USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На місці археологічних розкопок на Волині планують збудувати укриття для учнів

5 Травня 2023 09:00
У Володимирі на території ліцею імені Олександра Цинкаловського проводять археологічні розкопки. Тут планують збудувати укриття для учнів ліцею.

Про це повідомляє Суспільне.

Зі слів директора навчального закладу Олександра Романюка, розкопки у Володимирі розпочалися наприкінці березня 2023 року. Їх ініціював ліцей імені Олександра Цинкаловського.

З його слів, ліцей – це єдиний навчальний заклад у Володимирі, який не має спеціально обладнаного сховища. Нині півсотні учнів ліцею навчаються в чотирьох різних навчальних закладах міста.
Олександр Романюк говорить, що на місці, де зараз тривають розкопки, до 1 вересня планують збудувати сучасне укриття на 490 сидячих місць, а далі – звести новий навчальний корпус на три поверхи. На будівництво сховища із бюджету Володимирської міськради виділили 30 мільйонів гривень, розповів директор ліцею. Каже: розкопки теж профінансувала громада, на це витратили два з половиною мільйони гривень.
Археологічні дослідження наразі виконуються на площі 532 квадратних метри. Це перший етап дослідження. На другому досліджуватимуть територію у 518 квадратних метрів, усі археологічні роботи планують завершити до 1 червня, каже Віктор Баюк.
До археологічних досліджень залучили 14 студентів Волинського національного університету.

Студент-третьокурсник за спеціальністю «археологія» втретє бере участь в розкопках. Каже: робота складна, але цікава, бо вдається знаходити унікальні артефакти.
Усі знайдені предмети, за словами Віктора Баюка, опрацюють і передадуть у музейний фонд Володимира.

Зі слів керівника археологічної експедиції, уже вдалося віднайти чимало стародавніх предметів. Зокрема, знайшли денце гончарного горщика періоду XII-XIII століть із клеймом тризуба та щитковий перстень.

Як ми писали, 6 квітня під час дослідження перед будівництвом укриття та нового корпусу ліцею імені Олександра Цинкаловського у Володимирі археологи відшукали митну пломбу XI-XII століть.

А ще під час розкопок, які тривають в урочищі «Апостольщина» у місті Володимир, археологи знайшли позолочений хрест-енколпіон, в якому, ймовірно, зберігалися мощі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus