USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Австралія і Нідерланди почали новий судовий процес проти Росії за збиття MH17

14 Березня 2022 14:42
Австралія заявила, що почала спільну з Нідерландами судову справу проти Росії в Міжнародній організації цивільної авіації через збиття рейсового літака MH17 Malaysia Airlines вісім років тому.

Про це, як пише «Європейська правда», повідомляє Reuters.

Країни вимагають виплати мільйонів доларів компенсації.

Згідно з міжнародним правом, Росія несе відповідальність за збиття літака, а дії в авіаційній раді ООН стали кроком вперед у боротьбі за справедливість для 298 жертв, зокрема 38 австралійців, заявили прем’єрміністр Австралії Скотт Моррісон і міністр закордонних справ Маріс Пейн.

«Уряд продовжуватиме робити все можливе, щоб притягнути Росію до відповідальності за збиття рейсу MH17 і підтримати міжнародний правопорядок», – заявив міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра.

«Ми не можемо і не дозволимо залишити без відповіді смерть 298 людей, зокрема 196 громадян Нідерландів. Нинішні події в Україні підкреслюють життєву важливість цього», – додав він.

Спільна справа за статтею 84 Конвенції про міжнародну цивільну авіацію є окремою від процесу в Нідерландах щодо чотирьох підозрюваних за їх індивідуальну кримінальну відповідальність.

MH17 вилетів з Амстердама до Куала-Лумпура 17 липня 2014 року і був збитий над контрольованою проросійськими бойовиками східною Україною, як стверджують міжнародні слідчі та прокурори, російською ракетою «земля-повітря».

Москва завжди заперечувала свою причетність і пропагувала низку альтернативних теорій, які міжнародні слідчі відкидали як не підкріплені доказами.

Вирок у справі проти трьох росіян та одного українця, які залишаються на волі, очікують пізніш як цього року. Жоден з підсудних не з’явився в нідерландському суді.

Австралія та Нідерланди покладатимуться на докази того, що MH17 був збитий російською зенітно-ракетною системою, доставленою з Росії в район східної України під контролем підтримуваних Росією бойовиків, і її супроводжував російський військовий екіпаж, йдеться у заяві.

Нагадаємо, що в 2018 році уряди Нідерландів та Австралії, чиї громадяни загинули в результаті авіакатастрофи, поклали на Росію відповідальність за знищення МН17. Вони закликали Росію визнати свою відповідальність і не виключили в майбутньому звернення до міжнародного суду за фактом знищення авіалайнера.

Катастрофа малайзійського Boeing сталася 17 липня 2014 року. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines летів з Амстердама в Куала-Лумпур. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. У серпні 2014 року було створено Міжнародну слідчу групу, куди увійшли представники Росії. У липні 2015 року Росія заблокувала в Радбезі ООН пропозицію створити міжнародний трибунал з розслідування аварії MH17.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus