USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Уперше на Волині громада ініціювала археологічні розкопки

7 Серпня 2014 13:56
У Ратневі знайшли хліборобське поселення, якому понад 7 тисяч років. Розкопали «знахідку» на Волині вперше з ініціативи громади села на чолі з настоятелем церкви Святої Параскеви отцем Онуфрієм, яку підтримав керівник місцевого господарства Віктор Шумський, - інформує «Волинь-нова».

Нечасто люди проявляють нині таку високу свідомість, адже роботу археологів треба оплачувати. Понад те, церковна громада забезпечила харчування та тимчасовий прихисток.

І ось уже другий місяць тривають роботи. Навколо Ратнева науковці знайшли чимало пам’яток різного періоду: від кам’яного віку до поховання десятьох червоноармійців часів Другої світової війни. Наразі досліджують багатошарове поселення на березі річки Чорногузки. За переказами там, де нині урочище Городок, колись було містечко.

— На цьому поселенні знайшли кілька різних господарських та житлових об’єктів. Дослідивши рів навколо нього, виявили кераміку милоградської та лужицької культур ранньозалізного віку, — розповідає співробітник ДП «Волинські старожитності» Віталій Ткач.

—Милоградська культура для Волині — щось дивне, бо її пам’ятки зосереджені вздовж річки Горині та в Білорусі. До того ж кераміка дуже схожа на межановицьку. Можливо, це і є об’єкт межановицької культури, яку витіснили носії тшинецької.

Серед знахідок археологів - кістки домашніх тварин, кам’яні знаряддя праці, давньоруське кресало. Особливу увагу привертають уламки горщика культури лінійно–стрічкової кераміки. Науковці кажуть, що це була доволі важка кухонна посудина зі стінками завтовшки до 2 сантиметрів, яку нечасто переносили. Її можна реставрувати, і тоді вона стане бажаним експонатом для музею.

У розкопках беруть участь студенти історичного факультету Східноєвропейського університету імені Лесі Українки, які проходять археологічну практику. Керує ними кандидат історичних наук Сергій Теліженко.

Родом із Луганська, він з 2006 року працював у Кримському відділенні Інституту археології. Вивчав неоліт Сходу України, потім Південного берега Криму, а відтак розширив рамки дослідження і на гірський Крим. Після анексії півострова відгукнувся на запрошення директора ДП «Волинські старожитності» і приїхав на Волинь.

— Культура лінійно-стрічкової кераміки (КЛСК), яку ще називають дунайською, загальноєвропейського значення. Окрім місцевого населення, її створили прийшлі племена з долини Дунаю, з Балканів. Це цікава тема, але не тому, що ми знайшли горщики, кераміку, кремінь. А тим, що досі не досліджено, яке в цих племен було скотарство (носії КЛСК — одні з перших фермерів України), яке зерно вирощували, яка хронологія пам’яток, як на Волині відбувалася неолітизація? — Сергій Теліженко окреслив перспективні питання для досліджень. — Можемо тільки припускати, коли існувала ця культура — 5200 чи 5500 років до нашої ери. Тому було б непогано розв'язати ці питання хоча б на волинському рівні. Це цікаво і європейським дослідникам, бо її пам’ятки тягнуться ледь не до Атлантики.
— Кілька років тому на протилежному березі Чорногузки ми розкопали пам’ятку дніпро–донецької культури. Цікаво, чому тут поселення КЛСК, а буквально за п’ять кілометрів — уже іншої, хоча вони майже одночасові? — долучається до дискусії Олексій Златогорський.

Довідково знахідки яких періодів виявили біля Ратнева: палеоліт, неоліт (культура лінійно стрічкової кераміки), мідний вік, бронзовий вік (межановицька та тшинецько–комарівська культури), ранньозалізний вік (милоградська та лужицька культури), ранні слов’яни ІХ — середина ХІ століття, давньоруські матеріали ХІ—ХІІ століть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
my_gift Показати IP 7 Серпня 2014 14:20
От що дійсно зараз "НА ЧАСІ", так це археологічні дослідження.
неархеолог до my_gift Показати IP 8 Серпня 2014 12:06
Навіть у часи Великої Вітчизняної війни історики займалися своєю справою, бо війна - це тимчасове, а наука - вічна
my_gift до неархеолог Показати IP 8 Серпня 2014 12:41
За гроші?
... Показати IP 7 Серпня 2014 16:51
Уявляю, якщо всі зараз сядуть і заплачуть........ так, на сході війна і про це не треба забувати. Але ж є й життя! Чи вмерти всім враз і нічого не робити і скласти руки... Б езглуздо
Археолог Показати IP 7 Серпня 2014 18:55
А що , на часі писати деб... ні коменти?
Джулія до Археолог Показати IP 7 Серпня 2014 21:18
А ви, шановний, уже обстежили свою ділянку??
Ратнів Показати IP 9 Серпня 2014 06:35
Гукнули нам, що біля розкопу стоїть машина і лазять два рагулі з металошукачами. Теліженко побіг перший, а я взув лайноступи та й за ним. Зняли їх на фото й відео, викликали міліцію і місцевих представників. Була й голова сільради. Поки всі зібралися то вже й сутеніло і рагулі їхали було додому та міліція перепинила їм шлях. Старший рагуль здійняв вереск, з того потоку вдалось виловити, що він має право, бо він відомий краєзнавець Свенціцький і їздить на конференціі і навіть має статті і взагалі не знав що там пам'ятки а розкопу просто не бачив, але він відкрив гривню і завжди цим займається. Ну й далі в такому стилі. Ну, написав Теліженко заяву, свідчення дав, з рагулями міліція теж розбиралась, але то без нас. Отож, чекаємо, що далі. Треба мабуть вже й звання найдурнішого грабіжника археологічноі спадщини впроваджувати, бо припертись на діючий розкоп, то вже архідурість. Фото і відео рагулі будуть пізніше.
котигорошко Показати IP 10 Серпня 2014 13:45
"рагулі"-це напевно слово із пшеворської культури...відчувається високий освітній рівень високоосвіченного наукового співробітника...скоріше всього вплив луганської культури. З повагою.
котигорошку Показати IP 10 Серпня 2014 22:19
ну із пісні слів не викинути.
котигорошку 2 Показати IP 10 Серпня 2014 22:20
взагалі то малоб писатися "п**и"
небайдужий Показати IP 12 Серпня 2014 09:00
Рагу́ль (також ро́гуль[1]) — «сільський житель» в українському та російському молодіжному та кримінальному сленгу[2]. Початково[Джерело?] — одне зі зневажливих прізвиськ українців[3][4], яке вживали у Львові деякі росіяни з 1960-х років[
небайдужий Показати IP 12 Серпня 2014 09:14
Залишки дніпро-донецької культури ще трапляються в Волинській ОДА,а дописувач "Ратнів" певно має коріння до білокам'яної культури...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus