USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Атака технічних кандидатів: як Порошенко намагається взяти під контроль виборчкоми

27 Березня 2019 07:00
Підкуп виборців Порошенком за рахунок державних коштів – перший етап фальсифікації виборів. Другий етап – підрахунок голосів. А щоб він пройшов на користь влади, Банкова вже зараз намагається поставити під свій контроль окружні і дільничні комісії. Головний інструмент для цього – півтора десятка технічних кандидатів, яких команда президента випустила на вибори. У кожного з них є своя квота у виборчих комісіях. І за рахунок цього, Порошенко планує взяти багато з них під свій повний контроль.

Чи вийде у нинішнього глави держави реалізувати цю частину свого плану і як можна йому перешкодити, повідомляє Страна.

Битва за окружкоми

Для президентських виборів Центрвиборчком (ЦВК) створив 199 окружних виборчих комісій (ОВК). Всього в ОВК задіяно понад 7,3 тисяч осіб. У кожній з них в середньому 37 осіб.

Саме окружкоми – це найважливіша ланка виборчого ланцюжка – так як саме вони створюють дільничні виборчкоми, скликають засідання і відповідають за передачу протоколів. Також вони можуть домагатися перерахунку голосів на дільницях. Тому кандидатам в президенти дуже важливо отримати «свій» склад ОВК, у якому буде тверда більшість.

«З урахуванням того, що рішення в комісіях приймаються колегіально, відкритим голосуванням і більшістю голосів від складу комісій, рейтинговий кандидат, який бажає захистити свій результат або вплинути на нього, намагається отримати якомога більше своїх членів комісій. Але як це зробити, коли один кандидат має право за все на одного члена комісії. Так просто – через реєстрацію своїх технічних кандидатів і відповідно – через подачу в них своїх членів комісій », – пояснює екс-міністр юстиції Олена Лукаш.

У президентському забігу спочатку брало участі 44 кандидата. П’ятеро з них вже заявили про зняття своїх кандидатур. Таким чином, за голоси виборців змагаються 39 кандидатів.

Більшість з них – як раз ті кандидати, які беруть участь у виборах, щоб «злити» свої квоти лідерам гонки.

«Думаю, що не менше п’ятнадцяти кандидатів із загального списку – це технічні проекти Порошенка, – каже політолог Руслан Бортнік. – А це значить, що Порошенко може розраховувати на мінімум 16 чоловік у кожній ОВК. Щоб контролювати ОВК, якраз достатньо знайти або перекупити від 16 до 18 осіб крім своєї квоти».

Наприклад, до технічних кандидатів президента Петра Порошенка відносять однофамільця Юлії ТимошенкоЮрія Тимошенка та телеведучу Юлію Литвиненко, з якою співзвучне ім’я.

Ще один технічний кандидат Порошенка – Сергій Кривоніс (який повинен був відтягувати голоси у Анатолія Гриценка) вже знявся з виборів на користь президента. У спойлерстві на користь президента звинувачують професора бджільництва і конярства Віталія Скоцика, який, будучи звільненим з посади голови Аграрної партії, саме від неї анонсував свій похід в президенти. Грати на стороні Порошенка буде екс-глава Фіскальної служби Роман Насіров. Є сумніви в самостійному прийнятті рішень самовисуванців – президента федерації футболу Маріуполя Василя Журавльова і глави маловідомої громадської організації «Влада народу» Олександра Влащенка.

У числі технічних кандидатів президента називають й екс-нардепа Інну Богословську, яка сама заявила, що її головний конкурент – Юлія Тимошенко. Блогер Анатолій Шарій у числі технічних кандидатів Порошенка називав продюсера «Люмпен Продакшн» Володимира Петрова, він знаходиться під слідством у справі про організацію секс-скандалу з чоловіком заступник голови ГБР Ольги Варченко. Сам Петров це заперечує.

За деякими даними, на користь Банкової віддала свої квоти й Ольга Богомолець, депутат БПП. Правда, недавно вона пройшла поліграф (детектор брехні) в прямому ефірі на одному з телешоу, де заявила, що не є технічним кандидатом і сама фінансує свою кампанію.

Вже зараз з різних регіонів (наприклад, з Котовська в Одеській області) йдуть сигнали, що представники президента захоплюють контроль над комісіями. Наприклад, в Харківській області, в територіальному окрузі 179, де квота Порошенка становила 39 посад (голів, заступників голови, секретарів), а призначено було аж 88 осіб. Неправомірне збільшення квоти більш ніж в 2 рази помітили навіть в самому Центрвиборчкомі, але тільки пожурили окружком, заявивши, що так робити не можна, а рішення про його розпуск приймати не стали.

Цікаво, що таку невідповідність помітив юрист Григорій Москаленко, чиє ім’я фігурувало в списку кандидатів в Центрвиборчком у минулому році.

Він повинен був стати одним з двох членів ЦВК, призначених за квотою тоді ще цілісного «Опоблока». Але провладна більшість самовільно скоротив квоту опозиції до 1 кандидата, і відмовилося його призначити, в зв’язку з чим його місце в ЦВК досі пустує, а рішення приймає пропрезидентську більшість. Тому тепер юрист може тільки констатувати факти, коли спершу окружкоми забиваються під зав’язку людьми Порошенко, а потім такі ангажовані комісії створюють зі своїх людей ще й виборчкоми.

Самі ж дільничні виборчі комісії (яких по всій Україні налічується близько 30 тисяч) – хоч це і нижча ланка виборчої ланцюжка, але не менш важливе у виборчому процесі. Наприклад, якщо вся комісія повністю підконтрольна одній політсилі, вони можуть просто переписати протоколи за потрібного кандидата. Або перекласти бюлетені з голосами за інших кандидатів в потрібні стопки. Або взагалі проголосувати за недошедших на вибори виборців.

Загалом зробити все, щоб на їх ділянках переміг той, хто їх найняв.

Чистки в виборчкомах

Загальний чисельний склад дільничних виборчих комісій на нинішніх виборах перевищує 445 тисяч чоловік. А ось їх «якісний» склад залишає бажати кращого.

За підрахунками Комітету виборців України, багато членів комісій не мають належного досвіду роботи на виборах. Наприклад, у Вінницькій і Черкаській областях тільки половина членів ОВК раніше працювала в окружкомах. У комісіях Луганської, Чернівецької та Волинської областей досвідчених членів лише третина, а в Хмельницькій – чверть.

Інша проблема: члени комісій відмовляються працювати в силу того, що живуть в іншій області або взагалі за кордоном. «Десантники» характерні для більшості західних регіонів. Скажімо, у Хмельницькій області в кожної ОВК від одного до п’яти членів проживають не в тому населеному пункті, де «прописана» комісія (найчастіше звучить місце проживання Київ). Орієнтовно 15% членів окружкомів у Львівській області зареєстровані за її межами.

Центрвиборчком відреагував на ситуацію «чистками», достроково припинивши повноваження 2428 членів окружних комісій, і звинуватив кандидатів в президенти в недбалому ставленні до підбору кандидатур.

«Було б з чого кандидатам вибирати. Членів комісій з високою кваліфікацією не так вже й багато, і їх швидко розібрали штаби досвідчених конкурентів. Черг з дилетантів теж немає. Люди розуміють, що робота непроста і, коли навколо твердять про можливі фальсифікації, члени виборчкомів можуть виявитися крайніми », – пояснює політтехнолог Андрій Золотарьов.

Втім, частини виключених членам комісій кандидати швидко знайшли заміну. Політтехнолог Олег Пастернак вважає, що так і було задумано спочатку. «Через технічних кандидатів подавали аби кого з розрахунком на те, що, мовляв, потім зробимо заміни», – прокоментував експерт на своїй сторінці в Фейсбуці.

Політтехнолог Золотарьов каже, що за таким сценарієм діють технічні кандидати Петра Порошенка, змінюючи людей, часто випадкових, на перевірені кадри президентського штабу, які діють в рамках побудованої «сітки». «Вони виконують мета – забезпечити в комісіях більшість, лояльну до кандидата-гаранту», – констатує експерт Золотарьов.

Але навіть якщо комісії заповнені нелояльними людьми, до виборів ситуація ще може змінитися – і членів комісій можуть просто перекупити – якщо офіційно вони отримують 400 гривень за день роботи, то штаби їм можуть доплачувати суми, які доходять до декількох тисяч доларів. Залежно від цінності цих ділянок.

«На парламентських виборах 2014 року сума» перекупки «доходила до 2-3 тисяч доларів. Ось мені платили» добові «300 гривень, у нас в окружкомі були» платні «члени комісії, які працювали 2 тижні з 8 ранку до 8 вечора, і отримали зарплату 1800 гривень. Але основний наш заробіток був від штабів кандидатів. Один з кандидатів, зараз він народний депутат, тоді заплатив нам за 25 тисяч, це було 2 тисячі доларів, так би мовити, щоб втримали його результат, – розповідає глава однією з ОВК з Житомирської області. – На цих виборах суми можуть бути аналогічні».

Адже відстоювати буде що. За всіма соцопитуваннями розрив між Тимошенко і Порошенком дуже незначний. Це означає, що долю виходу до другого туру будуть вирішувати буквально кілька сотень тисяч бюлетенів. Або, скажімо, протоколи з десятка виборчих дільниць.

Багнети Юлі

Звинувачень в тому, що технічні кандидати розставляють своїх людей до виборчих комісій, які будуть «кувати перемогу», не вдалося уникнути і Юлії Тимошенко. У ЗМІ з’явився витяг з протоколу одного нічим не примітного виборчкому в Чернівецькій області, з якого випливає, що довірена особа Тимошенко Наталія Коцур поінформувала присутніх, що всі питання, пов’язані із заміною членів дільничної комісії відразу від восьми кандидатів, потрібно вирішувати через неї.
З цього документа стало відомо, що довірена особа лідера «Батьківщини» керує членами комісій відразу восьми кандидатів, яких тут же стали називати «технічними» для Тимошенко. Серед всіх фігурантів цього списку тільки один – Сергій Тарута – публічно заявив про підтримку кандидатури Тимошенко. Ще один – екс-глава СБУ Валентин Наливайченко – ще до старту виборчої кампанії заявляв про готовність об’єднувати зусилля з Тимошенко.

Інші кандидати в президенти від статусу «технічних» відрікаються. «Я фінансую свою кампанію самостійно. І досить неприємно, коли мене за мої ж гроші називають «технічним кандидатом». Юліє Володимирівно, якщо ви передавали мені гроші, то хочу вас проінформувати про те, що до мене вони не дійшли і прилипли у декого до рук. Якщо довірена особа одного з кандидатів в Президенти напоролася на нісенітниці – це не означає, що слід сприймати це все серйозно», – заявив фігурант списку Сергій Носенко, який є старшим керуючим директором ТОВ «Інтернешнл Інвестмент Партнерс Україна».

У штабі Тимошенко офіційно заявили, що ведуть переговори з рядом інших кандидатів про спільний контроль за виборчим процесом. Але «технічними» їх не вважають.

«Технічні кандидати є тільки у Петра Порошенка. Юлія Тимошенко веде переговори з іншими нетехническими учасниками виборів з метою контролю за виборчим процесом. Цінність технічних кандидатів в тому, щоб мати перевагу голосів в окружкомах – завести або половину, або навіть дві третини своїх людей. Вели переговори з Гриценком, Тарутою, Наливайченком, Ляшком. Це відомі самостійні люди з політичним досвідом. Але зараз Порошенко намагається закинути, що все це технічні кандидати Юлії Тимошенко, хоч це так смішно називати цих людей технічними кандидатами, – каже член політради партії «Батьківщина» Андрій Павловський. – Дуже показово, коли технічний кандидат подає одних представників до складу комісій, а потім їх міняє на людей Порошенка. Так було у Каплина і Богомолець. Вони або продали, або навіть спочатку йшли як технічні кандидати від Порошенка».

Утім, якщо переговори про спільний контроль за ходом виборів з іншими кандидатами виявляться успішними, то Тимошенко отримає більшість членів в кожній ОВК. І в разі відкритих фальсифікацій виборів з боку влади в окремих округах, завжди можна привернути увагу до них.

У Блоці Петра Порошенка, в свою чергу, кивають на конкурентів, мовляв, якщо інші кандидати будуть бачити, що вони не проходять до другого туру, то вони і будуть заявляти про фальсифікації.

«Ми вже бачили заяви, що якщо вибори будуть нечесні, вони будуть вживати заходів. Але, які це будуть заходи? Вони можуть бути небезпечні... Якщо хтось почне вирішувати, що на тій чи іншій території перемагає не той кандидат, який треба, то, що – потрібно знищити бюлетені? Це все буде вкрай негативним фактором», – стверджує депутат від БПП Олександр Бригинець.

Зеленському буде важко захистити результати

Але якщо основний бій за людей в комісіях йде між штабами Порошенка і Тимошенко, то зовсім плачевні показники у нинішнього лідера президентських перегонів Володимира Зеленського. У його штабі відзвітували про те, що його будуть представляти 25 тисяч членів виборчкомів і 200 членів окружкомів. Таким чином, штаб покрив 85% від усіх ділянок. Незалежних спостерігачів у Зеленського всього 10 тисяч, тобто, під контролем буде всього одна ділянка з трьох. І таке низьке покриття може зіграти злий жарт з кандидатом. А технічним для нього може виявитися тільки один учасник виборчих перегонів – «укропівець» Олександр Шевченко.

«Зеленський може не дорахуватися кілька відсотків голосів через те, що бюлетені за нього буквально перекладуть в стопку за іншого кандидата, очевидно за Порошенка, а він не зможе захистити свій результат», – вважає Золотарьов.

Крім того, ні для кого не секрет, що в разі незадовільного результату саме представники кандидатів на ділянках і в окружкомах будуть заявляти про махінації, вимагати перерахунку голосів або навпаки намагатися зірвати їх підрахунок. А в Зеленського є великі проблеми з «вірним» йому людським ресурсом.

В «Опорі» вже відзначили, що бюлетені можуть масово визнаватися недійсними, якщо ангажовані члени комісій будуть псувати бюлетені кандидатів-конкурентів, наприклад, непомітно черкаючи їх ручкою або роблячи на них позначки. Практика ж зриву виборів в окремих округах в Україні аж ніяк не нова, вже були випадки, коли вибори в ряді округів взагалі визнавалися не відбулися. Наприклад, у 2012 році це сталося з 5 мажоритарними округами, при чому не в маленьких селах, а в великих містах – Черкасах, Каневі, Обухові, Первомайську і самому Києві.

Правда, нинішні вибори можуть стати, по суті, першими за всі роки незалежності, коли не виключено, що відстоювати або вимагати перерахунку результату на дільницях члени комісій будуть не самі, а за допомогою силового ресурсу, який володіє зброєю і досвідом його використання, – наприклад, парамілітарних формувань на кшталт Національних дружин.

Яким чином можна протистояти фальсіікаціям і порушень в правовому полі – дивіться в блозі Олени Лукаш.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus