USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Музика вільних людей: благодійний Jazz Bez у Луцьку. День перший

6 Грудня 2014 09:15
Легенда світового джазу та луцькі саксофоністи під час міжнародного джаз-фестивалю Jazz Bez 2014 у Луцьку за допомогою «музики свободи» збирають кошти для українських бійців.

Чотирнадцятий міжнародний благодійний джаз-фестиваль «Jazz Bez 2014» стартував у Луцьку 5 грудня.

Розпочали захід із хвилини мовчання, якою вшанували загиблих у зоні АТО волинян. Під час фестивалю глядачів закликали жертвувати кошти на теплий одяг для бійців.

Ведучий заходу Олексій Коган зауважив, коментуючи питання про те, чи варто проводити джаз-фестивалі під час війни, що музикант повинен грати, на війні чи в мирний час, адже кожен повинен виконувати свою роботу. Концерти, на його думку, мусять відбуватися, до того ж, їх можна перетворити на благодійні акції.

Він розповів, що цьогоріч виповнилося 200 років від дня народження винахідника саксофону Адольфа Сакса. Зі слів ведучого, винахідник не міг припустити, що його інструмент стане уособленням джазової музики, а у радянські часи з ним пов’язуватимуть усе найбрудніше («сегодня он играет джаз, а завтра родину продаст», «от саксофона до ножа – один шаг»).

Олексій Коган
Олексій Коган


Президент Луцького джазового клубу Олег Баковський наголосив, що джаз – музика свободи. Сьогодні джаз у Луцьку підтримує українців під час непростих подій. Він нагадав, що колись жартував про те, що, там, де джаз – рівні дороги, правильних людей обирають президентами тощо, але тепер ми бачимо підтвердження цих слів. Він подякував усім, хто долучився до організації фестивалю, зокрема Генеральному консульству Республіки Польща у Луцьку, яке постійно підтримує джазові колективи.

Консул Генерального консульства Республіки Польща Кшиштоф Савіцкі зауважив, що Генеральне консульство нічого б не зробило без організаторів-волинян Олега Баковського, Віктора Грисюка та, звичайно, музикантів, які хочуть приїздити на Волинь в рамках фестивалю, якому виповнюється вже 14 років.

Олег Баковський та Кшиштоф Савіцкі
Олег Баковський та Кшиштоф Савіцкі


Відкрили луцьку частину фестивалю, який відбувається у містах Польщі та України, джазмени з луцького Квартету саксофоністів. Колектив був заснований у 2013 році. До нього входять Микола Редько (сопрано-саксофон), Олександр Богдан (альт-саксофон), Валентин Окапінський (тенор-саксофон) та Василь Максімов (баритон-саксофон). Джазмени здобували неодноразові гучні оплески публіки, виконуючи знані джазові стандарти.

Квартет саксофоністів
Квартет саксофоністів


Під час антракту можна було пожертвувати кошти на підтримку українських військових у одну з двох скриньок та придбати диски учасників фестивалю.

«Джаз об’єднує та закликає замислитися, ця музика змінює людей», - зауважив Олег Баковський. З його слів, до кінця року заплановано ще декілька джазових імпрез у Луцьку – зокрема, блюзовий концерт та джазові колядки.



Оголошуючи наступний колектив, Олексій Коган розповів, що другу сходинку після США у його особистому джазовому хіт-параді посідає Польща. З його слів, це була перша з країн Варшавського договору, у якій джаз став традицією.

Твори Джорджа Гершвіна лучани почули у виконанні польського колективу Kasia Mirowska Quartet. Ансамбль з Вроцлава – це вокалістка Кася Міровська, Якуб Олейнік (контрабас), Роберт Ярмузек (фортепіано) та Гжегож Масловскі (ударні).

Кася Міровська
Кася Міровська


Кася Міровська перепросила публіку, що спілкуватиметься польською та розповіла про те, що подорож музикантів у Луцьк тривала 24 години. Попри виснажливу поїздку, джазмени не розчарували луцьких поціновувачів «музики вільних людей». Ліричні композиції та балади в аранжуванні гурту викликали овації гостей фестивалю.

Kasia Mirowska Quartet
Kasia Mirowska Quartet


На сцені «Jazz Bez 2014» до колективу долучився легендарний саксофоніст Пьотр Барон. Славетний польський музикант, композитор та педагог співпрацював не лише з польськими, а й зі світовими зірками джазу, такими як Рей Чарлз, Біллі Харпер та Едді Хендерсон, записавши понад 80 платівок. Глядачі у Луцьку високо оцінили його спільний виступ з колективом харизматичної солістки Касі Міровської.

Пьотр Барон
Пьотр Барон


Наприкінці першого дня фестивалю учасники зіграли вже традиційний для таких імпрез джем-сейшн.

Наступні виступи у рамках міжнародного фестивалю «Jazz Bez 2014» відбудуться у Луцьку 6 та 7 грудня о 18.00 у театрі ляльок.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Справедливий Показати IP 6 Грудня 2014 12:20
В неділю піду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus