USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.70 9.85

Байден дав розвідці 90 днів, щоб з'ясувати, як виник коронавірус

3 Червня 2021 07:00
Поволі долаючи пандемію COVID-19, світ повертається до питання, звідки ж взялася ця хвороба, і хто винен у її розповсюдженні. Всі знають, що перші випадки зараження були зафіксовані в китайському Ухані, а носіями стали чи то кажани, чи панголіни, яких продавали на «мокрих» ринках. Мовляв, саме так вірус і перейшов від тварини до людини, пише ТСН.

Наприкінці березня група китайських і міжнародних вчених ВООЗ, які працювали в Ухані у січні-лютому цього року, дійшла висновку, що версія про витік коронавірусу з лабораторії малоймовірна. Вони вважають, що швидше за все до організму людини COVID-19 потрапив через посередника-носія.

Проте вже за два місяці приголомшливу інформацію, з посиланням на секретний звіт розвідки США, оприлюднили американські медіа. Виявляється, троє китайських учених з Інституту вірусології в Ухані важко хворіли в листопаді 2019 року, ще до появи інформації про COVID-19, і симптоми дуже нагадували коронавірус. Джо Байден дав американський розвідці 90 днів для надання остаточного звіту щодо походження ковіду.

ТСН.ua розбирався, чому Байден взявся продовжувати справу Трампа та що чекає на Китай у разі появи неспростовних доказів про витік вірусу з лабораторії.

Хронологія подій

Від багатьох людей, які вже перехворіли на COVID, можна почути, що цей вірус не могла створити природа. Про походження коронавірусу досі нічого не відомо. Не доведено ні природне, ні штучне походження. Проте прихильникам теорій змови ще рано відкорковувати шампанське. Адже навіть розвідка США не має однозначної відповіді.

Проте американські спецслужби продовжують копати. Джо Байден фактично продовжив справу свого попередника Дональда Трампа, який називав коронавірус «китайським», звинувачував Пекін у його поширенні, а про ВООЗ говорив, що її підкупив Китай. Ще у квітні 2020 року американські медіа з посиланням на секретну доповідь американської розвідки, надану Білому дому, писали, що офіційні китайські дані про кількість заражених і померлих у результаті пандемії сфальсифіковані.

Але про все за порядком.

31 грудня 2019 року бюро ВООЗ в Китаї отримало інформацію про 27 випадків вірусної пневмонії в місті Ухань.

11 січня 2020 року від нового типу коронавірусу помер 61 річний чоловік.

23 січня 2020 року Китай ввів карантин в Ухані і провінції Хубей.

24 січня 2020 року Франція заявила про перші випадки коронавірусу – вірус дістався Європи.

11 березня 2020 року ВООЗ визнала епідемію нового коронавірусу пандемією.

16 березня 2020 року країни одна за одною почали запроваджувати тотальний локдаун.

Повного закриття країн, кордонів і введення комендантської години не було напевно від часів Другої світової. Багато хто порівнював розповсюдження COVID-19 із пандемією іспанки 1918-1920 рр. Про глобалізацію вмить всі забули. На перший план вийшли ізоляціонізм і захист національних інтересів. Але не в питанні походження коронавірусу, яке швидко набуло політичного забарвлення.

Ще на початку січня 2020 року радники Трампа натякали на його штучне походження. А вже в лютому на Китай посипалися звинувачення. І не безпідставні, адже Пекін не надав експертам ВООЗ, що приїхали до Китаю для проведення розслідування, первинні дані про перших заражених. До того ж, у складі групи було багато експертів із Китаю, які працювали в держустановах. А запідозрити Піднебесну у демократії дуже складно.

Проте замість того, щоб надати міжнародним експертам повний доступ і забезпечити прозоре розслідування, Китай кинувся звинувачувати Сполучені Штати. У Пекіні прямо казали, що це американські військові привезли в лабораторію цей вірус. Потім підконтрольні китайському урядові ЗМІ писали, що вірус винайдений у лабораторіях Пентагону. До світової кампанії з дезінформації про COVID-19 підключилася і Росія.

Але факти залишаються фактами. На початку пандемії в Китаї були заарештовані лікарі, які першими заговорили про небезпеку нового коронавірусу. Національна комісія з питань охорони здоров’я заборонила публікувати будь-яку інформацію щодо спалаху COVID-19. А у грудні 2020 року суд у Китаї засудив незалежну журналістку за висвітлення подій в Ухані.

У квітні Трамп припиняє фінансування ВООЗ, а в травні прямо називає організацію «маріонеткою» Китаю, звинувачуючи Пекін у штучному походженні коронавірусу. Водночас світ дізнається, що Трамп применшував загрозу COVID-19, щоб не створювати паніку, і починає запеклу боротьбу за доступ до вакцин.

Витік із лабораторії

Що таке уханська лабораторія? Створена при Уханському інституті вірусології 2015 року, стала першою в Китаї лабораторією четвертого рівня безпеки. Це значить, що там досліджують патогени та віруси, проти яких ще немає вакцин. Саме там і вивчали коронавіруси кажанів. Проте за даними Associated Press, вченим, які досліджують печери кажанів, заборонено публікувати будь-які дані без дозволу вищих посадових осіб. І саме ця лабораторія розташована поруч із епіцентром спалаху – «мокрим» ринком морепродуктів.

Дональд Трамп звинувачував Китай у ненавмисному витоку COVID-19, що призвело до справжнього спалаху хвороби, який Пекін намагався приховати. Звинувачував Трамп і ВООЗ у тому, що та грала на боці Піднебесної і не одразу рекомендувала країнам припинити авіасполучення з Китаєм. Потім 45-й президент США і взагалі почав закликати ООН притягнути Китай до відповідальності.

Із приходом у Білий дім Джо Байдена здавалося, що питання закрите. Адже саме прорахунки Трампа у боротьбі з COVID-19 і призвели до його програшу на президентських виборах. Проте схоже, що Байден вирішив продовжити справу свого попередника, знову порушивши питання походження коронавірусу.

За дивним збігом обставин ця його заява пролунала одразу після кібератаки на найбільший у Північній Америці американський трубопровід Colonial Pipeline, до якої можуть бути причетні російські та китайські хакери. А за кілька днів до цього американський крейсер «Монтерей» затримав в Аравійському морі судно без розпізнавальних знаків іфз вантажем російської та китайської зброї для єменських хуситів, яких підтримує Іран. Не важко здогадатися, проти кого мала б працювати ця зброя. Проти Саудівської Аравії – головного союзника Сполучених Штатів на Середньому Сході – щоб втримати достатньо високі ціни на нафту.

Чи змусять Китай відповісти

У серпні дедлайн для оприлюднення фінальної доповіді щодо походження коронавірусу спливе. Американська розвідка має дати відповідь про штучне чи природне виникнення COVID-19. Проте вся ця історія дуже гарно вписується у протистояння США та Китаю. Адже не дарма під час своєї першої пресконференції головним конкурентом Сполучених Штатів Джо Байден назвав саме Піднебесну.

Поки Вашингтон закликає ВООЗ почати другий етап розслідування, експерти кажуть, що в американському суспільстві є запит на отримання відповіді про походження коронавірусу. За словами директорки Програми безпекових студій Ради зовнішньої політики «Українська призма» Ганни Шелест, наслідки пандемії для країн та їхніх економік просто шалені, тому те, що суспільства хочуть знати, хто винен, абсолютно нормально.

«Зрозуміло, що ніхто, крім можливо прибічників конспірологічних теорій, не вірить, що Китай це навмисно зробив. Якщо це був випадковий витік із лабораторії, це порушує питання біологічної безпеки, будь-якої лабораторії і будь-яких розробок. У такому разі це питання має порушуватися в рамках Конвенції про заборону біологічної зброї і взагалі щодо діяльності ВООЗ із контролю над подібними лабораторіями. Щодо політичного виміру, беручи до уваги високу напруженість в американсько-китайських відносинах, яка була за Трампа, і який це мало відгук у суспільстві, Байден просто не міг розвернути на 180 градусів цю політику. Крім того, підґрунтя для цього було. Китай не білий і пухнастий. Зрозуміло, що це не антикитайська істерія Трампа. Але привід все ж таки є. Тому для Байдена це логічне продовження», – каже Ганна Шелест.

Американські високопосадовці та радники Джо Байдена зазначають, що не мають на меті когось звинувачувати чи демонізувати. Навпаки, хочуть докопатися до істини, щоб запобігти можливому повторенню жахливої смертоносної пандемії в майбутньому. Проте, чи означає це, що Китаю нічого боятися, якщо США та інші країни наведуть безапеляційні докази провини Пекіну у поширенні коронавірусу? Ні.

Ще минулого року в американські суди почали надходити колективні позови від громадян США проти влади Китаю з вимогою компенсацій на декілька трильйонів доларів. Зрозуміло, що такі рішення для Пекіну не матимуть жодної ваги. Проте, як щодо позовів у міжнародні інстанції? Але і з цим, як виявилося, існує проблема. Адже, по-перше, позов про поширення коронавірусу не підпадає під жодну юрисдикцію. А, по-друге, важко знайти міжнародну конвенцію, учасником якої був би Китай. Тому експерти більше схиляються до можливого запровадження санкцій, які можуть застосувати США, Велика Британія та ЄС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Прокопчук Іван Степа Показати IP 3 Червня 2021 08:53
Зупиніться і подумайте, перед тим, як китайців звинувачувати. А можливо на нашій грішній землі комусь китайська розвинута економіка дорогу переткнула, і в зв'язку з цим одній із могутніх держав того континенту вигідно, щоб всі тревоги та епідемії світового маштабу розпочинались з Китаю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus