USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Ukraїner зняв відео про луцький театр в ангарі «Гармидер»

19 Лютого 2022 19:57
Українознавчий проєкт Ukraїner опублікував відео про луцький незалежний театр-простір «Гармидер». Матеріал відзняли ще торік під час експедиції Волинню.

«Гармидер» – експериментальний театр, що діє в Луцьку з 2003 року. За цей час його засновники встигли ревіталізувати промисловий ангар у центрі міста, перетворивши його на сучасний театральний простір, влаштувати міжнародний театральний фестиваль, відкрити дитячу студію та створити спільноту глядачів, донейторів і друзів театру, ідеться в матеріалі Ukraїner під назвою «Гармидер. Створити театр у ангарі».

Театр «Гармидер» починався у 2003 році як невелика театральна студія з ініціативи кількох людей. Сьогодні ж це команда, у якій вже близько 50 учасників. Театр постійно експериментує з жанрами та просторами для нових постановок. Більшість вистав проходять у «Гармидер ангар-stage» – ревіталізованому промисловому ангарі в центральній частині Луцька, де поруч із театром виробляють цукерки й текстиль.

Щоразу після вистав у театрі відбуваються обговорення побаченого з глядачами. Команда також робить перформанси на різних майданчиках у місті, перетворюючи Луцьк на суцільний сценічний простір. Для дітей тут працює студія «ДогориДриґом».

Руслана та Павло Порицькі є засновниками театру «Гармидер» і простору «Гармидер ангар-stage». Вони розпочали театральну справу більше 17 років тому, а познайомилися в університетській театральній студії, коли довелося в парі прочитати діалог Мавки та Лукаша з «Лісової пісні» Лесі Українки. Відтоді їхні життєві і творчі шляхи поєдналися.
Читати ще: Обручка серед цукерок і кохання з першої кучугури: історії знайомств і заручин відомих пар у Луцьку. Фото

У 2003 році пара заснувала свою студію, яка отримала назву «Гармидер». Спочатку вона існувала при Волинському державному університеті, а потім – при районному Будинку культури. У репертуарі театру – класичні вистави та мистецькі перформанси з використанням мультимедійних засобів, наприклад, 3D-візуалізації.

У роботі театру задіяно близько 50 осіб. Багато акторів та технічних працівників не мають професійної освіти. «Гармидер» відбирає акторів на кастингах-тренінгах.

Кілька років тому Руслана і Павло знайшли постійний простір для вистав та мистецьких проєктів свого театру. Обладнали вони його у промисловому ангарі майже у середмісті.«Гармидер ангар-stage» розташований у промисловій зоні на вулиці Залізничній, звідки колись вивозили репресованих. Внаслідок Другої світової війни тисячі волинян депортували зі станції Луцьк у концентраційні табори до Німеччини або в табори системи ГУЛАГ у СРСР. Зараз команда театру хоче встановити на вулиці вагон як додатковий арт-об’єкт на згадку про ті трагічні події.
Засновники простору над усе хочуть зберегти автентичність інтер’єру, поєднуючи бетон, залізо і дерево. Ангар дозволяє легко трансформувати простір. Актори можуть перебувати в центрі, а глядачі – сидіти по колу. Півкругла сцена повторює форму будівлі. За словами Руслани, з простору за потреби можна винести всі конструкції, щоб у глядачів було особливе відчуття того, що відбувається в театрі.

«Ми завжди позиціонуємо себе так, що до нас приходять на розмову, що будь-яка наша вистава – це розмова із собою, з персонажами, з якимось собою вчорашнім, із сусідом. Тому нам важливо, щоб простір був безбар’єрним, щоб не було розмежування зал – сцена», – зазначає Руслана.
Читати ще: «Я не знаю, що ми зіграємо післязавтра», – Руслана Порицька про 15-річчя «Гармидеру» та V «Мандрівний вішак»

У планах театру – побудувати в ангарі рухому конструкцію, яка буде виїжджати, щоб розміщувати гостей на кількох рівнях. Зараз глядачі використовують розкладні стільці. Загалом простір вміщує близько 120 людей, а на концертах – 200-230.

Ще гармидерівці мріють облаштувати в ангарі вбиральню та душову, а також гримерку (зараз остання – в іншому приміщенні). Для колективу театру це теж місце репетицій, склад реквізиту, техніки та обладнання.

Окрім того, «Гармидер ангар-stage» є домом для театральної майстерні «ДогориДриґом», де навчаються діти від шести до 16 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Оля Показати IP 20 Лютого 2022 12:05
Дуже гарно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus