USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Археолог показав знайдений під час розкопок на Володимирі давньоруський ключ

16 Листопада 2023 22:17
Науковий працівник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк дослідив і представив цілий давньоруський ключ, який виявили під час польових робіт в урочищі Апостольщина у Володимирі навесні цього року.

Як розповів Суспільному археолог, знахідку виявили в історично цінному археологічному культурному шарі, зокрема, ключ був в давньоруському житлі – житловій споруді з піччю першої половини 12 століття.

Зі слів Віктора Баюка, ключ варязького типу інкрустований тонкою золотою фольгою (дротом), що свідчить про статусність його власника чи власника стародавнього помешкання.

Читати ще: Біля Луцька знайшли майже столітню плиту на івриті. Фото

«З одного боку є отвір для підвішування, а з іншого – безпосередньо елемент для відкривання врізного замка. Ключ в оригіналі цілий. Там, де на ньому подовження, то це для підвішування на поясі, а з іншого боку – частина відмикання. Замок мав мати таку ж фігурну конструкцію, як і ключ», – сказав археолог.

Житлова споруда, де був знайдений ключ, достатньо багата як на свій історичний період.

«Там є дуже виразна кераміка першої половини 12 століття, є знахідки скляних браслетів давньоруського часу. Можна припустити, що ключ до житла і саме житло належить достатньо заможній людині, з хорошим матеріальним статком, яка жила у Володимирі в час розвитку давньоруського міста», – каже археолог.

Віктор Баюк додав, що подекуди під час археологічних досліджень ключі зустрічаються. «Більше ключів із золотим обрамленням немає. Ключі зустрічаються, але є питання в інкрустації. Це не унікальна річ, але такі прикраси, що інкрустовані золотим дротом, я бачу вперше», – додав волинянин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus