USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Афера на 30 млн: як кандидат в мери Луцька Роман Бондарук обібрав вкладників «Західінкомбанку»

5 Жовтня 2020 12:02
Як взяти в банку кредит, оголосити себе банкрутом і не сплачувати борги – цю історію добре пам’ятають вкладники «Західінкомбанку», які свого часу поклали гроші на депозит в банк і не змогли їх забрати. Велика частина людських грошей осіла у кишенях іменитих бізнесменів. Бо ж підприємства, які брали в банку мільйонні кредити, раптом одне за одним почали оголошувати себе банкрутами, а гроші банку не повертали. Зараз банк – ліквідований.

Сухими з води в цій історії вийшли бізнесмени, які не повернули банку борги. Серед них і кандидат в мери Луцька від «Слуги народу» Роман Бондарук, підприємства якого заборгували банку мільйони гривень, через що волиняни залишились без кровно зароблених грошей.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Ця історія розпочалася у далекому 2008 році. Тоді керівництво «Західінкомбанку» заявило, що установа не зможе виплатити грошей своїм вкладникам. Люди всіма способами кинулися повертати кошти, які поклали на депозит. Це тривало роками: скандали, сльози, мітинги, суди не принесли результатів. Більшість вкладників – пенсіонери, які заощаджували гроші переважно на лікування, операції і «чорний день».

Вкладниці Валентині Довгун, приміром, тоді потрібні були фінанси на лікування, але забрати свої ж гроші вона не могла. Пані Наталія в той час потребувала дороговартісної операції, але її кошти теж «згоріли» в банку: "Тепер ця операція коштує 40 тисяч. А вже в мене грошей немає. Лежать. Але мені ніхто їх не давав. Я як інвалід не маю навіть з чим на реабілітацію прийти«.
Декого аферисти позбавили коштів, які люди тримали на похорони. «На смерть складала. На проценти складала. І тепер, що я маю. Фігу маю», – у відчаї каже одна з пенсіонерок під час акції протесту.

Лише на Волині вкладників «Західінкомбанку» було більше 4 тисяч і всі вони не змогли забрати свої кровно зароблені гроші. Керівництво фінансової установи розводило руками, адже кошти, покладені пенсіонерами на депозит, банк позичив місцевим бізнесменам, а ті не поспішають поверти борги. Всі депозити людей опинилися в кишенях багатих і впливових.

Голова ПАТ «Західінкомбанк» Галина Скиба тоді назвала цих підприємців. Зокрема, це бізнесмени Іван Рижук, брати Кобаки, нардеп Сергій Мартиняк, а також нинішній кандидат в мери Луцька Роман Бондарук і його брат Юрій.

Тоді у банку не раз наголошували, що якби імениті бізнесмени в повному обсязі погасили борги, то банк зміг би виплатити всім вкладникам депозити. Але багатим і впливовим бізнесменам було не зрозуміти людей, які втратили чесно зароблені гроші і для яких кожна гривня – на вагу золота.

Але найцинічніше було попереду: підприємства, які брали кредити у «Західінкомбанку», одне за одним почали банкрутувати. А підприємство, яке суд визнав банкрутом борги може не сплачувати. Очевидно, таким чином фірми і їх контролери позбувалися взагалі будь-якої відповідальності за неповернені борги.

Серед найбільших позичальників банку були і знані брати Роман та Юрій Бондаруки, які боргували банку 30 мільйонів гривень. Коли розвивалася історія з вкладниками «Західінкомбанку» Роман Бондарук був депутатом Луцької міської ради. Представники банку приходили навіть на сесії міської ради, щоб закликати депутата виплатити борги, та все марно.

До слова, підприємство «Промбуд-6», керівником якого був Роман Бондарук, згідно однієї з ухвал Господарського суду Волинської області боргувало «Західінкомбанку» більше 9 мільйонів гривень. Але у 2012 році підприємство – збанкрутувало. І відповідно борги вже не сплачувало.

Читайте також: «Рейдерство – кредит – банкрутство»: як збагачувався кандидат в мери Луцька Бондарук

Серед великих боржників банку були і бізнесмен Василь Токарський, і тодішній нардеп Сергій Мартиняк. Зрештою від збанкрутілих підприємств «Західінкомбанк» отримав копійки від проданого майна. А подекуди – нуль.

Кінець цієї історії – відомий. Банк визнали неплатоспроможним, а 23 липня 2014 року запустили процес ліквідації банку. 3 травня 2019 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб офіційно повідомив про припинення існування «Західінкомбанку» як юридичної особи. У зв’язку з цим Фонд завершив і виплати гарантованих відшкодувань вкладникам банку. А всі депозити людей опинилися в кишенях багатих і впливових.

Сухими з води у цій історії вийшли хіба підприємливі ділки, які попри банкрутство підприємств залишаються і надалі успішними бізнесменами. Окремі, як от Роман Бондарук, йдуть в політику і навіть на цих місцевих виборах балотуються в мери.

От тільки що залишиться від казни міста, коли до неї дорвуться схожі персонажі – питання риторичне. Адже це не перший випадок, коли Роман Бондарук грабує простих лучан чи навіть цілу громаду. Разом із компаньйонами він рейдерським методом захопив у міської ради чимале приміщення. Для цього знадобився брат-адвокат і кілька судових інстанцій. Тепер же приміщення, яке мало б бути власністю ОСББ (для цього начебто його й забрали у міськради), продається за 190 тисяч доларів.

Проте ця історія – лише одна з багатьох оборудок, які використовував Роман Бондарук для збагачення. Їх подробиці очікуйте на шпальтах Інформаційного агентства Волинські Новини вже згодом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Так i Було!!! Показати IP 5 Жовтня 2020 12:22
Де були контролюючi органи 10 рокiв??? Мером це чудо не буде це всi розумiють. Але вражає інше - тобі хлопче з такою репутацією сидіти тихенько щоб про тебе не згадали і не взяли за одне місце а воно в мери лізи!!! І так у нас всюди...
Так i Було!!! до Так i Було!!! Показати IP 5 Жовтня 2020 12:32
Скільки людей ви загнали в могилу передчасно які не змогли зробити операції - навіть просто від нервів серце невитримало!!! Як ви по світу ходите??????????????
ABC до Так i Було!!! Показати IP 5 Жовтня 2020 21:43
Всі також думали, що шкільний вчитель історії із телесеріалу не стане Президентом України.
ЛоховНадоСтричь Показати IP 5 Жовтня 2020 12:49
Чому гроші в Ощадбанк не понесли ? Вже на той час всі чули про аферистів Торгінвестбанку, Банку ІНКО і іже з ними....Але рука все тягнеться і тягнеться положити свої кревні в Західінкомбанк.
777 Показати IP 5 Жовтня 2020 13:01
Важно не то что все знают.а то что следствие может доказать.а так это все пустой базар.все фигуранты чувствуют себя отлично.
Анонім до 777 Показати IP 5 Жовтня 2020 13:37
бо немає за це ніякої відповідальності. по закону все чисто: фірма - банкрут, може не платити борги.
Василь Показати IP 5 Жовтня 2020 13:07
Раніше були бізнесмени-а тепер аферисти.А що зробив юридичний відділ Луцької міськради-допомагав Бондаруку??І тільки зараз це все стало відомо??Там і в працівників банку теж рило в пушку.І де прокуратура-будує собі особняки? Правоохоронні органи прогнили-і маємо результат."Прийде весна -будемо садити".Хіба що картоплю будемо садити-як крали,так і продовжують обкрадати рідну неньку-Україну.
всезнайко Показати IP 5 Жовтня 2020 13:13
де правоохоронні органи чому не реагують якщо це правда
петро Показати IP 5 Жовтня 2020 13:39
гарно тоді виходить команда зе приютила в себе афериста і видала мандат. це дивує команда зе дивиться хоча б кого до себе бере. нічого не міняється в державі.
Автору аноніму Показати IP 5 Жовтня 2020 14:12
Маєш багато грошей, щоб у суді це довести? І у випадку програшу заплатиш за моральну шкоду?
) Показати IP 5 Жовтня 2020 14:30
А ви бачили яка в нього манера спілкування? Це гопнік, але ніяк не мер! Прочитав статтю і бажання їм податки платити ще більше пропало
Нема на то ради ! Показати IP 5 Жовтня 2020 14:37
Звертаюсь до виборців - дурнів, які голосують за бондаруків, шиб, козюр і т. п. ! За такий ваш вибір і ту ведмежу послугу, шо ви зробили для решти лучан, які до сьогодні мусять страждати із-за вашої дурості, невігластва, відсутності політкультури - ,якщо ви не прозрієте або не порозумнішаєте ,то, видно, треба буде у вас на час виборів паспорти забирати, або на вибори не пускати ! Чого із-за вашої дурі мають страждати лучани ? Та вчіться, кінці-кінців ! А то завжди, блін, найголосніше співає той хто, не має слуху !
Народна прокуратура Показати IP 5 Жовтня 2020 15:49
До Всезнайко. Якийсь Ви невіглас, а не всезнайко. Вина у цих аферах, в першу чергу, керівництва банківської установи, яке, будучи розпорядником вкладених коштів, за відкати видавало фактично нічим не забезпечені кредити. Маю на увазі керівника установи Гаврилишина та його посіпак. Зокрема був у них такий старе пердло-юрист, вже не пригадую його прізвища, та інші члени кредитного комітету. Ось Гарилишина ще років 10 тому затримали при спробі втекти з країни і судили. Інше питання, що завдяки найгуманнішому у світі українському законодавству відшкодувати збитки потерпілим на той час було фактично неможливо, бо існувало безліч способів надати їм видимість набутих законнним шляхом.
підозрюк Показати IP 5 Жовтня 2020 18:22
Я в шокові.Чого я таке не зробив?Став би мільйонщиком. Але напевно була б кара в кращому світі.Бог милував в це лізти.
Вкладник Показати IP 5 Жовтня 2020 21:09
Мартиняку вкрасти 30 мільйонів допоміг директор департаменту валютних операцій Володимир Вовк.За це (і не тільки за це) Мартиняк дуже щедро його винагородив (поділився вкраденим),пізніше як став народним депутатом зробив своїм помічником (сайт Верховної ради це підтвердить).На даний момент Вовк очолює одну з фірм Мартиняка у Польщі.А щоб правоохоронці його не діставали,разом з Мартиняком зробив собі польське громадянство.Ось так аферисти уникають відповідальності перед людьми.Але не перед Богом.Чекаємо!
12-34 Показати IP 6 Жовтня 2020 10:09
Які благородні банкіри, хотіли повернути депозити. За видачу тих кредитів вони ж відкати і отримували. А заставне майно і половини не перекривало тіло кредиту, або взагалі було тільки на папері або оцінка була завищена. Тепер роблять з себе жертв, от якби... В кінці кінців як завжди корупційна система кругової поруки перемогла простий народ. Тому, люди, при голосуваннях читайте хоча б біографії кандидатів і аналізуйте, де воно взяло гроші і чи воно взагалі в цьому житті хоч день працювало, а якщо працювало, то який результат не для себе, а для громади!
Атас ! Показати IP 6 Жовтня 2020 16:33
На тих виборах в нього чотко виписана роль - по команді: " Шухєр " рєзко ударіть по тапкам !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus