USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

«Вестибулярну систему треба тренувати», – невролог з Луцька

5 Грудня 2020 07:00
Запаморочення, головокружіння, втрата рівноваги – на ці симптоми часто скаржаться пацієнти, які звертаються до невролога. Про що свідчать такі стани? Які симптоми є критичними? Якими є діагностика та лікування? Про це в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» говорили з кандидатом медичних наук, неврологом вищої категорії КП «Волинська обласна клінічна лікарня» Наталією Бобрик.

Про що може свідчити такий стан, коли крутиться голова?

Головокружіння – справді дуже актуальна тема. Напевно, немає людини, яка з цим не стикалася. Уперше таке трапляється ще в дитинстві під час катання на каруселі чи обертання навколо осі. Це виникає через перезбудження вестибулярного центру, який, незважаючи на те, що ми зупинилися, далі генерує імпульси. Це відчуття, яке приносило нам радість у дитинстві, коли виникає в дорослому віці поза нашою волею, спонтанно, завдає великого дискомфорту.

Пацієнти в термін головокружіння вкладають дуже широкий спектр симптомів – і відчуття потемніння в очах, і відчуття різкої загальної слабкості, млявості, передчуття швидкої втрати свідомості, захитування при ході, втрату координації, навіть двоїння в очах і розмитість контурів предметів. Тому коли вони приходять на прийом, ми передусім маємо з’ясувати, що людина має на увазі під головокружінням, і вже відштовхуючись від цього, планувати огляд, обстеження тощо.

Головокружіння – це не хвороба, такого діагнозу немає. Це лише ознака, симптом. Його як ознаку описано при 60 хворобах.

Читайте ще: «У здорової дитини не має боліти голова», – дитячий невролог з Луцька

Вестибулярний апарат – це парний орган, який розташований у внутрішньому вусі. Це кістковий орган, заповнений ендолімфою. Коли ми робимо хоча б найдрібніший рух головою у будь-якій площині, ця ендолімфа рухається і собою зміщує волоски, які є рецепторами. Саме там формується первинний імпульс про рух нашої голови. Далі цей нервовий імпульс через вестибулярний нерв потрапляє у стовбур головного мозку, потім до півкуль головного мозку.

Треба розуміти, що вестибулярний орган – орган рівноваги – має мільйони зв’язків з іншими структурами головного мозку: і з корою головного мозку, і з мозочком, який відповідає за координацію, з ядрами, які іннервують рухи очей, зі спинним мозком, а через нього уже з м’язами рук, ніг та тулуба.

Тому головокружіння ніколи не йде як один симптом. Завжди є інші симптоми залежно від того, на якому рівні уражена вестибулярна функція. Лікар розпитує пацієнта про ті додаткові симптоми, щоб визначити, де ж саме рівень ураження.

Що відчуває людина при головокружінні?

Залежно від рівня ураження може бути системне головокружіння. Ми розглядаємо різні поєднання. Якщо це системне голово кружіння, шум у вухах, зниження слуху і виділення з вуха, то лікар може припускати, що в пацієнта гнійне запалення уха.

Якщо є головокружіння, зниження слуху, головні болі, які турбують нападоподібно, переважно вночі або після сну, посилюються при поворотах голови, ми можемо думати про невриному вестибулярного нерва, тобто про його новоутвір.

Якщо перед нами молода людина, яка нещодавно перенесла якусь вірусну інфекцію, найчастіше герпетичну, або ж був момент протягу, в неї також виникає системне головокружіння, їй важко навіть втримати тулуб у положенні сидячи, вона не може стояти, у неї виникають нудота, блювання, ми думаємо про вестибулярний нейроніт. До речі, ця хвороба досить часто трапляється в чоловіків улітку в спекотні дні, коли вони відчиняють вікна в автомобілях.

Коли головокружіння пов’язане з болями в шиї, з положенням голови у закинутому стані, тоді ми думаємо про остеохондроз шийного відділу хребта.

Є такий дуже образно названий синдром Сікстинської капели. Відомо, що в Європі люди пенсійного віку багато подорожують. І от коли вони у соборі Петра і Павла в Римі розглядають цю Сікстинську капелу чи будь-які інші витвори мистецтва, їм доводиться закидати голову, і це провокує або головокружіння, або втрату постурального тонусу – людина просто падає, як мішок, у неї зникає сила в руках і в ногах, при цьому вона може втрачати свідомість, а може не втрачати.
Людям поважного віку, які мають шийний остеохондроз, можна порадити не виконувати завдань, які пов’язані з закиданням голови доверху або з нахилом уперед із докладанням зусиль, наприклад, потягнути килимок чи дістати щось із духовки. Це теж досить часто призводить не тільки до транзиторних атак, коли людина має різке головокружіння і втрачає постуральний тонус, а може закінчитися виникненням інсульту у вертебробазилярному басейні.

Пов’язано це з тим, що хребтова артерія, що є магістраллю, від якої кровопостачаються органи рівноваги і координації, іде в кістковому каналі, утвореному шийними хребцями, і коли при шийному остеохондрозі остеофіти, кальцинати подразнюють цю артерію, виникає транзиторне порушення кровопостачання життєво важливих органів.

Коли є фізіологічні вигини хребта, кровопостачання також може порушуватися, або ж при отриманні хлистової травми. Це теж може спровокувати головокружіння та різні ускладнення.

А чи буває так, що людина колись отримала травму голови, а згодом у неї виникають головокружіння без інших симптомів?

Головокружіння як моносимптом турбують рідко. Людина після травми, навіть через багато років, може мати напади головокружіння чи головного болю як залишкові явища, але навряд чи це буде ізольоване головокружіння, найімовірніше, це поєднано ще з чимось. Це може бути нудота, можуть бути головні болі, тривога.

До речі, тривога досить часто супроводжує головокружіння, бо в основі її виникнення лежить недостатність гормону задоволення серотоніну, який має пригнічувальний вплив на вестибулярний центр. Коли серотоніну не вистачає, людина мало того, що тривожна, то ще й вестибулярний центр активізується, таким чином виникає психогенне головокружіння, яке теж досить часто має місце в пацієнтів, але це є діагнозом виключення. Тобто при первинній зустрічі ми не можемо поставити такий діагноз.

Часто від старших людей доводиться чути про заточування. Це можна списувати на вік чи то свідчення якихось процесів в організмі?

У старших людей це може бути і сукупність факторів, адже вони часто мають і гіпертонічну хворобу, цукровий діабет, атеросклероз судин, які кровопостачають важливі для рівноваги ділянки і структури головного мозку та саме внутрішнє вухо. Тому зазвичай це не є ознакою якоїсь одної причини. Старшим людям вже важко контролювати свій постуральний тонус, координацію у зв’язку з фізіологічним сповільненням руху.

Читайте ще: «Медицина має бути превентивною», – офтальмолог з Луцька

Треба пам’ятати: якщо головокружіння виникає у старшої людини, яка має супутні захворювання, і це виникло гостро, порушує її життєдіяльність, то треба запідозрити інсульт і звернутися до лікаря якомога швидше. Варто дотримуватися прийому гіпотензивних засобів, слідкувати за тиском, за глюкозою крові, за рівнем холестерину й ліпопротеїдів у крові.

А також треба вестибулярну систему, так само, як і інші системи, тренувати. Потрібно виконувати вправи – обертові рухи головою, фіксувати погляд на якомусь предметі й повертати голову в різні боки, рухати плечима по колу, навіть танцювати, бігати чи вести м’яча, як у баскетболі тощо.

А коли на заточування скаржиться молода людина?

Є широкий спектр хвороб, характерних для кожного віку. Якщо для людей старшого віку більш характерні порушення мозкового кровообігу чи шийний остеохондроз, то для молодших людей ми в першу чергу виключаємо вестибулярний нейроніт, захворювання вуха.

І щоразу, коли людина звертається до нас із вестибулярним синдромом, навіть якщо він короткочасний і минув без лікування, ми змушені проводити МРТ, тому що у молодому віці вестибулярним синдромом часто маніфестує і розсіяний склероз. Також у молодому віці можуть бути вестибулярний нейороніт, невриноми. То ми маємо виключити всі ці хвороби за допомогою МРТ.

Хочу наголосити: якщо хтось вагається, до якого методу обстеження вдатися, зі скаргою на головокружіння важливо робити саме магнітно-резонансну томографію, а не комп’ютерну томографію, тому що за головокружіння відповідають такі ділянки мозку, які краще візуалізуються на знімках МРТ.

Читайте ще: «Атопічний дерматит найчастіше дебютує в малюковому віці», – дитячий дерматолог з Луцька

Запаморочення – це те саме, що й головокружіння, чи це вже інший стан?

Досі немає чіткого визначення, що таке головокружіння, а що таке запаморочення. Навіть у наукових статтях одні автори головокружінням називають оцей стан, коли предмети рухаються, як на каруселі, а запаморочення – коли темніє в очах, є передчуття втрати свідомості, а дехто каже, що головокружіння – це русизм, а все називається запамороченням.

Можна сказати, що це синоніми, але для лікаря-практика головне, що пацієнт вкладає у термін головокружіння чи запаморочення. Людина може назвати це так, як їй подобається, головне – з’ясувати, що саме її турбує.

Як проводите діагностику?

Домінантно головокружіння – це неврологічний симптом. Як тільки пацієнт поскаржиться чи сімейному, чи будь-якому іншому лікарю суміжної спеціальності на головокружіння, його одразу скерують до невролога, який уже залежно від скарг призначить обстеження та лікування.

Чи можна людям, які мають головокружіння, самостійно вживати якісь трави чи таблетки?

Я є противником самолікування й самодіагностики, як і більшість лікарів. У першу чергу треба знайти причину цього головокружіння. Це доброякісний симптом і він піддається лікуванню досить непогано, інша річ, чи може лікар повпливати на хворобу, внаслідок якої виникло це головокружіння.

Читайте ще: «Не варто намагатися встановити собі діагноз шляхом запиту в GOOGLE», – невролог з Луцька

Якщо цей симптом турбує нападоподібно, треба обговорити з лікарем, які ліки тоді вживати. Тільки в таких випадках, коли це погоджено з лікарем, пацієнт може йти в аптеку і сам купувати препарат.

Моя думка щодо трав така. У таблетці ми отримуємо якусь хімічну сполуку, але вона дозована. Фактично, з трав досить часто ми беремо ті самі сполуки, тільки не знаємо, яка це доза, тому що концентрація відвару щоразу інша. Я рекомендувала б обережно поводитися з травами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ірина Показати IP 6 Грудня 2023 21:39
Добрий вечір!Місяць назад у дитини в школі було потемніння в очах!Здали аналізи - норма,тиск вимірювали тиждень - норма,цукор теж.Недавно знов каже,що туманило в очах,у школі.Що це може бути?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus