USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Наказ отримали: чи піде влада на зняття блокади Донбасу

17 Лютого 2017 10:16
РНБО наказала силовикам навести порядок на дорогах Донбасу і взяти під посилену охорону стратегічні об'єкти регіону. Прихильники блокади йти не збираються. Наскільки далеко готова зайти влада в своїх діях - в матеріалі "Країни".

Здивував президент

У четвер, 16 лютого, президент Петро Порошенко вперше прокоментував історію з блокадою непідконтрольних Києву районів Донбасу. Блокування ветеранами АТО на чолі з кількома народними депутатами шляхів сполучення з "ДНР / ЛНР" почалося ще в кінці грудня минулого року. Мета - розірвати економічні зв'язки, які ще залишилися, припинивши «бізнес на крові» (як характеризують акцію самі прихильники блокади). На це дивилися крізь пальці, поки прихильники блокади не взялися за залізницю. Під загрозою опинилися доставка вугілля на ТЕС у «великій Україні». 15 лютого уряд ввів на місяць надзвичайний стан в енергетиці.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЄГОР СОБОЛЄВ: КОНТРАБАНДУ НА ДОНБАСІ ПОКРИВАЮТЬ ПОРОШЕНКО І ГРИЦАК

Президент відреагував тільки після цього. Перед цим він двічі за день говорив на тему блокади: спочатку на заході з нагоди 28-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану, потім - на засіданні Ради національної безпеки і оборони, де блокування було головним питанням.

«У зв'язку з абсолютно безвідповідальними діями політиканів, які в темі блокування влаштували собі абсолютно цинічний піар на крові, виникли прямі загрози енергетичній безпеці держави. Причому загрози сьогодні поширюються не тільки на енергетичну галузь», - підкреслив Порошенко на засіданні РНБО.

«Вони (прихильники блокади - ред.) «Захищають» українську металургію від українського же коксу, українські сім'ї - від українського тепла, українські будинки від українського світла, українців від робочих місць, а українську гривню - від стабільності», - метав громи і блискавки глава держави.

А ще президент вважає, що через дії блокуючих груп Україна постає в образі слабкої держави, якій загрожує «хаос і отаманщина», і «такою видається картина в зарубіжних ЗМІ». Більш того, блокада «дискредитує Україну в очах населення тимчасово окупованих територій», заважаючи їх поверненню до складу держави.

Треба сказати, що до цього часу в подібному ключі вже коментували ситуацію ЗМІ і блогери, які орієнтуються на Банкову.

Експерти ж звертають увагу на інше: Порошенко досить несподівано для нього заговорив про те, як блокада вдарить по мешканцях непідконтрольних районів і навіть припустив, що залишившись без роботи через блокаду ці жителі поповнять ряди незаконних збройних формувань "ДНР / ЛНР".

«Зіграли свою справу заяви представництва ЄС в Україні та посольства США, які закликали вирішити ситуацію, здатну погіршити життя українців по обидва боки лінії розмежування», - вважає політолог Андрій Золотарьов.

Чи піде в хід сила

Прихильники блокади з президентських заяв винесли, що влада готує розгін їх акцій, але йти вони не збираються. «Із заяв президента я не почув нічого, щоб посприяло завершенню блокади», - прокоментував «Країні» народний депутат Тарас Пастух, який входить до складу парламентської фракції «Самопомочі». Він разом з колегою по фракції Семеном Семенченко, а також позафракційним депутатом Володимиром Парасюком - найвідоміші прихильники блокади. Семенченко по суті взагалі - її головна особа.

При цьому Пастух наполягає, що політиків серед блокуючих - одиниці. «Я закликаю владу говорити не про політиканів, а піти поговорити з людьми, які стоять на рейках. І побачити, хто туди з'їжджається і чому ці люди підтримують блокаду. Там немає політики, партійних прапорів...», - сказав нам депутат.

І ще він сподівається, що силового розблокування не трапиться. «У мене є надія, що влада схаменеться... Якщо вона вдасться до інструменту, до якого вдався Янукович на Майдані (колишній президент - ред.), то все може обернутися погано. Зараз на руках у людей багато легалізованої зброї. І ці люди поховали своїх побратимів, з якими воювали, а дехто - рідних.Таким чином влада покаже не силу держави, а свою ворожість до людей...», - говорить парламентарій.

Відзначимо: так званий штаб блокади торгівлі з окупантами вже звернувся "до патріотів України, що мають офіційно зареєстровану зброю, із закликом вступати до лав учасників блокади, щоб разом захистити неозброєних волонтерів, громадських активістів та інших учасників блокади".

Побоювання блокуючих виправдалися. Судячи з рішення РНБО, тут же наведеним у дію президентським указом, силовим структурам дали зелене світло на припинення блокади доріг Донбасу всіма доступними методами.

Так, в указі йдеться, що Радбез доручив МВС і СБУ невідкладно «вжити вичерпних заходів щодо забезпечення громадського порядку в районі проведення антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях», а також взяти під охорону тамтешні об'єкти газо- і електропостачання, транспортну інфраструктуру і «забезпечити достатній рівень умов безпеки для їх безперебійного функціонування ».

Окремий пункт рішення РНБО вимагає від СБУ нейтралізувати «спроби російських спецслужб і їх агентури, пов'язаних з ними підривних елементів і диверсійно-розвідувальних груп, ускладнити функціонування об'єктів критичної інфраструктури». Тобто, учасників блокади прирівняли до агентів російських спецслужб.

Опитані «Країною» експерти розділилися в думці з приводу того, наскільки влада дійсно готова до силового сценарію. На думку політолога Костя Бондаренка, дії силовиків, найімовірніше, не змусять себе чекати. «Питання вже стоїть, чи є держава господарем ситуації. А якщо якісь люди, нехай навіть озброєні або, прикриваючись благими намірами, захочуть захопити АЕС?! У таких питаннях потрібно проявляти жорсткість. Тим більше, що підрозділи, здатні швидко очистити стратегічні об'єкти, в Україні є», - сказав експерт.

А ось політолог Золотарьов вважає, що Банкова почекає, поки пройдуть акції радикалів в столиці, намічені на річницю розстрілів на Майдані, щоб не розпорошувати увагу і сили. «У ситуації з блокадою для влади немає хороших рішень, а тільки вибір між поганим і дуже поганим. Останнє може призвести до кровопролиття, тому що гарячих голів з обох сторін блокади вистачає. Сподіваюся, спробують домовитися, хоч це і здасться комусь слабкістю », - каже Золотарьов.

Своєю чергою, політолог Анатолій Октисюк вважає, що на учасників блокади, перш за все верхівку цього руху - депутатів Ради спробують вплинути силою закону. «Як відомо, військова прокуратура підозрює Семенченко в незаконному отриманні військового звання. А Парасюк - любитель побитися. Чи це не приводи, щоб зняти з них депутатську недоторканність або як мінімум натякнути про це. Обидва вважаються в Раді маргіналами. Голоси знайдуться. Навіть Опоблок не доведеться умовляти голосувати», - резюмує Октисюк.

Тим часом один із уповноважених блогерів-тлумачів президентської лінії Віктор Уколов так пояснив рішення РНБО: "перекладав з офіційної - розганяти не будуть (НЕ дочекаються), але без НАСЛІДКІВ не мине".

Залишається тільки почекати, щоб побачити, що ж за хитрий план такий дозрів в головах у стратегів на Банковій.

До слова, лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук заявляє, що якщо влада дійсно хоче повернути Донбас Україні, то Київ має негайно припинити протиправні дії «радикалів» і притягнути до відповідальності організаторів блокади.

Водночас, нардеп від Луцька Ігор Лапін заявляє, що фізична блокада торгівлі з ОРДЛО спонукає до провокування силового сценарію. Мовляв, таким чином можна відрізати Україну від окупантів, або ж – від енергоносіїв. А «плану "Б"» в учасників блокади, з його слів, немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Просто Я Показати IP 17 Лютого 2017 10:28
Я не здивуюся, коли наша вельмиНЕшановна влада ще й зброю та боєприпаси почне продавати на, як вони говорять, непідконтрольну територію. Замість того, щоб знищити зграйку кримінальної шушери, вони з ними через продажних політиків, налагоджують звязок, набиваючи собі кишені кривавими грошима. Моя думка, то блокау требабуло ввести ще років два тому. Тоді вже може і війна (аж ніяк не АТО) закінчилася. Тільки ж нашим "слугам народу" закінчення війни не вигідне.
АС Показати IP 17 Лютого 2017 10:29
Якщо піде розганяти то активісти будуть відстрілюватись і це може стати початком громадського протистояння... Не піде немає кому воювати на сторі влади словами гору не посунеш
Волиняка Показати IP 17 Лютого 2017 11:33
Лапін продажний д*біл,косить під АТОшника.Його нема шо слухати,продався з патрохами...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus