USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Активісти Волині підтримують блокаду торгівлі з окупантами

17 Лютого 2017 19:58
Волинський Штаб блокади окремих районів Донецької та Луганської областей пропонує новий механізм у своїх мирних акціях протестів. Громадські активісти переконані, що на Волині теж є фірми, які ведуть справи з окупантами. Виявлення і блокада таких підприємств буде не менше дієвою, ніж блокада на сході.

Про це йшлося під час брифінгу волинських активістів - учасників Штабу блокади торгівлі з окупантами 17 лютого.

«Торік СБУ видала 90 тисяч дозволів на торгівельні стосунки з окупантами. А це виходить щодня по 300-400 дозволів. Якщо приблизно порахувати, що один товарний вагон має місткість від 40 до 60 тонн, а в потязі десятки таких вагонів, то важко уявити, який обсяг товару веземо на непідконтрольні Україні території. Зазвичай, це лісоматеріали, будівельні матеріали, кварцовий пісок, переміщення дипломатичних вантажів, про які взагалі нічого не відомо», - закликав волинянин Радим Романюк, який днями повернувся з блокади на сході.

Влада намагається всіляко завадити блокаді, вважає один із перших учасників блокади, доброволець батальйону «Донбас» волинянин Богдан Пташник.

«Зараз почався шантаж щодо відключень електропостачання. Я пригадую, як в 2015-му році казали, що ми маємо незалежні від Росії та терористів енергоносії. А насправді сьогодні вони кричать, що без «ЛНР» і «ДНР» ми замерзнемо. Це все брехня, адже тут є шкурний інтерес: вугілля окупантів коштує 500 гривень за тонну, а ми платимо 1300-1800 гривень. Відповідно, на кожній тонні «наварюють» приблизно тисячу гривень. І на «кривавих» грошах певні особи наживаються. Ми знаємо, що є такий факт: Кадирову росіяни платять дань, щоб чеченці сиділи спокійно. Відповідно, в нас відбувається теж саме: владці кажуть, щоб ми припинили блокаду, бо обмежуємо фінансові потоки, мовляв, десятки тисяч безробітних шахтарів підуть в окупаційні війська. То може краще здійснювати кроки задля вирішення конфлікту, а не підтримки такого «замороженого» стану, який може тривати вічно», - зауважує громадський активіст.
Радим Романюк додав, що, спекулюючи на енергетичній кризі, влада намагається навмисно загострити соціальну напругу, щоб тиснути на учасників блокади.

«Нам прикро, що влада говорить про наведення порядку щодо людей, які ведуть блокаду, лякають енергетичними труднощами, але ні слова не кажуть про полонених. Зауважу, що на підконтрольній Україні території, неподалік від лінії розмежування із окупантами, є дві шахти, але в них не купують вугілля, люди сидять без роботи. Натомість везуть паливо від терористів. Більше того, де відбуваються блокади, владці практикують погодинні відключення електроенергії, так хочуть певні особи створити соціальну напругу. Дивно те, що електроенергією їх забезпечує Луганська ТЕС, яка не має проблем з вугіллям. Відповідно, ці відключення - штучні. На блокаді люди стоять під єдиним гаслои: «Ні торгівлі з окупантами» й з однією вимогою - аби звільнили всіх полонених», - наголошує Романюк.

Долучився до блокади й волонтер місії «Чорний тюльпан» Микола Собуцький.

«Блокаду підтримали 56 громадських організацій на Волині, які підписалися під зверненням до президента щодо підтримки блокади. Також важливим є те, що підтримала Волинська, Львівська облради. Зокрема відповідний Проект рішення ми внесемо й на розгляд депутатів Луцької міської ради. Настав час, коли влада та політики проявляють себе, показують, чиї інтереси відстоюють. Ми бачимо, що це реальних шлях закінчення цієї війни», - вважає Собуцький.
Учасники зустрічі поінформували про діяльність на Волині Штабу блокади торгівлі з окупованими територіями та закликали долучатися.
Зауважимо, що учасники блокади вже перекрили три залізничні гілки за напрямками: Луганськ-Лисичанськ у районі станції Світланово, Горлівка-Бахмут, Ясинувата-Костянтинівка. Також взялися й за автошляхи.

Нагадаємо, 2 лютого депутати Волинської обласної ради звернулись до Верховної Ради, Президента України і Кабміну щодо підтримки торговельної блокади з тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, за два роки українська влада кардинально змінила думку щодо блокади ОРДЛО. Так, про те, що потрібно «припинити годувати бойовиків», категорично наголошував у своїх виступах та інтерв'ю у 2015 році тодішній голова фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко. Політик вважав, що блокада - необхідна, мовляв, це допоможе побороти корупцію і контрабанду. Такої ж думки у недалекому 2015 був і глава держави Петро Порошенко.

Натомість зараз уряд ввів надзвичайні заходи в електроенергетиці, і це рішення, як пояснили, прийняли «у зв'язку з блокуванням вантажних перевезень енергетичного вугілля». Експерти вважають, що влада виступає проти енергетичної блокади окупованих територій через те, що боїться втратити мільярдні прибутки від торгівлі з ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей, – ред.). Так, тіньові прибутки наближених до влади олігархів та їхніх покровителів від продажу вугілля Україні за цифровою формулою «Роттердам+» становить 6,3 мільярда гривень щороку. ІНФОГРАФІКА

ЧИТАТИ ЩЕ: ЗМІ ОПУБЛІКУВАЛИ ПРІЗВИЩА ДЕПУТАТІВ, ЯКІ ВИМАГАЮТЬ РОЗІГНАТИ АКТИВІСТІВ БЛОКАДИ ОРДЛО

Після введення надзвичайних заходів в енергетиці РНБО наказала силовикам навести порядок на дорогах Донбасу і взяти під посилену охорону стратегічні об'єкти регіону. Учора, 16 лютого, штаб блокади заявив про оточення поліцією позицій активістів залізничної блокади на лінії розмежування і підготовку штурму їхніх позицій у Бахмуті Донецької області. У поліції сьогодні, 17 лютого, заперечили оточення і підготовку до штурму позицій активістів блокади. Сьогодні, 17 лютого, секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександр Турчинов виступив за повну блокаду Донбасу. Він заявив, що внеобхідно перекрити весь вантажопотік через лінію розмежування на Донбасі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
блок Показати IP 17 Лютого 2017 20:25
Та заблокуйте вже всю Украіну
Анонім Показати IP 17 Лютого 2017 20:29
шкода що з кожним роком люди все бiльш сходять з розуму, мовчу про парасюка той вже давно здурiв
Лікар Показати IP 17 Лютого 2017 20:31
Повністю підтримую Радима і Пташника! Почати з Модерн Експо і Гербора з їхніми офіційними представництвами в москві (вони скотиняки цього навіть не приховують!) В продовольчих магазинах - купа російського товару, МТС нагло працює, взявши в Водафона франшизу на назву (контора ж залишилась московською) і таких прикладів - безліч! Але головна і найкоштовніша угода з окупантом - контракт на транзит газу до європи. Зрадники київські хваляться, як вони безперебійно окупантський газ качають, як "чітко виконують умови контракту". З ким контракт? З Путлером? Тут собака заритий! Тут головна зрада!
Ветеринар до Лікар до Лікар Показати IP 18 Лютого 2017 12:46
Приходь до мене на прийом
Анонім Показати IP 17 Лютого 2017 20:34
Донедавна, а, можливо і тепер, вугілля з Донеччини возили до Луцька ПП "Енерготранссервіс-К" і гріють ним школи в Маяках. Перчикі.
ололо до Анонім Показати IP 17 Лютого 2017 22:27
і шо? мерзнути тепер? трагедія?
Анонім до ололо Показати IP 18 Лютого 2017 13:06
Інші школи не мерзнуть, мають чим грітись. А тут освітяни співпрацюють з мутними ділками.
Ляшко Показати IP 17 Лютого 2017 21:26
аби не працювати
Оооо до Ляшко Показати IP 17 Лютого 2017 23:27
Скотинякі кремлівські
люмпен-пролетариат Показати IP 17 Лютого 2017 21:29
нагадало мені шарікова (взять все и поделить)
Ну ну Показати IP 17 Лютого 2017 21:30
Да, блокувати днр/лнр на Волині - це глибока неочікувана думка. Можно ще поляків блокувати, або білоруські фури..... Щоб такого зробити , щоб нічого не робити й грошей хтось дав.
Єремеєвцям СТОП! Показати IP 17 Лютого 2017 22:32
У "Там-Тамі" купа російських товарів, замаскованих під українські. WOG за російські рублі заправляє на окупованих територіях Донбасу (у тому числі в Криму) авто та броніки сепаратистів. До ЯКИХ ПІР ми будемо спокійно на цих антидержавників дивитися? БЛОКУЄМО!!!
Глист до Єремеєвцям СТОП! Показати IP 17 Лютого 2017 23:02
Заблокуй свою д*пу. І чекай покращення. А на тих підприємтсвах працюють лучани і отримуютьнепогані з.п.
кормільци до Глист Показати IP 17 Лютого 2017 23:26
Відомі..спасіба
Інга Показати IP 18 Лютого 2017 00:00
На фото одні лиш лиця, не зіпсовані інтелектом.
Дзен Показати IP 18 Лютого 2017 11:29
З дуру можна й х... зламати. "Модерн-Експо" отримує гроші з Росії за Українські товари, а не навпаки. Іншими словами країна-агресор допомагає нам своїми коштами. Крім того це саме "Модерн-Експо" на мало зробило й продовжує робити для допомоги бійцям АТО; є одним з найбільшим платником податків у бюджет області; забезпечує роботою тисячі людей (за ті самі гроші). Але давайте заблокуємо - перекриємо один з каналів допомоги АТО; недоотримаємо кошти у бюджет області для зар.плат працівників бюджетної сфери; залишимо без засобів існування працівників підприємства - громадянин України, в тому числі й учасників АТО, які працюють на "Модерн-Експо". І відразу комусь стане краще. Питання кому??? Точно не простим людям! ПОЛІТИКА!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus