USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Анатолій Грицюк: «Впевнений, що знайдемо кілька депутатів, які співпрацюватимуть з БЮТ, і будемо вирішувати всі питання»

7 Листопада 2008 13:00
Фракція БЮТ у Волиньраді шукає їх від сесії до сесії. Але вже двічі поспіль нагадує студента, який напружено готувався до екзамену, але витягнув нещасливий білет і не отримав бажаної оцінки. Голова обласної ради Анатолій Грицюк, який водночас є головним волинським бютівцем, запевняє, що трагедії в цьому не бачить.
– Анатолію Петровичу, 14 листопада відбудеться чергова сесія обласної ради. Якою вона буде, за Вашими прогнозами? Відомо, що основне питання – зміни до бюджету. Чи вдалося узгодити позиції з ОДА?
– Більше всього, що сесія відбудеться 18 листопада. Це пов’язано з тим, що 14 числа відбудуться урочистості до Дня працівників сільського господарства, а тому ми, можливо, погодимося на те, щоб сесію відтермінувати.
Звісно, основне питання – внесення змін до бюджету за результатами виконання по 9-ти місяцях. Сьогодні вимальовується нормальний бюджетний ресурс, але питань по розподілу цих коштів також багато. На жаль, з районів поступає багато клопотань щодо того, що там нема можливостей виплатити заробітну плату в сільських, селищних і районних радах, тому головне фінансове управління сьогодні опрацьовує пропозиції. На бюджетну комісію ще матеріали не надходили.
Хоча, узагальнивши ті пропозиції, які надійшли міст та районів, ми побачили, що потрібно 10 мільйонів на завершення ремонтів та будівництв. Розподілятиметься бюджетний ресурс у сумі 8 мільйонів 300 тисяч, до 6 мільйонів коштів потрібно на ліквідацію заборгованості по зарплаті та енергоносіях, тобто залишається трохи більше 2 мільйонів. Основний акцент робитиметься на забезпечення коштами обласних установ.
Думаю, найближчим часом головне  фінуправління дасть розрахунки і ми будемо їх вивчати та узгоджувати. Питання розглядатиме постійна комісія з питань бюджету, фінансів, цінової політики та використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а з її рішенням ми вийдемо на колегію та сесію обласної ради.
– Чи є в порядку денному питання, які спричинять дискусію?
– Є. Зокрема, питання, яке ми повторно виносимо на сесію «Про перерозподіл мисливських угідь» та питання, зініційоване Сергієм Слабенком, щодо внесення змін до регламенту. На мій погляд, ці питання будуть дискутуватися. Сьогодні не можна знайти порозумінь між певними користувачами мисливських угідь. Окремі депутати приходили до мене повідомити, що мають свої проекти рішень стосовно цього питання.
– Обидва минулі пленарні засідання волинського парламенту фракція БЮТ програвала позиційно, принаймні в окремих питаннях, які Ви окреслювали як ключові. Результати голосування по зверненню до Президента Ви коментували одній із місцевих газет і сказали тоді, що не робите трагедії з того, що депутати не проголосували за документ, лобійований БЮТ, бо хотіли дізнатися думку депутатського корпусу, а не конче прийняти позитивне рішення. Скажіть, будь ласка, у ситуації з питанням про звільнення пана Загреви із займаної посади Ви також хотіли з’ясувати позицію депутатів чи були впевнені в тому, що Бориса Юхимовича таки звільнять?
– Ви розумієте, що з 80 депутатів 40 – належить до фракції БЮТ. Один із наших депутатів не підтримує наших позицій, якими б вони не були. Нам не завжди вистачає голосів до 41, а тому ми розказуємо свою позицію іншим депутатам і шукаємо підтримки. Дійсно, нам не вдалося переконати більшість ради, щоб проголосувала за звернення до Президента, але ми побачили позицію інших депутатів. Беручи до уваги соціологічні опитування, які свідчать про те, що понад 70% населення проти виборів, ми хотіли і людям показати, хто є хто. Нас не підтримали інші політичні партії, але це – їхня проблема. Народ чітко висловлюється за те, що вибори проводити нема чого. Політичної кризи вибори не вирішать. Потрібно вносити зміни до Конституції.
Тепер про інше. Мені заявляють: «Вам не вдалося звільнити Загреву». Ми дали йому зрозуміти, що значна частина депутатів не розділяє його точок зору. Голова облради та його заступник, на моє переконання, мають працювати в одній «упряжці», старатися максимально погоджувати питання. Мені закидають, що завдячуючи Загреві, я став головою. Але ж не забувайте, що, завдячуючи мені, Загрева став заступником. Ми дали зрозуміти своїм опонентам, що на посаді заступника не можемо сприймати людину, яка не розділяє нашої концепції розвитку волинського краю. Зрозумійте, у взаємовідносинах мене і Загреви немає якихось особистісних конфліктів. Є політична доцільність.
Є багато факторів, про які я публічно не можу говорити, бо, з точки зору людської етики, не маю права цього робити. Але я заявляю, що рано чи пізно ми зробимо все можливе, щоб Борис Юхимович заступником не був. Я заявляю, що це – питання коротенького часу. Депутати-бютівці знову вимагають винесення цього питання на розгляд. Сьогодні це питання не на часі, бо треба сконсолідувати всі зусилля на антикризові заходи. Потім повернемося до теми звільнення пана Загреви. Він перейшов в ту політичну силу, яка шкодить і в нормальній роботі демократичної коаліції, й у взаємовідносинах перших осіб нашої держави. «Єдиний центр» – далеко не патріотична політична сила, а тому ми вважаємо, що на посаді заступника повинен бути представник з іншої партії.
– Але ж поки він – Ваш заступник...
– Нема питань.
– Як складатимуться робочі стосунки між Вами та Борисом Загревою хоча би в той коротенький проміжок часу, про який Ви говорите?
– Ми будемо нормально працювати, бо в нас розділені функціональні обов’язки. Кожен з нас працює згідно своєї посадової інструкції.
– Чи ініціюватимете Ви питання про обрання другого заступника голови? Після звільнення пана Банади ця посада – вакантна.
– Ні. Враховуючи те, що на сьогодні нема рішення суду (Володимир Банада відстоює свої інтереси в суді). Заодно зекономимо трохи коштів.
– Чим займається пан Банада в обласній раді на посаді радника голови?
– Радник Банада робить те, що йому велить посадова інструкція. Він співпрацює з органами місцевого самоврядування, є представником виконання моїх безпосередніх доручень, зустрічається з трудовими колективами. Фактично Володимир Банада робить те ж саме, що робив на посаді заступника голови ради. Він є учасником засідання постійних комісій, бере участь у міжнародних конференціях, представляє облраду на урочистостях. Виконує мої щоденні доручення.
– За яких умов може бути налагоджено конструктивну роботу з фракцією «Наша Україна»?  Рік тому в одному з інтерв’ю Ви запевняли, що з призначенням на посаду голови ОДА Миколи Романюка дві найбільші фракції запрацюють в раді більш злагоджено. Чому цього не сталося?
– Сьогодні фрація «Наша Україна» – далеко не та, що була на початку. Багато хто перейшов у «Єдиний центр». Як не дивно, реакції керівництва немає. Я вважаю, що питання кількості членів цієї фракції є дискусійним.
Я був впевнений, що з приходом на посаду голови ОДА Миколи Романюка у нас з «Нашою Україною» буде злагоджена робота. Я розмовляв про це з керівником обласної організації блоку Володимиром Карпуком, щоб повернутися до угоди, яка була підписана між нашими політичними силами. Володимир Георгійович погоджувався в тому, що є така необхідність, але від самої фракції такої ініціативи не було. Нам сьогодні простіше працювати з іншими фракціями.
Я зробив для себе висновок, що окремі представники «Нашої України» лобіюють лише свої особисті інтереси. Інші питання їх не цікавлять. Я спостерігаю за поведінкою цих людей. Вони сидять на сесії, поки є цікаві для них питання, а потім залишають зал засідань. А БЮТ, ви ж бачите, – фракція дисциплінована. Іноді й наші депутати відсутні на сесії, але вони мають поважні причини. Але ж хай нам дорікнуть, що ми пропонуємо неважливі питання. Звернення до Президента також було на часі. Впевнений, що  знайдемо 4-5 депутатів, які будуть співпрацювати з БЮТ, і ми будемо вирішувати всі питання. Ще раз запитаю: хто може дорікнути, що ми ставили самодурні питання?
– Можливо, стосунки між БЮТ і «Нашою Україною» напружені тому, що є судові спори між Вами та Володимиром Бондарем і Василем Столяром?
– Ні. Я не переношу взаємовідносин з окремими персонами на відносини між партіями. По-перше, люди, яких ви називаєте, є представниками партії «Єдиний центр». Те, що розглядають суди, – наші особистісні конфлікти, приватні взаємовідносини. Привід – мої заяви у публікації «Злодійські схеми строку давності не мають». Тепер Бондар і Столяр з’ясовують зі мною стосунки у судах, бо вважають, що я образив їхню честь і гідність. Була й третя справа через згадану статтю. До мене мав претензії Борис Клімчук, але суд закрив цю справу, бо Борис Петрович тричі на суд не з’явився. Вочевидь, він знав, що справа «виїденого яйця не стоїть». Щиро і відверто: сьогодні маса людей знають, що я правий стосовно Бондара і Столяра, але всі зайняли позицію «моя хата скараю». І хай… А я до кінця відстоюватиму правду на суді і доведу, що я таки правий.
– На якій стадії ці суди?
– Вже було кілька засідань.
– Ваша оцінка політичним процесам, які відбуваються сьогодні в Україні.
– Президент в Донецьку вже заявив деякі помірковані речі про те, що потрібно дочекатися, поки парламент на законній основі виділить кошти на вибори. Я думаю, що їх не буде. Мені здається, що Президент це також розуміє. БЮТ проти виборів, бо вони не вирішують ніяких проблем. Політичні баталії, які відбуваються у Верховній Раді, в тому числі і блокування трибуни нашою фракцією, в суспільстві сприймаються по-різному, але вже всі зрозуміли, що виборів найближчим часом не буде. Країна має економічні проблеми, як виростають у проблеми рядових українців. Сьогодні треба припинити чвари на всіх рівнях влади.
Я направив лист до Миколи Романюка, щоб облрада та облдержадміністрація розробили спільні заходи, щоб, зі свого боку, допомогти в подоланні кризи, яка виникла у промисловості та банківській сфері. Я думаю, що наслідки кризи ми відчуємо більше з Нового року. Сьогодні всім треба сконсолідуватися. На сесії хочемо заслухати питання стосовно антикризових заходів. Я вважаю, що це буде питання №1.
– Виступаючи проти виборів, БЮТ активно до них готується і навіть формує список. «Волинським Новинам» стало відомо, що Ви особисто виступали проти того, щоб до списку кандидатів у народні депутати від БЮТ увійшов Сергій Шевчук. З чим це пов’язано?
– Спочатку про вибори: якщо хочеш миру, то готуйся до війни. Ми дійсно націлюємо районні партійні організації, щоб вони були готові до включення у виборчий процес у в тому випадку, якщо буде Указ Президента. Ми готуємося.
Що стосується вашого питання стосовно Сергія Шевчука, то я поясню, як виглядає ситуація. Квота обласної партійної організації – 9 представників у списку. Минулого разу пан Шевчук йшов від Херсонської організації. Я запропонував на розгляд бюро обласної організації списки тих самих людей, які йшли від Волині минулого разу. Я не був проти Шевчука, а, повторюю, запропонував тих самих людей, які були у волинському  списку на минулих виборах плюс – Олешко Петро Степанович.
– Дозволю собі зауважити, що пан  Шевчук неодноразово на всеукраїнському рівні представляє позицію БЮТ, тоді як іншим волинським нардепам цього не довіряють...
– Хіба я говорив, що пан Шевчук не активний депутат? Наші депутати виконують чіткі доручення фракції. Кому кажуть ходити на ефіри, той і ходить. У мене нема ніяких претензій до Сергія Володимировича, і вам не варто мені дорікати, що я не включив його до списку. Я вже пояснював свої позиції, але скажу вам більше – Сергій Шевчук увійшов до списку від Волині, позаяк локачинські та турійські представники заявили, що хочуть його там бачити, Олег Кіндер зняв свою кандидатуру в його користь. Коли на бюро відбувалося голосування, то пан Шевчук набрав четверте місце за рейтингом. 
– Хто представлятиме Волинь у виборчому списку від БЮТ?
– Це питання перспективи. Ми його чітко озвучимо після того, як відбудеться Волинська обласна партійна конференція ВО «Батьківщина». Рішення бюро – це попередній рекомендований склад. Вагоме рішення прийматиме конференція. Ми все робимо прозоро та відкрито. Закулісних ігрищ у нас немає На бюро я чітко сказав: «Шановні, я написав список з 9 членів. У вас є інше бачення – визначаємось методом голосування».
– В колах журналістів неодноразово можна почути, що Євгенові Кирильчуку варто було б піти на «політичну пенсію». Чому волинські бютівці вчергове хочуть бачити цього політика серед депутатів?
– Ми раді, що журналісти переймаються нашими партійними справами. Я хочу сказати одне: завдячуючи позиції Євгена Івановича, його вмінню організувати виборчий процес, Волинь має непогані результати на виборах. Я вважаю, що заслуг Євгена Івановича в цьому багато. Він зумів підібрати штаби, грамотних заступників з питань ідеології, організувати пропагандистську роботу.
По-друге, Юлія Володимирівна Тимошенко вимагає, щоб Євген Іванович був у списках, бо він активно працює в бюджетному комітеті, вносить багато інновацій, позитивних змін. Він досконало знає ситуацію і з формуванням місцевих бюджетів. Ми постійно звертаємося до нього за консультаціями та просимо зустрічей на рівні міністрів, щоб мінімізувати проблеми місцевих бюджетів. Він вносить свої пропозиції у формули розрахунків і до нього дослухаються. На мою думку, Євген Іванович користується заслуженою популярністю серед виборців Волині, бо лобіює виділення коштів на газифікацію, будівництво доріг та інші важливі речі.
– Як вирішується питання аеропорту?
– Ми вже були «на піраміді успіху», мали потенційного інвестора. Ця людина вивчала ситуацію, ми познайомили його з матеріально-технічною базою в Крупі, показали перспективи. Ідеї йому сподобалися, але, на жаль, економічна криза в Європі зробила свою чорну справу. Інвестор попросив відтермінувати розгляд цього питання на кілька місяців. Він має проблеми з веденням бізнесу. Я особисто бачив цю людину і був впевнений, що цей чоловік доведе справу до кінця. Я спілкувався з Василем Байцимом (заступник голови Волинської ОДА – «ВН») і він повідомив, що є ще один зацікавлений інвестор. Як би там не було, але я гарантую, що ми вирішимо це питання до завершення нашої каденції, адже проведено титанічну роботу.
– Чи створюються в районах Асоціації сільськогосподарських товаровиробників на виконання рішення Координаційної ради при голові обласної ради?
– Координаційна рада – це дорадчий орган. Ми рекомендували головам райрад провести роботу стосовно створення асоціації. Ми не політизуємо цього питання, а хочемо, щоб під егідою райрад працював орган, який захищатиме товаровиробників-одноосібників від того, щоб їхньої продукції не купували за безцінь. На жаль, безсистемно працює товаровиробник-одноосібник. Він не попав в поле зору чиновників від сільського господарства. Державні установи займаються з фермерами та крупнотоварними виробниками, вони в питомій вазі виробляють всього 20% продукції. Одноосібник ніким не захищений.
Асоціації будуть інформувати людей, забезпечувати юридичні послуги, щоб через систему договорів працювати із заготівельниками. На чолі процесів стоятиме райрада. Пізніше одноосібники будуть самі керувати такими організаціями, коли знайдуть достойних представників. Гуртом можна «розрулювати» багато питань. Сьогодні 3-4 заготівельники молока диктують рядовим селянам, якою має бути ціна. Одноосібників ставлять у залежність. Вони не мають можливості виробляти більше продукції, бо знають, що прийде осінь і на продукцію не буде попиту, або доведеться збувати за безцінь. Асоціація буде займатися вирішенням цієї проблеми. Ми хочемо, щоб журналісти та представники органів місцевого самоврядування більше інформували про життєву необхідність створення такого органу.
– Отож, основне завдання асоціації – вирішення проблем закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію та пошук гарантованих ринків збуту. А яким чином в області можна вирішити проблему високих цін на харчові продукти?
– Ціну формує ринок, ми не можемо втручатися в цю ситуацію. На жаль, сьогодні нема концепції розвитку АПК, не діє така форма державної підтримки села як дотації, тому виходить, що селянин, виробивши продукцію, збуває нижче собівартості, а ціни на продукцію в магазинах – високі. Держава повинна регулювати ці процеси.
– Ви неодноразово заявляли, що не просто є членом ВО «Батьківщина» і керівником облорганізації, а й палким прихильником Юлії Тимошенко та її політики як глави Уряду. Тим часом, саме при прем’єрстві Тимошенко Україну поглинула фінансово-економічна криза і, за оцінками багатьох експертів, наша держава сьогодні близька до дефолту. Невже причиною цьому могли бути тільки світові процеси? Чи доречним було суттєве збільшення соціальних видатків та компенсації заощаджень з початку цього року? Люди ж залишилися бідними, незважаючи на підвищення зарплат, пенсій та стипендій.
– Україна є інтегрованою у світові процеси. Хочемо ми того чи ні, ми залежимо від ситуації в економіці Європи і світу. Приміром, Волинь торгує зі 120 країнами світу, це – реальне життя. Нашу область, до речі, варто вважати промислово-аграрною, а не навпаки. В питомій вазі промисловою товарної продукції більше, ніж сільськогосподарської. Зрозумійте, що світова криза вдарила по слабкій (якщо відверто) українській економіці. Юлія Володимирівна за той період, коли стала Прем’єр-міністром, зробила багато чого задля оздоровлення економіки і, водночас, реалізовувала соціальні програми. Ми весь час скаржилися, що при європейських цінах маємо мізерні зарплати, то чому їх не підвищувати? Кажуть в Україні нема економічного росту, але 38% економіки працює в тіні і вивозяться кошти в офшори. Юлія Володимирівна ще не встигла навести з цим лад, бо Президент та деякі інші державні діячі створюють проблеми для діяльності Уряду. Хоча навіть при цих складнощах  Тимошенко вдалося багато.
Соціальні програми потрібно реалізовувати. Та, на превеликий жаль, пробуксовує економіка. Але тут також є моменти зговору олігархічних огрупувань. Та й рівень сплати податків у цих когортах – явно не патріотичний. На багатьох підприємствах – подвійні бухгалтерії, це всі знають, правоохоронні та фіскальні органи – в тому числі. На Волині також такі процеси мають місце.
Звинувачення в непрофесійності Уряду Тимошенко – безпідставні. Якби ті 38% вивести з тіні... Ви уявляєте, які це кошти? За розрахунками Юлії Тимошенко, у 2009 році буде додатково долучено до розподілу 100 мільярдів коштів. Це хіба не дії Уряду? Але ж не дають попрацювати, а створюють перепони. Що таке 6 мільярдів гривень, які видали власникам ощадкнижок? Коли ж їх видавати? Скільки було пустослів’я від Ющенка чи Януковича, які обіцяли віддавати вклади! Сьогодні реально показано, що ми можемо це робити.
Наступне: діяльність Фонду держмайна. На 4,4% виконано програму приватизації і виходить пані Семенюк і розказує, відверто кажучи, «сон рябої кобили»… Всі мають патріотично виконувати свої функціональні обов’язки, тоді заживемо ідеально. Концепція розвитку України, запропонована Юлією Тимошенко, схвалюється економістами Європи, Америки та країн Азії. Наші ж, замість того, щоб підставити плече, займаються тільки критикою.
– До речі, чи не найбільше критики на Уряд Тимошенко – із боку регіоналів. Тим часом, у вересні БЮТ натякав на готовність до об’єднання з цією політичною силою, відповідні месиджі звучали  і з вуст Юлії Володимирівни, і від волинських бютівців на публічних заходах...
– Ні, не варто так ставити питання. Ми говорили про ймовірне об’єднання. Моя особиста точка зору: нема проблем, з якою політичною силою ми об’єднаємося, аби в нас в душі і в серці були інтереси українського народу. Головне – не колір прапорів, а щоб реальні гасла були для спільної роботи і давали реальний результат.
– Чи відчуває Ваша сім’я фінансову кризу? Ви почали економити?
– Так, ми почали економити. Проживаємо всі в одній хаті. Лише одна з дочок пішла жити до родини чоловіка. Своє харчування ми забезпечуємо з власного виробництва. Чому економимо?  Бо розуміємо, що криза може торкнутися кожної сім’ї, а тому намагаємося «підтягти пояси». От дружина хотіла придбати нові гардини, а я їй: «Лариса, давай-но перестіруй старенькі». Думаю, такі покупки не на часі.
– Що можете порадити рядовим волинянам у цій ситуації?
– Ми переживаємо складні часи. Але варто пам’ятати, що після криз традиційно настають нормальні життєві підйоми. Багато хто задумається над питаннями організації праці та й змусить переоцінити ринок праці. Адже не секрет, що сьогодні людині пропонують роботу на 1,5 тисячі, а вона не погоджується, бо претендує на 4 чи 5.
– Який Ваш особистий рецепт релаксу в умовах напруженої роботи?
– Взяв квиток і буду ходити в басейн. Вирішив займатися фізкультурою і спортом. Хочу скинути трохи ваги. Щоб вам сподобатися (сміється). Мій робочий день побудований так, що я мало рухаюся, тому потрібно надолужувати. Рух – це життя.
Розмовляла Ольга БУЛКОВСЬКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
БЮТолог Показати IP 7 Листопада 2008 13:19
Головним волинським бютівцем є не Грицюк, а нардеп Кирильчук. Щоб ви собі розуміли.
Думаючий Показати IP 7 Листопада 2008 14:12
БЮТологу. Головним Волинським бютівцем є Юлія Володимирівна Тимошенко - це вже щоб ви собі розуміли
Анонім Показати IP 7 Листопада 2008 14:28
а нам татарам - шо водка, шо пулємєт - лиш би с ног валіло...
Анонім Показати IP 7 Листопада 2008 17:15
"Взяв квиток і буду ходити в басейн. Вирішив займатися фізкультурою і спортом. Хочу скинути трохи ваги." Бугага!
дідо Показати IP 7 Листопада 2008 17:37
"...От дружина хотіла придбати нові гардини, а я їй: «Лариса, давай-но перестіруй старенькі»...."... та тільки за таке його треба гнати подальше від влади.сам буде жити у гамні і люди так мають жити?...Добрий керівник,який для себе нормальне життя організовує,зможе і для інших комфорт забезпечувати...
михаил Показати IP 9 Листопада 2008 21:22
пусть откажется от дорогой машини и поможет лучше людям....умник блин....
михаил Показати IP 9 Листопада 2008 21:30
пересядь на велосипед,если он конечно тебя выдержит:)....может тогда сбросишь вес.....
KI Показати IP 18 Листопада 2008 12:56
"От дружина хотіла придбати нові гардини, а я їй: «Лариса, давай-но перестіруй старенькі». Думаю, такі покупки не на часі". Ми таки справді гідні тих, кого обираємо. Є така тваринка писець...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus