференції на посаді губернатора Коломойський, натякаючи на російського президента, назвав його «шизофреніком маленького зросту». Володимир Путін після цього назвав Коломойського «пройдисвітом», «який кинув» Романа Абрамовича. Незабаром дніпропетровський бізнесмен позбувся свого російського бізнесу - Москомприватбанка. Але Геннадій Корбан не готовий поки оцінити втрату. «Операція ще не завершена, але, наскільки мені відомо, ми очікуємо адекватну ціну» - посміхається підприємець -чиновник.

Довідка
Ігор Коломойський - засновник групи компаній «Приват» і найбільшого в країні Приватбанку (№ 3 у списку українського Forbes, статки - $ 2,4 млрд ). У 1992 році разом з партнером Геннадієм Боголюбовим він заснував Приватбанк (активи $ 24 млрд, капітал $ 2,8 млрд, згідно даними МСФО, вересень 2013 року).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Рекрут Показати IP 28 Травня 2014 07:14
Коломойський молодець!Поставив все-і виграв!І не треба йому розпинатись про почуття патріотизму. А наші доморощені олігархи лише під заворушку супермаркети відкривають, щоб нажитись на злиднях.
123 до Рекрут Показати IP 28 Травня 2014 09:05
Ти що зробив ? Рекрут нетовскій) Тільки і сериш порядних людей!
РекрутУ до Рекрут Показати IP 28 Травня 2014 12:07
Скільки він витратив, а скільки потім у держави з відсотками вимагати буде!:) Що за наївні люди?!
Луганск Показати IP 28 Травня 2014 09:08
У кого похороны, а у ЕВРЕЯ праздник и золотые дни.
123 до Луганск Показати IP 28 Травня 2014 09:13
Єфремову скажи спасибо!
123 Показати IP 28 Травня 2014 09:11
Моя особиста думка, усі люди побачили кому з олігархів потрібна УКРАЇНА ! А кому ні ! Коломойський і Палиця молодці! А такі як Єремеєв Івахів Ахметов і їм подібні їх цікавлять тількі гроші і смерті людей!
Джулія до 123 Показати IP 28 Травня 2014 09:52
Бізнесмени в першу чергу дбають про свій бізнес. Те, що він в Україні знаходиться-бонус для її жителів.
123 до Джулія Показати IP 28 Травня 2014 10:41
Частково погоджуюсь .
Андрій76 до Джулія Показати IP 28 Травня 2014 11:02
Якби він думав тільки про свій бізнес,то не викидав би щомісяця 10млн.дол.на приватну армію.Чи можливо ви думаєте,що це вигідне вкладення капіталу?..Не думаю,що Путін чи Обама тримали би в своєму штаті 3000 озброєних охоронців.Це якось занадто...Ви не находите?..
Лучани Показати IP 28 Травня 2014 10:16
Про яку єдність може йти мова, коли українці вбивають українців?
Орест Показати IP 28 Травня 2014 10:52
Замість України зробить філію Ізраілю
11 для загального ро Показати IP 28 Травня 2014 11:59
для мойш ми гої7 і пора це вже знати давно
п Показати IP 28 Травня 2014 12:20
Знакомый написал из Германии. Рядом с ним живёт старый-старый немецкий дедушка, далеко уже за 90, но с ясным разумом и ещё юношеским любопытством. Дедушка воевал в составе SS-Panzer-Division „Hitlerjugend“. После войны отсидел в тюрьме за подвиги при Гитлере. Но перевоспитался. И очень стыдится "подвигов" юности. В последнее время интересуется у моего знакомого событиями на Украине. Вчера у них состоялся диалог. Дедушка спросил, какая обстановка текущая на Украине. Мой знакомый рассказал про ракетно-бомбовые удары по Славянску и Донецку, про обстрел спальных районов Славянска гаубицами. Немецкий дедушка пожевал губами, подумал и выдал: "Знаешь, мы делали страшные вещи. Мы совершили много ошибок. Но мы никогда не бомбили собственные города"
повторно Показати IP 28 Травня 2014 13:48
Якщо євреї створюють власні армії, то Україну жде доля Сомалі. Здається. написав коректно, надіюсь, що не видалите.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus