USD 40.90 41.30
  • USD 40.90 41.30
  • EUR 40.95 41.40
  • PLN 10.16 10.45

NASA навчило штучний інтелект передбачати магнітні бурі

17 Травня 2023 00:26
Завдяки штучному інтелекту у фахівців буде близько 30 хвилин, перш ніж убивча магнітна буря накриє Землю.

Про це повідомляє Universe Today.

Як повідомляється, команда НАСА активно застосовує моделі штучного інтелекту до даних про сонячні бурі для розробки системи раннього попередження. На їхню думку, ШІ може повідомляти планету приблизно за 30 хвилин до того, як потенційно руйнівна магнітна буря накриє Землю.

Цей час пов’язаний з тим, що світло рухається швидше, ніж матеріал, що викидається з Сонця. У деяких випадках, наприклад, в Квебеку близько 35 років тому, сонячні бурі можуть відключати електрику на кілька годин.

Більш екстремальні події, як-от сонячна буря в Керрінгтоні, що сталася понад 150 років тому, можуть призвести до масових руйнувань електричної та комунікаційної інфраструктури, якщо вони відбудуться сьогодні.

Вчені давно усвідомили цю проблему і не сиділи склавши руки. Вони об’єднали дані з супутників і наземних станцій. Створений алгоритм назвали DAGGER – у нього досить вражаючі характеристики в порівнянні з аналогами.

Найбільш помітним є збільшення швидкості прогнозування. За словами вчених, ШІ може передбачити серйозність та напрямок сонячної бурі менш ніж за секунду і він здатний робити прогноз кожну хвилину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus