USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Нідерландська Рада безпеки: як збили MH17. ОНОВЛЕНО

13 Жовтня 2015 23:05
Оприлюднення результатів технічного розслідування катастрофи "Боїнга-777" Малайзійських авіаліній, який був збитий у небі над Донбасом у липні 2014 року, розпочалося на авіабазі Гілзе-Райен у Нідерландах.

Зі слів поінформованого родича, коли основні висновки доповіді читав голова Ради безпеки Голландії Тжиббе Жостура, у залі була "мертва тиша".

Як повідомляє hromadske.tv, родичам жертв трагедії повідомили, що їхні рідні "не страждали", усі втратили свідомість миттєво.

За вердиктом розслідування, літак був збитий ракетою з комплексу "Бук", зробленого в Росії. "Бук" випустив ракету земля-повітря, шрапнель якої знайшли у кабіні.

У звіті зазначається, що вражаючі елементи з ракети "Бука" знайшли у тілах екіпажу.

Нідерландська Рада безпеки оприлюднила відео із поясненням, що сталось із MH17.



Родичі жертв першими отримали копії технічної доповіді та супроводжуючих матеріалів: це блакитна книга в твердій палітурці і товста папка розміром з пачку паперу А4, пише The Guardian.



Як повідомив кореспондент ВВС Річард Галпін, звіт суперечить сьогоднішнім заявам Росії, що ракета "Бук" була старого типу, який роками не використовує російська армія.

У Мережі оприлюднили фото реконструйованих частин пасажирського малайзійських авіаліній Boeing 777, який був збитий на Донеччині 17 липня 2014 року. Експертам Ради безпеки Нідерландів вдалося зібрати з уламків 20-метрову носову частину корпусу літака. Реконструкцію презентували під час звіту щодо катастрофи пасажирського лайнера.



Світлини літака у соцмережах публікують журналісти, присутні на презентації, - інформує ТСН.




Дані технічного звіту Нідерландів щодо збиття літака МН17 збігаються з українською версією

Українське розслідування співпадає із результатами голландського технічного звіту щодо збиття малазійського рейсу МН17. Про це сказав Віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко під час брифінгу, передає УНН.

"Сьогодні опубліковано технічний звіт нідерландською стороною. Ми співпрацювали, наша комісія працювала паралельно", - сказав Г.Зубко.

Віце-прем'єр-міністр наголосив, що технічний звіт української та голландської сторін співпадають.

Голландські слідчі здивовані тим, що росіяни не згодні з їхнім розслідуванням ще до його публікації, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Російську службу BBC.

Голова нідерландського бюро розслідування катастроф прокоментував звинувачення росіян.

"Це завжди щось, коли люди показують, що вони не погоджуються з якоюсь доповіддю, ще до її публікації", - сказав голова нідерландського бюро розслідування катастроф Тіббе Йустра.

Нагадаємо, російський концерн "Алмаз-Антей" стверджує, що провів власне розслідування авіакатастрофи. Воно показало, що Боїнг МН-17 був збитий с установки "Бук", але з підконтрольної Україні території.



Повідомляється, що журналіст "Бі-бі-сі" Ольга Івшина, яка знаходиться на голландській авіабазі Хіль-Рейн, зазначила, також посилаючись на слова родичів загиблих, в доповіді не повідомляється про місце пуску ракети.

Міжнародні слідчі звинуватили Україну у відкритому небі над зоною бойових дій

У звіті міжнародних слідчих по катастрофі Боїнга-777 рейсу МН-17 зазначається, що Україна не зважаючи на ризик, не закрила небо для громадянських літаків

"Понад 61 оператор з 32 країн виконував польоти над Донбасом У цей час там проходило понад 116 рейсів Жоден рейс не був занепокоєний ризиками через пролітнад територіями військових дій. Українська влада мала попередити щодо небезпеки. Є багато запитань, чому над територією, де відбуваються військові дії, летів цивільний літак", - зазначається у звіті.

Зазначається, що оператори не вважали, що є ризики для польотів.

"Ніхто не думав, що політ на такій висоті може становити загрозу. Щонайменше 6 гелікоптерів та літаків були збиті над цією територією. Українська влада знала про це та не закрила повітряну територію. Провівши розслідування, ми прийшли до висновку, що українська влада мала закрити повітряний простір, адже це становило ризик", - наголошується у доповіді.

MH17 збила ракета з окупованої території – керівник розслідування у Нідерландах

Голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів заявив, що ракета, якою збили на Донбасі 2014 року лайнер «Малайзійських авіаліній», була випущена з території, захопленої сепаратистами. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

«Межі дещо коливалися, але це територія, яку контролювали проросійські сепаратисти», – сказав Тьїббе Яустра в інтерв’ю нідерландському виданню Volkskrant про регіон площею близько 320 квадратних кілометрів, що, за даними розслідування, був місцем пуску ракети.

Розслідування не стало визначати точної точки пуску. Як сказав Яустра, для цього треба було б брати проби ґрунту та опитувати свідків, а це не є в компетенції Ради розслідувань із питань безпеки Нідерландів.

У вівторок, 13 жовтня, цей орган оприлюднив остаточні результати свого технічного розслідування, яке встановило, що літак «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року саме ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук». Але хто саме здійснив цей пуск, що призвів до загибелі всіх 298 людей у літаку, розслідування не мало мети визначати.

У звіті прямо не сказано, хто контролював цю територію площею у 320 квадратних кілометрів. Але на мапах, наведених у звіті, вся ця територія позначена як контрольована на той час сепаратистами.



На мапах, які публікували тими днями і Київ, і сепаратисти, ця територія теж визнана як підконтрольна сепаратистам на той момент. Деякі мапи позначали найпівденнішу її ділянку як місце, де тими днями тривали бої за визволення захопленої сепаратистами висоти Савур-Могила.



Крім того, у матеріалах розслідування мовиться, що до визначення місця пуску ракети долучали й виробника установок «Бук», російську компанію «Алмаз-Антей», і результати її моделювання теж вказують на ту саму територію, що охоплює місто Сніжне і села на південний схід, південний захід і південь від нього, аж до Савур-Могили.

При цьому сама компанія «Алмаз-Антей» теж провела у вівторок власну презентацію, на якій намагалася підтвердити одну з версій Москви, ніби малайзійський лайнер збили з «Бука» українські війська з села Зарощенського на Донеччині, яке вони нібито контролювали.

Зарощенське лежить далеко поза межами ділянки у 320 квадратних кілометрів, визначеної у нідерландському звіті, і поза межами ймовірних місць пуску, які розрахував для нідерландського розслідування той самий «Алмаз-Антей».

За даними низки іноземних журналістів, які окремо і у різний час відвідували Зарощенське, його мешканці заперечують, що українські війська були хоч десь близько від села упродовж усього конфлікту.

Питання про те, хто відповідальний за збиття малайзійського «Боїнга-777», розглядає інше розслідування – кримінальне. Його веде Спільна слідча група з представників п’яти країн під керівництвом прокуратури Нідерландів, і на його результати очікують пізніше – найімовірніше, на початку 2016 року.

Нагадаємо, "Боїнг" Малазійських авіаліній розбився 17 липня в Донецькій області. Внаслідок катастрофи загинули всі 298 пасажирів, що перебували на борту.

Кримінальне розслідування для встановлення вини у катастрофі конкретних осіб веде міжнародна група слідчих, він буде опублікований на початку 2016 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучанин Показати IP 13 Жовтня 2015 20:40
От виставлять рахунок порошенкові за те що прої*ав закрити простір.. і буде нам *опа.. Чи ви надієтесь що він фабрики продасть і буде компенсації родичам загинувшим платити..?
Анатоль_ Показати IP 14 Жовтня 2015 00:23
Я в шоці з цього усього! Невже Україна ще й штрафа заплатить? Га, хлопці?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus