USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Аналітики ISW пояснили, що означають заяви Путіна про «демілітаризовану зону» в Україні

1 Лютого 2024 14:10
Президент Росії Володимир Путін 31 січня подвоїв свої максималістські та навмисно розмиті територіальні цілі в Україні та підкреслив ідею «демілітаризованої» або «санітарної» зони в Україні.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передає Суспільне.

Як відзначили аналітики, під час зустрічі зі своїми виборчими «довіреними особами» Путін заявив, що просування нинішньої лінії фронту вглиб України є найважливішою метою російських військ по всій лінії фронту.

Путін підкреслив ідею «демілітаризованої» або «санітарної» зони в Україні, яка, за його словами, виведе російську територію, а також тимчасово окуповану територію Україну, за межі досяжності як фронтових артилерійських систем, так і систем дальнього радіусу дії, наданих Заходом.

Читати ще: Путін заявив, що в Україні буде «демілітаризована лінія»

«Заявлена Путіним мета просунути лінію фронту так, щоб заявлені і фактичні території Росії опинилися за межами досяжності українських вогневих засобів, є розмитою метою, яка фактично недосяжна доти, доки існує незалежна Україна, здатна вести бойові дії. Путін, швидше за все, анексує будь-які українські території, які Росії вдасться захопити, переслідуючи цю уявну мету (зокрема, чотири області, про анексію яких Росія вже заявила, але які вона контролює лише частково), таким чином, нові «російські території» опиняться в зоні досяжності українських систем», – йдеться в аналітичному звіті.

Зазначається, що заяви Путіна від 31 січня не відображають значних змін у заявлених військових цілях Росії або її фактичних військових можливостях, а скоріше за все спрямовані на те, щоб скористатися наявними наративами в західних ЗМІ, які можуть заблокувати короткострокову і довгострокову військову допомогу Заходу Україні і змусити Захід вести переговори з Росією на російських умовах.

Читати ще: Путін планує продовжувати війну до 2028 року, – ЗМІ

Як відзначили аналітики, Путін також включив Харків, який він раніше називав «російським», до цієї гіпотетичної демілітаризованої зони, «ймовірно, для того, щоб скористатися дискусіями навколо малоймовірної можливості російської наступальної операції вздовж північного кордону Харківської області з Бєлгородської області».

Зазначається, що Путін може мати намір посилити ці дискусії, щоб відвернути увагу України від триваючої російської наступальної операції вздовж осі Харків-Луганська область, але ISW продовжує оцінювати, що російські сили в Бєлгородській області можуть здійснювати лише тактичні дії, які слугуватимуть хитрощами для відволікання і закріплення українських сил уздовж кордону.

«Путін також, ймовірно, намагається апелювати до нових закликів російських ультранаціоналістів створити «буферну зону» між Харківською і Бєлгородською областями, щоб відсунути українські РСЗВ і артилерію від міжнародного кордону з Бєлгородською областю», – йдеться в аналітичному звіті.

Читати ще: Путін створює передумови для агресії проти країн Балтії, – ISW

Як наголосили в ISW, Путін раніше заявляв, що розгляне можливість створення такої «буферної зони» під час масового невдоволення з приводу обмежених транскордонних рейдів проукраїнських сил у Бєлгородську область влітку 2023 року, але російські військові досі не вжили жодних дій, які б свідчили про те, що Путін серйозно розглядає ці заклики.

Аналітики також відзначили, що Путін також підкреслив російські наступальні зусилля під Авдіївкою, щоб представити їх як успішні для внутрішньої російської аудиторії і ще більше виправдати російську війну в Україні.

Читати ще: Захід помиляється щодо раціоналізму Путіна, – британська експертка

«Путін також повторив шаблонні наративи про те, що російська війна в Україні – це боротьба за російський суверенітет, яка очищає російське суспільство від тих, хто проти цього суверенітету, і таким чином об’єднує російське суспільство», – зазначили в ISW.

Напередодні Центральна виборча комісія РФ одноголосно затвердила кандидатуру Володимира Путіна як кандидата на майбутніх президентських виборах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus