USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Атопічний дерматит найчастіше дебютує в малюковому віці», – дитячий дерматолог з Луцька

30 Листопада 2020 08:00
Осінні та зимові холоди – це пора загострення такого захворювання, як атопічний дерматит. Про те, як розпізнавати, діагностувати та лікувати цю недугу, а також як їй запобігати, в ефірі програми «Запитай у лікаря» телеканалу «Аверс» розмовляли з дитячим дерматологом КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Тетяною Матковою.

Що таке атопічний дерматит?

Це запальне захворювання шкіри, яке найчастіше трапляється в дітей. Воно є актуальною проблемою впродовж останніх десятиліть, адже захворюваність зростає. Близько 20% дітей та 3% дорослого населення в різних куточках світу мають це захворювання. Це пов’язано з несприятливим впливом багатьох факторів сучасної цивілізації.

У перекладі атопія означає дивний, не на своєму місці. Це схильність імунної системи до якихось гіперчутливих реакцій. А термін дерматит або екзема у перекладі з грецької – кипіти, закипати. Він характеризує запалену, почервонілу шкіру з мокнуттям, огрубілу, тобто уражену.

Це запалення хронічне, для нього характерні періоди ремісії і загострення. Вагому роль у його виникненні відіграє генетика. Якщо хтось із батьків має атопічний дерматит, дитина може мати ризик його виникнення від 30 до 50%, якщо ж обоє батьків хворі на цю недугу чи якесь інше атопічне захворювання, до яких належать бронхіальна астма, алергічний риніт, харчова алергія, екзема, то цей ризик зростає до 80%. Крім того, є особливості в роботі імунної системи і схильність організму до алергічних реакцій.

Як не пропустити прояви хвороби в дитини?

Атопічний дерматит може виникнути в будь-якому віці. Але найчастіше це стається у грудному віці, зазвичай не раніше, ніж у три місяці. Він має певні прояви, певне розташування. Також ці прояви можуть мінятися залежно від віку.

У маленьких дітей на щоках з’являються червоні плями, які сверблять. Пізніше можуть з’являтися міхурці з рідиною, вкриті лусочками, кірки й лусочки на волосяній частині голови. На тулубі, на згинальних поверхнях з’являються червоні плями. Це все супроводжується сухістю шкіри та свербежем, який може бути різного ступеня вираженості.

У старших діток висип може змінювати локалізацію. Такі висипи ми вже помічаємо на згинальних поверхнях: на ліктьових згинах, у підколінних ямках. Це все є приводом звернутися до лікаря.

А коли дитинка маленька, як зрозуміти, що їй свербить?

Дитина стає неспокійною. І це має насторожити. Крім того, ми ж бачимо шкірні висипання і сухість шкіри. При атопічному дерматиті вона пов’язана з вродженим порушенням бар’єрів шкіри. У шкіри недостатньо механізмів, щоб утримувати вологу.

Для того, щоб встановити діагноз атопічний дерматит, потрібно здати якісь аналізи чи це можна зробити за зовнішнім виглядом дитини?

Спеціальних аналізів для того, щоб підтвердити діагноз, не проводять. Його виставляють на основі характерних ознак: висипу з характерною локалізацією, свербежу, сухості шкіри. Певні аналізи чи лабораторні обстеження ми призначаємо для того, щоб виявити супутню алергію або захворювання, які можуть розвиватися разом з атопічним дерматитом.

Читайте ще: «Якщо в маленької дитини підвищений тиск, треба негайно звертатися до кардіолога», – кардіоревматолог з Луцька

Чи може атопічний дерматит провокувати виникнення інших захворювань?

Він може йти в парі з іншими захворюваннями. Коли суха шкіра, бактерії та віруси на них почуваються дуже добре. Вірус герпесу, контагіозний молюск легко виникають на вразливій сухій шкірі, тому що вона не справляється зі своєю бар’єрною функцією.

Що робити після того, як у дитини підтвердили атопічний дерматит?

Це хронічне захворювання шкіри, і з ним треба навчитися жити, тобто грати за правилами, які варто обговорити зі своїм лікарем. Ідеться про те, як правильно доглядати за шкірою, які умови треба створити в приміщенні, де дитина проводить найбільше часу, яким має бути харчування, чого уникати, чи варто певні продукти виключати з їжі, як підібрати одяг. Дуже важливо підібрати правильні засоби для догляду за шкірою. Коли настало загострення, треба вчасно звернутися до лікаря, не вдаватися до самолікування.

Діти якого віку найбільше схильні до атопічного дерматиту?

Це захворювання може виникнути в будь-якому віці, але найчастіше воно дебютує в малюковому.

Як довго може тривати ремісія?

Це залежить від того, наскільки правильно доглядають за дитиною, чи створено для неї належні умови. Більша частина дітей позбуваються тої проблеми, але частина дорослих все-таки можуть мати певні атопічні захворювання.

Коли у підлітковому віці чи й пізніше виникають висипання на шкірі, то треба йти спочатку до дерматолога, а не до ендокринолога й здавати аналізи на гормони?

Якщо з’являються шкірні прояви, важливо прийти до сімейного лікаря, який скерує до дерматолога, аби з’ясувати, що це за проблема.

Що може провокувати загострення?

Багато факторів зовнішнього середовища справді провокують загострення. Кінець осені – це якраз пора, коли атопічний дерматит загострюється. Це пов’язано з тим, що ми тепліше одягаємося, вмикаємо опалення в оселях. Занадто тепле та сухе повітря є тим агресивним фактором для вразливої шкіри, так само й піт. Також це пил, тютюновий дим, мийні засоби, мило, деякі харчові продукти. Наявність бактерій та вірусів може призвести до спалаху шкірної інфекції. Ці фактори не є причиною, вони провокують загострення.

Чи може спровокувати загострення стрес?

Так, у підлітків і дорослих стрес є фактором, який може спровокувати загострення атопічного дерматиту.

Чи багато часу потребує лікування цієї недуги?

Для того щоб забезпечити якомога довший період ремісії, потрібно створити сприятливі кліматичні умови в кімнаті, де дитина перебуває найбільше. Температура повітря має бути 18-20 градусів, вологість повітря – мінімум 50%. Не має бути зайвих речей – килимів, м’яких іграшок навколо ліжка. У тій кімнаті не має бути домашніх тварин, бо їхні шерсть, епідерміс часто є алергенами.

Часто питають, чи потрібно щодня купати дитину. Так, це варто робити щодня. Якщо маленька дитина – це ванна, якщо старша – душ. Вода не має бути гарячою. Тривалість – не більш як 5-10 хвилин. Після купелі дитину треба легко обмокнути рушником і відразу нанести зволожувальний, пом’якшувальний крем. Дерматологічна косметика називається емолентами, вона допомагає зволожити шкіру та утримати в ній вологу. Такий крем треба наносити щодня і стільки, скільки шкіра потребує, особливо в період загострення. Купати дитину потрібно з використанням спеціальних засобів. Як вибрати найкращий емулент, варто проконсультуватися з лікарем.

Часто кажуть, що дитину треба купати в череді або ромашці – і все мине.

Насправді дуже часто батьки приходять до лікаря, вже коли перепробували всі старовинні методи. Цього категорично не треба робити. По-перше, деякі трави сушать шкіру ще більше і можуть бути алергенами, які тільки погіршують її стан. Не треба купати діток у відварах трав. Є спеціальна дерматологічна косметика для купання.
Яким має бути одяг?

Це також дуже важливий момент у догляді. Одяг має бути з натуральних тканин, бажано з бавовняних, без грубих швів, не вовняний, бо вовна є тим фактором, який агресивно діє на дитячу шкіру. Якщо це тепла вовняна кофта, її варто надягати поверх натуральної бавовняної.

Яка їжа може спричинити загострення атопічного дерматиту?

Варто сказати, що діатез – це певна налаштованість організму до алергічних реакцій. Раніше вважалося, що шкірні прояви атопічного дерматиту пов’язані з їжею. Насправді невелика частина дітей, приблизно 30%, мають харчову алергію при атопічному дерматиті. Тому тримати малюка на суворій дієті, виключати більшість продуктів не потрібно. Має бути доведена харчова алергія.

Здебільшого батьки самі відзначають, які саме продукти спричинили алергію. Найбільшими алергенами в дитячому віці є коров’яче молоко, пшениця, курячі яйця, соя. Ці продукти ми рекомендуємо виключати в період загострення, а далі розширюємо їх в раціоні, якщо на них немає алергічного висипу.

Як і чим зазвичай лікують атопічний дерматит?

По-перше, не потрібно вдаватися до самолікування. Його має призначити лікар. Використовують і місцеве лікування, іноді за потреби – таблетовані антигістамінні засоби. Що саме потрібно на певному етапі, визначає лікар у кожній конкретній ситуації.

Часто доводиться чути, що лікарі призначають гормональні креми. Багато хто їх дуже боїться, а хтось вважає порятунком. Що можете сказати про застосування гормональних препаратів? Чи виникає до них залежність і чи впливають вони на організм дитини?

Щодо того, що виникає залежність і що гормональні креми перестають діяти – це міф. Є відсутність ефекту лікування, коли його призначено неправильно. Те, які мають бути креми, також вирішує лікар під час огляду дитини. Якщо коротко, то гормональні креми використовують у лікуванні залежно від віку, від ситуації, від місця розташування ураження.

Читайте ще: «Дбати про здоров'я своєї дитини в першу чергу мають батьки», – педіатр з Луцька

Але загрози для здоров’я вони не становлять?

Вони не становлять загрози при правильному використанні та їх підборі.

Від дерматологів доводилося чути, що мокре треба наносити на мокре, а на суху шкіру – крем жирної консистенції. Що це означає?

Це дерматологічне правило щодо того, як лікувати ураження на шкірі. Це стосується не тільки атопічного дерматиту. Коли на шкірі йдуть запальні процеси з мокнуттям, не використовують жирні креми, потрібні емульсії. Коли суха огрубіла шкіра, потрібні жирні мазі.

У період карантину до вас зверталися діти, у яких загострення почалося після використання антисептиків? Чи можна дітям дошкільного, шкільного віку використовувати антисептики? Якщо можна, то як часто?

Так, зараз доводиться часто мити руки, використовувати антисептики. А діти з вразливою шкірою мають більший ризик отримати загострення, на руках виникають проблеми, пов’язані з використанням антисептиків та частим миттям рук. Ми маємо такі випадки. Радимо для миття рук використовувати не мило, а засоби, гелі для чутливої шкіри, по можливості – креми, які зволожують. Є антисептики з пом’якшувальними речовинами, наприклад, із гліцерином, які не дадуть шкірі пересохнути. Потрібно балансувати чистоту і догляд за шкірою.

Іноді для миття рук застосовують гель для інтимної гігієни. Це доречно чи ні?

Ну, думаю, що засоби мають своє певне призначення, за яким їх варто використовувати.

Чи виліковний атопічний дерматит?

Ми вже говорили, що це хронічне захворювання. Але при правильному догляді його можна контролювати.

А як запобігти?

Є такі дослідження, що при ризику розвитку в дитини атопічного дерматиту, наприклад, якщо це захворювання має хтось із батьків, якщо від народження використовувати зволожувальні креми спеціальної дерматологічної косметики, то цей ризик зменшується на третину. Тобто його можна зменшити завдяки звичайному догляду.

І, звісно, для малюків велике значення має грудне вигодовування мінімум до чотирьох місяців. Це також профілактика виникнення алергічних реакцій та атопічного дерматиту.

Читайте ще: «У здорової дитини не має боліти голова», – дитячий невролог з Луцька

Штучне вигодовування може спровокувати це захворювання?

Ми можемо цей ризик зменшити, правильно підібравши суміші дитячого харчування. Тому, якщо ризик захворіти на атопічний дерматит у дитини високий, то варто штучне вигодовування починати одразу з гіпоалергенних адаптованих сумішей. У цьому допоможе педіатр чи дерматолог, якщо в дитини уже виникали такі проблеми.

Лікування антигістамінними препаратами йде разом із застосуванням гормональних чи інших засобів?

Антигістамінні препарати призначають нетривалим курсом у період загострення, коли є виражений свербіж, аби полегшити стан дитини.

А є мазі, креми для зупинення свербежу?

Свербіж провокує сухість шкіри. Потрібно усувати її і дивитися, чи треба призначати антигістамінні препарати, чи буде достатньо засобів із догляду за шкірою, чи то мають бути протизапальні креми або мазі.

А коли потрібна перша допомога, чим зняти цей свербіж?

При атопічному дерматиті сам свербіж рідко виникає. Здебільшого це проблема порушення або загострення. Свербіж виникає в сукупності з іншими проявами. Крім того, він може бути проявом іншої шкірної хвороби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus