USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ігор Коломойський – про Зеленського, російську агресію і Порошенка. Інтерв'ю

6 Серпня 2019 16:11
Український бізнесмен Ігор Коломойський в інтерв'ю для РБК розповів, чого бажає двом президентам — українському та російському, назвав кандидатів на посаду прем'єра і розповів, чим зараз займається український олігарх-утікач Сергій Курченко. theБабель підготував основні тези.

Про Зеленського, очільника Офісу президента Богдана і серіал «Слуга народу»

З Зеленським бачилися після інавгурації один раз, мимохідь. Іноді переписуємося у WhatsApp. З Богданом познайомилися років 15 тому. Раніше був одним із головних моїх юристів, тепер зустрічатися в нього немає часу. Ідея про президентство, напевно, прийшла Зеленському в голову в 2013—2014 роках, коли писали сценарій «Слуги народу». Вперше про вибори з Зеленським говорили в 2017-му, але тоді рішення він не прийняв. А серіал «Слуга народу» я ніколи не дивився. Щоб перемогти на президентських виборах, потрібно було від 10 до 20 мільйонів доларів, але грошей Зеленському я не давав. У нього був контракт з «1+1» — тим і допомагав. Побажання Зеленському: якщо вибирати, кого призначати — тих, кому довіряєш чи професіоналів своєї справи, на першу позицію — тих, кому довіряєш, а заступників — професіоналів.

Про Петра Порошенка і правила бізнесу

З основним завданням він упорався — врятував країну від вас [російської агресії]. Я можу критикувати його як хочете, але не перед вами. Ми всередині розберемося самі. На Порошенка сильно тиснули західні радники — МВФ і фінансові організації, вимагали вирішити питання з ПриватБанком. Але ми з партнерами ніколи не структурували бізнес так, щоб його можна було одним махом взяти і забрати. Пріоритетні напрямки: металургія, електрометалургія, нафтохімія, нафтопродукти, нафта.

Про нерухомість у США і чутки про розслідування ФБР за підозрою у відмиванні грошей

Нерухомість у США [державний ПриватБанк стверджує, що її Коломойський купив на гроші, виведені з банку] належить компаніям, до яких я маю стосунок як один з акціонерів. Я позичив гроші партнерам, а вони купували. Але ми не брали гроші у ПриватБанку, а купували нерухомість на свої. Про розслідування ФБР ніхто нічого не знає, тому що офіційних звинувачень немає. У США не збираюся, тому що не люблю туди їздити.

Про Путіна і бізнес у Росії

Бізнесу в Росії немає з принципових міркувань. Якщо до кінця мого життя Крим не повернуть, то 100% Росія для мене закрита, а надії, що повернуть, мало. З Путіним сиділи за одним столом у 2004 році в Лівадійському палаці на зустрічі російських та українських бізнесменів, але особисто не спілкувалися. Побажання Путіну — швидше піти з України, щоб зберегти обличчя.

Про Донбас

На окупованих територіях у мене є феросплавний завод у місті Кадіївка (колишній Стаханов). Багато разів приходили з ідеями його запустити, дати сировину, але ми колабораціонізмом не займаємося. На Донбасі громадянський конфлікт, але, якщо б Росія забралася звідти, усі питання закінчили б мирним шляхом максимум за два тижні. Потрібно провести вибори на Донбасі під наглядом ОБСЄ. Нехай Росія теж сидить дивиться, але не втручається і через 30 днів нехай валить до себе.

Про олігарха-втікача часів Януковича Сергія Курченка

Йому віддали всі великі підприємствами на окупованих територіях. Він керує двома металургійними заводами: Алчевським меткомбінатом і Єнакіївським меткомбінатом. Обіг близько $3 мільярдів. Метал вивозить у Росію.

Про претендентів на посаду прем'єр-міністра

Це [директор з розвитку бізнесу НАК Нафтогаз України] Юрій Вітренко і [заступник голови офісу президента з економічних питань] Олексій Гончарук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus