USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Бджолярі звернулися з петицією до Верховної Ради

13 Липня 2018 10:59
На сайті Верховної Ради з’явилася петиція, появу якої спричинила біда бджолярів в багатьох регіонах. Про це повідомляє ukrreporter.com.ua.

Через відсутність законодавчих норм гинуть пасіки.

Нагадаємо, На Волині пасічники втратили близько 400 сімей бджіл внаслідок оприскування полів отрутохімікатами поблизу сіл Літин та Новий Двір Турійського району.

Останньою краплею стала масова загибель бджіл в Харківській області.

Як зазначається в петиції, «по всій країні масово гинуть бджоли з причини обробки полів інсектицидами. Разом з бджолами гинуть дикі комахи-запилювачі. Це – екологічний тероризм! Недоотримання врожаю селянами спричинить тяжкі наслідки на аграрно-орієнтовану економіку України».

Ось як описує тільки один випадок пасічник Юрій Павленко у Фейсбуці: «Вчора викликав поліцію на свою пасіку для фіксації факту отруєння бджіл. За період з 7-11 червня в Золочівському і Богодухівському районах Харківської області сталося масове отруєння бджіл – за попередніми даними, отрутохімікатами, якими обробили поле гороху. Постраждали бджолярі сіл: Писарівка, Малижине, Рясне, Велика Рогозянка, Цапівка, Сковородинівка і Друхів в радіусі 7-8 км від обробленого агрофірмою поля. Мор бджіл до 80-90%!

Місцевими жителями на складі отрутохімікатів агрофірми ім. Г.С. Сковороди виявили нічийну кинутими каністри з залишками інсектициду 2-ї групи небезпеки. На етикетці чітко позначено застереження і небезпека застосування даного препарату поблизу водойм і пасік.

Важливо розуміти, що разом з бджолами загинули і інші запилювачі садів, городів, с/г культур, а це означає недобір селянами і фермерами врожаю овочів, ягід, соняшнику, гречки. Завдано серйозного удару по економіці регіону, по екологічнійбезпеці, по соціальній стабільності. Багато жителів цих сіл практично повністю втратили засоби для існування, оскільки бджоли і город було єдиним, що годувало їх сім'ї!

Не виключено, що шкода від застосування даного інсектициду може перейти на продукти харчування, зокрема на горох, який обробляли, і також на всю подальшу вироблену на його основі продукцію».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Агро Показати IP 13 Липня 2018 11:14
Треба спочатку розібратися, що нагодує країну - літра меду чи 10 тон гороху.
ДО Агоро Показати IP 13 Липня 2018 11:39
Треба спочатку розібратися, чи буде врожай того гороху, якщо його не запилять бджоли.
Пастор Шланг Показати IP 13 Липня 2018 11:44
Можеш їсти свої 10 тон гороху. Не забудь нагодувати ним свою дружину і дітей, старих батьків. Тільки не плач потім, коли в дружини виявлять рак, батьки повмирають раніше строку, діти не будуть вилазити з лікарень, народить тобі калік. Жорстоко? Так. Але, це правда. Тобі ще хочеться того гороху?????
Всезнайко Показати IP 13 Липня 2018 12:28
Треба вияснити з яких країн були імпортовані ядохімікати. Бо це все почалося після того, як Україна зайняла перше місце по експорту меду. От і прибрали конкурента...
Підарунук фермору Показати IP 13 Липня 2018 23:53
Пару ломів в поле під самий корінь, а потим хай горає, та електродів нержавійки підвязати на тей горох хай молотить, та споминає наших мертвих бджіл, я що винен що мої бджоли стали після хім.. атаки дурним та металобхут почали тискати в поле!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus