USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як кандидат в мери Луцька від «Слуги народу» рейдерськи відібрав у лучан приміщення за 190 тисяч доларів

1 Жовтня 2020 08:00
Як «з повітря» заробити 190 тисяч доларів? Легко і просто. Треба лишень забрати потрібне приміщення у попереднього власника, а потім виставити його на продаж. І лучанину Роману Бондаруку, який хоче стати міським головою Луцька, це вдалося: він разом із компаньйонами рейдерським методом захопив у міської ради чимале приміщення. Для цього знадобився брат-адвокат і кілька судових інстанцій. Тепер же приміщення, яке мало б бути власністю ОСББ (для цього начебто його й забрали у міськради), продається.

Приміщення розбрату

28 лютого 2017 року Луцька міська рада звернулася до державного реєстратора, аби зареєструвати нежитлове приміщення площею 188,6 м2 в будинку за адресою Луцьк, проспект Перемоги, 12. У квітні право власності на це приміщення оформили. Але уже в лютому 2018 року ОСББ «Авангард Луцьк» звернулося до Волинського окружного адміністративного суду з позовною заявою скасувати запис про реєстрацію майна.

Що це за приміщення? У 2015 році в багатоквартирному будинку на проспекті Перемоги, 12 мешканці створили ОСББ. У 2016 році в спірному приміщенні організували консультаційний Центр з питань енергоефективності та енергозбереження, орендувавши площу у міської ради. Серед ініціаторів створення цього центру – давні компаньйони Роман Бондарук та Юлія Сабатюк, які всіма силами намагаються зібрати під своє крило всі міські об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Певний час Центр енергоефективності діяв у орендованому приміщенні та сусідував з іншими громадськими організаціями. Відкривали його помпезно: з перерізанням стрічки, кульками, численною делегацією гостей та міським головою. Там навіть мали працювати консультанти, яким би платила структура Світового банку. Але насправді Центр цей практично не працював, а організували його для відводу очей, щоб потім можна було відібрати приміщення і його продати.

ЧИТАТИ ЩЕ: «РЕЙДЕРСТВО – КРЕДИТ – БАНКРУТСТВО»: ЯК ЗБАГАЧУВАВСЯ КАНДИДАТ В МЕРИ ЛУЦЬКА БОНДАРУК

Далі хронологія подій розвивалася так: міська рада оформила право власності на приміщення, а ОСББ вирішило відсудити його у міста. Битва за нерухомість тривала два роки, за цей час справа пройшла п’ять судових інстанцій.

Одним з ключових моментів у спорі стало визначення статусу приміщення: воно нежитлове чи допоміжне приміщення. Адже українське законодавство чітко розрізняє ці два поняття.

Нежитлове приміщення – це ізольоване приміщення в багатоквартирному будинку, що не належить до житлового фонду і є самостійним об’єктом нерухомого майна. А допоміжні приміщення – це приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (візочні, комори, сміттєкамери, горища, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні й технічні приміщення).

Відповідно до статті 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», в багатоквартирному будинку, крім квартир, можуть бути розташовані нежитлові приміщення, які є самостійними об’єктами нерухомого майна. Співвласники багатоквартирного будинку – це власники квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному приміщенні. Тобто якщо згадане приміщення нежитлове, то Луцька міська рада – це повноправний співвласник ОСББ. Якщо ж це приміщення допоміжне, тоді міська рада не має на нього права після передання будинку ОСББ, бо воно потрібне для обслуговування мешканців.

Давня інвентаризаційна довідка без печатки

Будинок на Перемоги, 12 списали з балансу міста у 2015 році. І це, на думку представників ОСББ, автоматично робило незареєстровані приміщення власністю об’єднання. Але насправді порядок списання багатоквартирних будинків передбачає, що право власності на незареєстровані квартири та приміщення має бути зареєстроване власниками, які мають правовстановчі документи.

Чи мала Луцька міська рада правовстановчі документи? Так, мала. Реєстраційне посвідчення, датоване 5 серпня 1986 року, свідчить, що будинок на проспекті Перемоги, 12 зареєстрований за Луцькою міською радою відповідно до рішення міськвиконкому. Згадане рішення виконкому не було скасоване, а отже, лишалося чинним.

ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО БАЛОТУЄТЬСЯ НА ПОСАДУ ЛУЦЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ. ПОПЕРЕДНІЙ СПИСОК КАНДИДАТІВ

Якщо упустити юридичні тонкощі, законна схема така: у 1986 році всі приміщення будинку (житлові, нежитлові та допоміжні) були власністю міської ради. У 2015 році після створення ОСББ всі житлові та допоміжні приміщення мали бути передані ОСББ, а на нежитлові правовстановчі документи мала міська рада і зібралася його зареєструвати. На той момент це приміщення перебувало в комунальній власності.

Але рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 20 лютого 2018 року ОСББ відсудило приміщення у міської ради завдяки суто формальній дрібниці: реєстраційне посвідчення, видане Волинським БТІ у 1986 році, не містило підпису посадової особи та печатки установи, яка його видала. На жаль, помилки в документах, особливо того часу, – не рідкість. Цього разу така помилка клерка коштувала місту приміщення площею майже 200 квадратів.

Статус приміщення визначали за підробленим записом

Але на цьому битва за приміщення не закінчилась. Львівський апеляційний суд скасував рішення Волинського обласного адміністративного суду і повернув приміщення місту. Тоді ОСББ «Авангард Луцьк» звернулося до Господарського суду Волинської області.

І тут почалася магія. З судових матеріалів стало відомо: ОСББ вважає, що спірне приміщення є допоміжним, оскільки так вказано в акті прийому-передачі з балансу ЖКП №3 на баланс ОСББ «Авангард Луцьк» та паспорті будинку. В цих документах загальна площа допоміжних приміщень – 210,5 м2. Але на підставі чого внесено такі записи, в документах не обґрунтовано. Більше того, ці записи могли підробити.

«У листі №54/2-2 від 09.02.2018 р. житлово-комунальне підприємство, яке передавало житловий комплекс на баланс позивачу, зазначає, що запис в графі «Загальна площа допоміжних приміщень» – 210,5 м2 в акті приймання-передачі житлового комплексу або його частини з балансу ЖКП №3 на баланс ОСББ «Авангард Луцьк» та запис в графі «Загальна площа допоміжних приміщень» – 210,5 м2 паспорта житлового будинку за адресою: м. Луцьк, просп. Перемоги, 12, здійснено невідомою особою іншим кольором пасти та почерком. У технічному паспорті, який є в архіві КП «Волинське обласне бюро технічної інвентаризації», дані приміщення визначені як нежитлові», – йдеться у матеріалах судової справи.

Нагадаємо: нежитлове та допоміжне приміщення – різні речі.

У суді аналізували й технічний паспорт, в якому вказане приміщення не належить до допоміжних і є окремим об’єктом нерухомого майна. Допоміжними до цього приміщення є лише сходи. Воно не є підвальним, а з 2014 року його здавали в оренду. Логічно, що ніхто не брав би в оренду шахту ліфта чи сміттєпровід. І якого ж розміру мала б бути комора, щоб у ній вдалося облаштувати Центр енергоефективності?

Урешті Господарський суд не задовольнив позов ОСББ «Авангард Луцьк», адже ОСББ не довело, що згадане приміщення – допоміжне.

Апеляційний суд підробки документів не помітив

Справа дійшла до Північно-Західного апеляційного господарського суду. Цього разу тут теж звернули увагу на відсутність підпису та печатки на одному з аркушів інвентаризаційної справи. І спірне приміщення судді віднесли до допоміжних на підставі рішення КСУ від 2011 року, де було зазначено, що допоміжними приміщеннями не вважаються ті приміщення, які з самого початку будівництва мали інше призначення (магазин, перукарня, офіс, поштове відділення тощо). А призначення приміщення, через яке виник спір, – обслуговування будинку, власників квартир, підвищення життєвого комфорту і наявність різних способів задоволення їхніх побутових потреб, пов’язаних із життєзабезпеченням. Отож, ОСББ таки виграло суд. І хоч Луцька міська рада подала касаційну скаргу, постанову Північно-Західного апеляційного господарського суду залишили без змін.

«Допоміжне приміщення» продають як комерційне

Певний час у згаданому приміщенні діяв Центр енергоефективності, створенням якого опікувався дует Бондарук-Сабатюк. До слова, друга фігурантка цієї справи, Юлія Сабатюк, теж йде в політику: наразі вона балотується у Волинську обласну раду за списками «Слуги Народу».

Очевидно, що створення цього Центру було одним із кроків у схемі рейдерського захоплення комунального майна, оскільки цей аргумент звучав і в суді. Мовляв, Центр допомагає ОСББ ефективно впроваджувати енергоощадні технології, на втілення яких ОСББ «Авангард Луцьк» отримало величезний кредит.

З 10 березня 2019 року інтереси ОСББ в судах щодо цього спору представляв адвокат Юрій Бондарук – рідний брат Романа Бондарука. Тепер же «допоміжне приміщення, яке має обслуговувати будинок та його співвласників» продають за 190 тисяч доларів. Схему приміщення та його фото з вивіскою Центру енергоефективності розмістила у відповідному оголошенні місцева ріелторська компанія. Тепер же «допоміжне приміщення» перетворилося на «фасадне комерційне».
Не зупинило нових власників і те, що тут донедавна розташовувалися й інші громадські об’єднання: ветеранська організація, яка мала залу для зібрань ветеранів, та центр тверезості. Проте готуючи приміщення до продажу, їх цинічно вигнали звідти.

Пропозицію про продаж цього приміщення нинішні власники не афішують, а хочуть продати його тихцем. З власних джерел вдалося дізнатися, що ріелтори не поміщають оголошення на загальну дошку оголошень, а шукають покупців серед своїх клієнтів, які є в базі та у закритому Telegram-каналі, і їх навіть просили зняти повідомлення про продаж з дошки. Крім того, власники називають себе і керівниками Центру енергозбереження, які використовували приміщення для себе. І ці ж власники готові сприяти покупцям, особливо у перемовинах з ОСББ, бо вони «в гарних стосунках», а саме приміщення можна поділити навіть на кілька окремих контор і зробити п’ять окремих входів. Тим більше – пропозиція дуже приваблива, як і місце розташування.

Як виявилося, фактично Роман Бондарук і компанія рейдерськи обдурили суд та відібрали приміщення у жителів Луцька. І гроші, які міг заробити міський бюджет від продажу, тепер підуть у приватну кишеню людині, яка прагне стати мером Луцька.

Ця історія хоч і вражає нахабністю та масштабами крадіжки майна луцької громади, проте, на жаль, вона не єдина в активі Романа Бондарука. Про чергові епізоди оборудок кандидата в мери Луцька читайте в публікаціях Інформаційного агентства Волинські Новини вже згодом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
47 Показати IP 1 Жовтня 2020 08:14
Красавчик!!!!
ЗаЗе до 47 Показати IP 1 Жовтня 2020 19:18
Во-во! Пацан чоткій, прийшов к успєху. Люблю таких. Сам за нього проголосую і інших закликаю так зробити.
Ага Показати IP 1 Жовтня 2020 09:03
Не знаю як .що до мера .але на депутата Взради цей шльоцик уже готовий!
лучанка Показати IP 1 Жовтня 2020 09:44
Що Саботюк,що Бондарук аферисти чистої води.
адвокат Показати IP 1 Жовтня 2020 09:46
а раніше чому мовчали?
777 до адвокат Показати IP 1 Жовтня 2020 11:00
А он раньше в мэры не лез. зарабатывал как все. Хотя шансов у него нет.но скелеты из шкафа достанут все... Может и дело еще заведут какое....
??? до 777 Показати IP 12 Жовтня 2020 15:19
Цікаво.хто купить це приміщення,яке мае таку славу,та ще й перспективу його повернення у власність громади міста? Приміщення, як бачимо по фото, дійсно є не житлове і не є допоміжним.
Ооо Показати IP 1 Жовтня 2020 10:48
Так власником приміщення стало ОСББ а не бондарук
В Показати IP 1 Жовтня 2020 10:52
Людоньки, та тут кримінал...
Арафат Показати IP 1 Жовтня 2020 11:43
А дайте "розгром" ще на глазунова
Лучани Показати IP 1 Жовтня 2020 11:44
Раніше від Слуги йшли клоуни, а тепер бандити
скептик до Лучани Показати IP 1 Жовтня 2020 18:21
ще все попереду
Не адвокат Показати IP 1 Жовтня 2020 12:06
Ухе не ОСББ. ОСББ швиденько продало приміщення по залишковій вартості куму голови правління. От Сабатюк Юлька , для прикладу, продала власному сину два приміщення на пр. Відродження,22а , в яких знаходяться супер -офси Асоціації ОСББ "Лучани". Все в сім"ю. І в депутати.
отож до Не адвокат Показати IP 1 Жовтня 2020 13:09
отакі вирішують долі людей.творять закони і чинять беззаконня на користь себе любимих
Наших б'ють ! Показати IP 1 Жовтня 2020 14:03
А чого мовчить тов. Стернійчук ?
ЗаЗе до Наших б'ють ! Показати IP 1 Жовтня 2020 19:21
Так він і не мовчить. А просить голосувати за цього кента. Достойний же кандидат, буде гарно служити народу.
Василь Показати IP 1 Жовтня 2020 14:36
А де наша прокуратура??Чи вона може тільки п"яних баб по Луцьку катати??А Юля давно заробила собі репутацію аферистки.ОСББ ,які під егідою Сабатюк,продають примішення за ост. вартістью,а потім Сабатюк и К продають за ринковою. І всі в депутати!!!!!
Андрій Показати IP 1 Жовтня 2020 15:50
Чергова сволота.
Annette Показати IP 1 Жовтня 2020 17:04
Сабатюк - ще та сволота. Чому люди її не виженуть поганою мітлою зі своїх ОСББ. Тож голову ОСББ змінити не проблема. І не ведіться на те , коли вам Юлька буде пропонувати утеплення будинку. Утеплення - це добре , але не з Сабатюк , яка вкраде половину ваших коштів
Василь Показати IP 1 Жовтня 2020 20:10
Цікава фраза що його громадський організації повинен був платити світовий банк. Цікаво за що саме світовий банк платив хм кошти і чим ці численні організації займаються в Україні . Ну нічого дивного. Очевидно вони продали лейбл своєї партії на місцях злочинцям в регвонах. думаю цей парубок просто один з багатьох.
чя Показати IP 1 Жовтня 2020 22:29
Це той.хто вкрав гроші у ЗАХІДІНКОМБАНКУ
Уа Показати IP 1 Жовтня 2020 23:36
Уроди, що він що його брат
123 Показати IP 1 Жовтня 2020 23:47
Ще й банер на балконі у себе почепив "Європа у кожен двір!!!" Подивіться усі, яка Європа у нього в дворі)))) смішно
Микола Показати IP 2 Жовтня 2020 00:03
Це така проходимка.яка порушивши всі закони в корупційний спосіб розставила базові станції МТС та Лайф на Відродження 22А,Молоді 10,Кравчука 48,Соборності 28 і т.д.Без згоди жителів колишня вчителька співів робить власний бізнес.Сволота!
Бувалий Показати IP 2 Жовтня 2020 07:25
Ви копніть ще з 90х. Дізнаєтесь як на новобудові у Рованцях, і у родичів в Жидичині угнані авто переховував. Кримінал- в крові Бондарука.
михаїл Показати IP 2 Жовтня 2020 10:55
на сповідь клятих!
Ломброзо Показати IP 2 Жовтня 2020 12:34
Досить глянути на фейс - і все стає зрозумілим з цим персонажем...
Президент Показати IP 2 Жовтня 2020 18:17
За що голосували те і маєм)
Податкова Показати IP 5 Жовтня 2020 08:34
Не питайте звідкіля перший мільйон, а за інші я відзвітую))
122 Показати IP 12 Жовтня 2020 12:38
за прецедентом, котрий склався по рішенню суду в Києві ще років 10 тому, всі приміщення в будинку належать його власникам - мешканцям та ОСББ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus