USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Адвоката у справі Тиводара шантажує прокуратура

20 Грудня 2017 16:36
Адвоката Олександра Лавренчука, який захищає побитого влітку під час затримання волинянина Романа Демидюка, шантажують з вимогою відмовитись від скарг щодо нанесення тілесних ушкоджень його клієнту. Також, зі слів адвоката, за ним слідкують, а телефонні розмови – прослуховують.

Про це йшлося під час брифінгу «Порушення права особи на захист. Незаконні переслідування, тиск і погрози правоохоронців захисникам у резонансних кримінальних справах».

Затримання Романа Демидюка пов’язують із арештом голови громадського формування «Варта порядку» Олександра Тиводара на підставі сумнівної кримінальної справи, яку відкрили в СБУ Закарпатської області. Вночі після допиту із забоями та симптомами струсу головного мозку його обстежували медики. Попри фактичні ознаки: головний біль, часту блювоту, порушення координації, забої та синці, медики не знайшли підстав для його госпіталізації. Як розповідає сам Демидюк, фізичну силу до нього застосовували працівники СБУ під час допитів.

Зі слів його адвоката Олександра Лавренчука, в усній розмові, яка відбулась 19 грудня в прокуратурі Волинської області, його спробували шантажувати. Під час затримання Демидюка, провівши незаконний огляд, в нього забрали всі документи, які підтверджують його особу. При тому, що тепер Роман Демидюк не має жодного документу, а цінності для слідства ці документи не мають, їх досі не повертають.
Адвокат попросив процесуального керівника надати його підзахисному хоч якийсь документ, який засвідчував би його особу. Натомість адвоката запросили до керівництва прокуратури області.

«Розмова перейшла в спроби тиску. В мене цікавились, для чого потрібне провадження про побиття мого клієнта, чи не боюсь я що і на мене можуть бути якісь матеріали. Я звик до тиску, бо свого часу захищав активістів Майдану. Ці погрози я не сприймаю серйозно, але хочу, щоб громадськість знала про цей тиск», - зазначає адвокат та додає, що прохання про повернення документів фактично переросла у торги щодо відкликання скарг.
Через відмову давати покази як свідка щодо побиття Романа Демидюка правоохоронці відкрили провадження щодо начальника слідчого відділу управління СБУ у Волинській області Олександра Хитрика. Адвокат зазначає, що Хитрик та його колега Ляшук тричі не з’являлись на допит щодо побиття Романа Демидюка у військову прокуратуру.

«Якщо вони не хочуть давати покази як свідки, то, можливо, мають що приховувати?», - зазначає адвокат.

Також адвокат зазначив, що УСБУ у Волинській області не проводить слідчих дій у «справі Тиводара», натомість має час слідкувати за адвокатами.

«Біля мого офісу я часто бачу оперативні машини УСБУ, вже в лице впізнаю працівників. Наші телефони прослуховуються. Про наші зустрічи з клієнтами відразу знають працівники УСБУ», - підсумував Олександр Лавренчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
123 Показати IP 20 Грудня 2017 20:38
Якщо шантажує прокуратура, то чого машини СБУ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus