USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.70 9.86

Якщо вибори не можна виграти, їх треба скасувати? План «Б» Порошенка

13 Листопада 2018 16:36
Якщо вибори неможливо виграти, то їх взагалі треба скасувати. Президент України, схоже, починає готувати запасний план, завдяки якому він зможе утриматися біля керма, незважаючи на волевиявлення громади.

7 листопада 2018 року Уряд прийняв постанову Про затвердження Порядку проведення обов’язкової евакуації окремих категорій населення в разі введення правового режиму воєнного стану. Документом, зокрема, визначається порядок проведення евакуації окремих категорій населення в разі введення правового режиму воєнного стану. Йдеться про засуджених осіб, затриманих, позбавлених волі, яких мають вивозити з територій, розташованих у місцевостях, наближених до районів, де ведуться бойові дії.

Документ, звичайно, необхідний і не викликав би жодних запитань, якби не одне «але»: Україна воює з окупантом вже п’ятий рік, а документ про евакуацію осіб, позбавлених волі, приймають тільки зараз. Якщо зважити на те, що закон України № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану», набув чинності ще у 2015 році, то прийняття згаданої постанови лише через три роки після цього у воюючій країні виглядає меншою мірою дивно, якщо не насторожує.
Адже не варто забувати, що в країні триває «велика гра»: підготовка до виборів Президента України. Кулуарні домовленості, проплачені соцопитування, кадрові перестановки на ключових посадах і обробка електорату напередодні старту передвибрчої гонки – це все елементи стратегії діючого Гаранта, який не планує покидати Банкову. Це, щоправда, не додає плюсів стрімко падаючому рейтингу Петра Порошенка.

Зубожіння населення, стрімкий ріст інфляції, зростання зовнішнього боргу, підвищення цін, не припинений військовий конфлікт на Сході України – приводів для критики діючої влади більш ніж достатньо. І в таких умовах проводити передвиборчу кампанію доволі складно. Врятувати рейтинги обіцянками «завершити війну за три дні» уже не вийде. Як і не вийде повернути «долар по 8».

Тому, вочевидь, в команди Президента є план «Б», до якого починають готуватися. І згадана постанова КМУ – це одна з перших ластівок. Адже вибори Президента у 2019 році можуть не відбутися лише за однієї умови: введення режиму воєнного стану.

За таких умов заяви тієї ж Юлії Тимошенко про подібний сценарій вже не сприймаються як безпідставні звинувачення політичного опонента.

Про такий можливий перебіг подій ще у квітні 2018-го розповідав політичний аналітик Олександр Кочетков у інтерв’ю кореспонденту видання «Вголос»:

«Якщо соціологія демонструватиме, що у Порошенка немає шансів отримати перемогу на президентських виборах, то складається враження, що стратеги Президента вже прораховують варіант, коли за тиждень до виборів щось відбудеться на кордоні, почнуться серйозні сутички. За таких умов Порошенко на невизначений термін оголосить воєнний стан. Саме про варіант із воєнним станом зараз дуже серйозно говорять», – зазначив експерт.

І як би це скептично сьогодні не звучало, передумови такого розвитку сценарію є, адже акти агресії з боку Російської Федерації українці відчувають ледь не щодня: надто часто з’являються повідомлення про обстріли і, на жаль, на території проведення операції об’єднаних сил, досі гинуть українські військові. Причому, в останні місяці таких повідомлень із зони ООС знову побільшало.

Проте у 2014 році до такого кроку суспільство було готове. Та вже зараз введення воєнного стану розцінюватиметься як спроба узурпувати владу в країні. Адже в такому разі не просто не буде виборів. Не буде жодних мітингів, протестів, страйків та віч, влада отримає всі повноваження, щоб закрити опозиційні ЗМІ, які їй будуть невигідні. А в таких умовах маніпулювати суспільною думкою буде надзвичайно легко.

Зауважимо, за останніми даними соціологічних опитувань понад 50% громадян України за жодних обставин не проголосують за чинного президента Петра Порошенка на наступних виборах глави держави у 2019 році. Про це свідчать результати спільного соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, Українським центром економічних та політичних досліджень ім. О.Разумкова та Соціологічною групою «Рейтинг», що були презентовані 13 листопада на прес-конференції в УНІАН.

Говорячи про президентські рейтинги, керівник групи «Рейтинг» Олексій Антипович зазначив, що серед тих опитаних, хто має намір голосувати і визначився з підтримкою, 20,7% готові підтримати лідера партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Юлію Тимошенко, 11,4% - шоумена Володимира Зеленського, 10,3% - чинного президента Петра Порошенка, 9,9% - лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка, 8,7% - голову «Опозиційного блоку» Юрія Бойка, 7,6% - лідера Радикальної партії Олега Ляшка, 5,5% - співака Святослава Вакарчука, 5,1% - голову партії «Наші» Євгена Мураєва, 3,7% - голову партії «За життя» Вадима Рабиновича, 3,3% - підприємця, народного депутата Олександра Шевченка, 2,9% - мера Львова, голову партії «Об’єднання «Самопоміч» Андрія Садового.

Борис Хвиць
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Навуходоносор Показати IP 13 Листопада 2018 19:50
Если бы "шоколадный барон" снял свою кандидатуру с выборов, на Украине сложилась бы уникальная ситуация: ни один политолог не взялся бы предсказать итоги выборов. И это было бы весьма интересно, это было на пользу стране. Но этого он не сделает ни при каких обстоятельствах, это человек "упоротый" как любой посредственный политик с зашкаливающими амбициями, для такого сорта людей конец карьеры равносилен небытию. Поэтому вариант чрезвычайщины возможен. И первыми при таком варианте развития событий пострадают СМИ, которым сделают тот еще укорот. Так что бдительности вам, журналюги!
Кумедія Показати IP 13 Листопада 2018 21:28
Йдеться про засуджених, які відбувають покарання. Всі ж пам'ятають, що коли РФ окупувала українські території, то ніхто спеціально засудженими не заморочувався. Можливо, що такого порядку не було ще й досі затверджено, або до нього внесли якісь зміни. Чи ви хочете сказати, що вся Україна - це "окрема категорія населення"? Люди, протверезійте!
Валерій Показати IP 15 Листопада 2018 10:25
Об"явить військовий стан. здасть усіх нас ху*лу і стане навічно презиком.
Just Показати IP 17 Листопада 2018 20:51
"Пересічним" не понять амбиций Порошенко и Тимошенко в борьбе за "царскую корону". Казалось бы,жизнь удалась,"нацарювали" миллиарды,- хватит и детям,и внукам,и правнукам.Просто живи и не мешай жить другим. Ведь оставить добрую память о своем правлении после того,что сделали с Украиной,уже не получится. Сначала Юля обвалила гривну и тем самым обесценила сбережения народа в 2 раза и тех,кого она спровоцировала влезть в валютные кредиты. .Теперь команда Порошенко ограбила народ более,чем на 2/3 нала и безнала. Может,хватит? Осталось мало времени до точки невозврата.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus