USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Або Україна буде успішною, або її не буде взагалі»: Саакашвілі у Луцьку вчив, як наздогнати Польщу

27 Лютого 2020 20:29
Ледь чутна музика Океану Ельзи, у залі потрохи збирається люд та займає місця, а поблизу сцени стоїть облаштована фотозона – найбільший університет Волині – СНУ імені Лесі Українки, готується прийняти Президента Грузії 2004-2013 років Міхеіла Саакашвілі.

Саме так представили грузинського та українського політика студентам. Місця швидко втратили статус вільних, а ті, хто не встиг зайняти вільний стілець, став попід стінами, аби послухати політика. Сьогодні він мав говорити про реформи в Україні, їхній стан та перспективи.

На годиннику 15:17, експрезидент Грузії нарешті з’явився у залі під оплески публіки. Він зайняв місце у першому ряді та очікував представлення.
«Маємо за велику честь приймати та зустрічати президента Грузії Михеіла Саакашвілі. Ми щиро вдячні, пане президенте, що ви знайшли час у своєму щільному графіку відвідати наш університет імені Лесі Українки та провести лекцію для наших студентів і працівників університету. Я надіюсь, що у нас буде гарна, щира, чітка розмова, хороша дискусія», – запросив до слова Міхеіла Саакашвілі ректор СНУ Анатолій Цьось.
Нарешті політик піднявся на сцену. Українською мовою з помітним грузинським акцентом Міхеіл Саакашвілі подякував керівництву університету, яке запросило його, також він відзначив високу підготовку студентів юридичного факультету, з якими мав розмову, і нарешті перейшов до спічу по темі.

Без особливої жестикуляції, що не дуже притаманно для нього, він одразу попередив, що сьогодні не буде щось нав’язувати, а хоче провести діалог про те, як в Україні можна провести важливі реформи. До слова, жестикулювати політик візьметься дещо пізніше.

Чи можна наздогнати Польщу?

Міхеіл Саакашвілі не одразу почав говорити про реформи, а звернув увагу на те, що «ворогу не потрібна велика єдина Україна».

«Україна знаходиться в дуже критичному не лише стані, а й важливому моменті у своїй історії. Ви знаєте, колись Маргарет Тетчер казала, що так любить Німеччину, що хоче, аби їх було дві. Так ось, ворог України також хоче, щоб їх було декілька – чотири, п’ять, шість. Щоб не було великої єдиної України, яка обов’язково з часом перетвориться на державу європейського континенту, якими зараз є Франція, Німеччина і сусідня Польща. Аби Україна це зробила, потрібні реформи, великі зміни. Я декілька років говорю про ці зміни, але я втомився стільки років це повторювати».
Коли ж нарешті мова зайшла про самі реформи, експрезидент Грузії не став шукати приклади наддержав та поставив у приклад Польщу. Він повернувся до тих часів, коли Україна лише здобула свою незалежність та скористався статистичними даними. 50 тисяч українців щороку виїзджає до Польщі на навчання, декілька мільйонів українців виїхали до Польщі за останні роки на роботу. Польща, коли стала незалежною, була майже вдвічі бідніша за Україну. Населення Польщі на той час становило 34 мільйони, України – 52, ВВП України був вдвічі більший, ніж у Польщі.

«Що відбулося за ці роки? Населення України, якщо говорити правду, – 33 мільйони, Польщі – 38 мільйонів. ВВП Польщі зараз у п’ять разів більший, ніж в України. Тобто Польща набагато багатша за Україну. Нам кажуть, що коли Україна зростатиме на 6% за рік, то ми зможемо наздогнати Польщу за 20 років при умові, що Польща стоятиме на місці і чекатиме Україну. Це просто з області фантастики, адже Польща не стоятиме на місці, її ВВП зростає на 6% щороку, України – лише на 2%. Тобто з такими темпами Україна ніколи не наздожене Польщу».

З його слів, Україна втратила дешеву робочу силу і цим вже не може конкурувати з Європою, тому потрібно шукати інші шляхи.

«... Дешева робоча сила? Це було. Але вже ні. Багато людей поїхало до Польщі. Зараз Німеччина відкриває ринок. Це означає, що з березня кожен українець, який хоч трошки кумекатиме німецькою, може туди переїхати і перетворитися в справжнього німця. Більш кваліфіковані робітники також були, але більшість з них вже переїхали. Вони досить недешеві. Тобто це відпадає, цим ми не можемо конкурувати Європою.
Чим ми можемо конкурувати з Європою? Європейці кажуть нам, що виділять мільярд щороку та допоможуть писати юридичні закони. У Києві зараз сидять 300 європейських правників, які дуже швидко пишуть для України такі ж закони, як в Європі. Це добре чи погано? Насправді це було б добре, якби ми жили, як у Польщі чи Швеції. Тобто ми маємо не дивитися на їхні закони, а подивитися на закони, які вони писали, коли були бідні, коли вони були, як Україна. Потрібно дивитися на їхні податки на початку їхнього шляху, а не зараз. Якщо ми візьмемо всі їхні норми на екологію, санітарні норми та інші речі, то краще не стане, ми залишимося бідними та зростатимемо такими ж кроками, як сьогодні».

Україна має стати офшором Європи, або Радянська система вмерла, потрібно щось нове

Міхеіл Саакашвілі каже, що рецептом швидкого зростання є створення системи, яка дозволить швидко йти вперед.

«В Україні мають бути нижчі податки, аніж в Європі, інакше гроші ніхто вкладати не буде. В Украні мають бути простіші правила регуляції, ніж в Євросоюзі. В Україні має бути менше бюрократії, ніж в Євросоюзі. І в Україні мають бути швидші процедури, ніж в Європейському союзі. Наприклад, якщо я хочу пройти митний контроль, то це має бути швидко. Коли ми говоримо про зміни та реформи, потрібно пам’ятати, що Україна зможе бути успішною та зберегтися, як держава, коли вона стане офшором Європейського союзу. Краще, простіше і люди більш відкрито підходять до всіх речей – тоді гроші, які вкладаються в Європу, вкладатимуться в Україну. Українці перестануть звідси їхати та будуть повертатися, бо вони побачать успіх.
Якщо ми це не зробимо, нас чекатиме повна катастрофа, бо вже зараз, за офіційними даними, в Україні більше пенсіонерів, ніж людей, які працюють в реальному секторі. Зараз в України дефіцит часу, вікно можливостей швидко закриється.

Зараз кажуть, що Україні треба долучити старих професіоналів, бо вони знали, як керувати, як отримувати податки, як все функціонує. Це не вихід. В переважній більшості ці старі так звані професіонали є звичайними злодіями. Головна проблема в Україні – це радянська система. Вона вже загинула, але її штучно намагаються реанімувати і зберегти. Вона вже вмерла, треба створювати щось нове. А це маєте робити, ви молодь. Якщо Україна зростатиме на 13% на рік, вона швидко перетвориться на державу європейського континенту»

«Або Україна буде успішною, або її не буде взагалі», – підвів підсумок свого спічу Міхеіл Саакашвілі.

Путін не може жити, не створюючи проблем іншим країнам

Втім, на цьому зустріч з політиком не закінчилася. Студенти мали змогу поставити різноманітіні питання, зокрема вони цікавилися ринком землі, реформою судової системи, реформами, які допоможуть їм влаштуватися на роботу після університету, перевагами та недоліками безвізу.
Особливим серед цих питань було питання Донбасу. Міхеіл Саакашвіл пригадував президентські часи, зокрема численні зустрічі з Путіним, а їх було близько сорока. З його слів, ця людина не може жити без того, щоб не створити комусь проблем.

«Путіну жодним чином не потрібний Донбас, але він хоче створювати проблеми Україні. З ним неможливо домовитися про мир, йому це не потрібно. Єдиний вихід припинити війну на Донбасі – це зробити Україну успішною», – сказав колишній грузинський президент.

P.S

Поспілкувавшись зі студентами та викладачами університету, Міхеіл Саакашвілі дав їм пораду, щоб вони «критикували, але при цьому вірили», та виділив час, аби кожен охочий міг зробити з ним фото. А охочих було чимало.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Дідо Показати IP 27 Лютого 2020 20:40
Він один з тих хто загнав Україну під самий плінтус. З якого як він каже треба років 30 щоб наздогнати Польщу.
дідо Показати IP 27 Лютого 2020 20:52
Чомк не розказав ,як бігати по дахах від поліції та проривати державний кордон. Популіст ,балабол.
zerop Показати IP 27 Лютого 2020 21:47
Хай iде до Грузii
Баба Показати IP 27 Лютого 2020 22:13
пацики, ви вже визначтесь, хто з вас двох - старий дідо...
Дідо до Баба Показати IP 27 Лютого 2020 23:17
Я оригінальний Дідо. З 2016.
Дід Панас до Дідо Показати IP 27 Лютого 2020 23:23
Вибачте, 2013.
Дідо до Дід Панас Показати IP 27 Лютого 2020 23:25
Склероз. Скорше всього 2013, ви праві.
Анонім до Баба Показати IP 28 Лютого 2020 04:15
Я Дідо з 2013.
Сталін Показати IP 28 Лютого 2020 06:18
Саакашвілі- це надія Цкраіни!
Хідео Кодзіма Показати IP 28 Лютого 2020 10:56
А чому він без своєї червоної краватки, вона ж йому так до лиця!
ббс Показати IP 28 Лютого 2020 11:21
клоун!...
Клава Показати IP 28 Лютого 2020 13:31
чому він ще без посади ?..
Иван Показати IP 28 Лютого 2020 15:00
Польшу догнать? - смешно........мне кажется: (рать да (рать
папік Показати IP 2 Березня 2020 10:32
чому він в Україні а не в Грузіїї? можна ще буде зрозуміти його дітей чи внуків , якщо вони тут виростуть , хоч і грузини але українські. А він чого звітти втік, чи вигнали? Як такий розумний - реформу Грузію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus