USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

До масової загибелі бджіл на Волині причетне господарство екс-голови РДА

4 Червня 2018 09:43
На території Турійського району зафіксовано масову загибель бджіл. У зв’язку з цим було відкрито кримінальне провадження.

Під час проведення слідчих дій Головним управлінням Національної поліції у Волинській області на складі сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю імені Лесі Українки (с. Колодяжне Ковельського району) виявлено інсектицид «Престо», про який Держпродспоживслужба додатково проінформувала Українську лабораторію якості і безпеки продукції АПК для проведення досліджень, інформує Район.Турійськ.

За оперативною інформацією з цієї лабораторії, інсектицид виявлено в бджолах, баковій суміші та рослинах. У меді стільниковому інсектицид не виявлено.

Власником Колодяжненського СТзОВ імені Лесі Українки є екс-голова Ковельської райдержадміністрації, колишній депутат Волинської обласної ради від Партії регіонів Іван Смітюх.

За результатами комісійного обстеження 347 бджолосімей, які належать 20 власникам, фактів повної загибелі бджолосімей не встановлено. Проте, зафіксовано часткову загибель бджіл, решта бджіл живі та ослаблені.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в області, в зразках підмору та розплоду бджіл, відібраних з пасік Ковельського та Турійського районів інфекційних та інвазійних захворювань не виявлено.

Як відомо, 23 травня більш ніж у 10 селах Турійського району потруїлися бджоли у період обробки полів ріпаку. Навіть через п’ять днів після оприскування бджоли продовжували гинути. Постраждалий пасічник Тарас Кмін розмістив гнітюче відео, на якому бджоли продовжують виносити з вулика мертвих бджіл. Зауважимо, голова Новодвірської сільської ради стверджує, що його не попередили про обробку ріпаку.

Після того, як поліція заявила, що розслідує інцидент із загибеллю близько 400 сімей бджіл, голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко доручив визначити уповноважену особу серед поліцейських, яка б виїхала у села Турійського району та з'яcувала ситуацію.

Головою робочої групи комісії з обстеження загибелі бджіл дано доручення провести додаткове обстеження пасік з метою встановлення кількості загиблих бджіл. До її складу включено віце-президента «Спілки пасічників України», голову громадської організації «Братство бджолярів Землі Волинської «Ройовий Стан» Володимира Дмитрука.

На засіданні робочої групи з координації та контролю за ситуацією, пов’язаною з підмором бджіл, у понеділок, 4 червня 2018 року, розглядатимуться результати досліджень Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК та Одеської прикордонної контрольно-токсикологічної лабораторії на вміст пестицидів та інсектицидів, додаткових обстежень пасік щодо кількості загиблих бджіл та офіційний висновок ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

Оскільки представник агрофірми, яка проводила оприскування полів отрутохімікатами поблизу сіл Літин та Новий Двір Турійського району, стверджує, що вини фірми немає, бо ядохімікати нешкідливі, пасічники, які втратили бджіл, заявили, що готують позов до суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Їван Показати IP 4 Червня 2018 11:03
І знову $еруть Партію Регіонів. Ну кому вона вже мішала?
Марія Показати IP 4 Червня 2018 11:49
У Турійську при владі помаранчеві і допустили таке ЧП. Сидить голова адміністрації в Турійську і сміється людям в лице що мертві бжоли не гудуть
Вася Показати IP 4 Червня 2018 11:52
А чого йому не сміятися він же витиринар з досвідом по Озерянах помню!!!
ми і закони Показати IP 4 Червня 2018 12:53
бджілка , як зробить боляче людині- здихає.... а людина , як зробить боляче бджілці.....?
кнур Показати IP 4 Червня 2018 19:58
На в** скотиняку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus