USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Беркутівець» з України тепер розганяє демонстрантів у Москві

13 Червня 2017 20:27
Одна з основних тем для обговорення після понеділкової акції в Росії прихильників опозиціонера Олексія Навального – жорстокість дій співробітників поліції, які били кийками всіх, хто траплявся їм під час розгону протесту. Навіть українські користувачі соціальних мереж, які зазвичай вкрай скептично налаштовані щодо російських протестів, відзначили, що дії російських правоохоронних органів 12 червня за жорсткістю наблизилися до перших розгонів протестувальників на Євромайдані.

Розгадка виявилася простою: розгоном і затриманнями прихильників Навального керував колишній заступник командира київського спецпідрозділу «Беркут» Сергій Кусюк, пише Радіо Свобода.

Колишніх «беркутівців», які втекли з України після перемоги Майдану, вже неодноразово помічали у формі російських правоохоронних органів під час попередніх протестних акцій у Москві. Ніякого секрету тут немає: ще в травні 2014 року міністр внутрішніх справ Росії Володимир Колокольцев вручивпаспорти, погони і службові посвідчення 10 колишнім бійцям «Беркуту», які прийшли на службу в російську поліцію. Щоправда, ім'я Кусюка в цих повідомленнях жодного разу не згадувалося. Натомість згадувалось воно в розпорядженні Генпрокуратури України від 28 грудня 2014 року – про необхідність негайного затримання осіб, «причетних до масових вбивств активістів у центрі Києва».

Під час розгону демонстрантів на Тверській Сергій Кусюк потрапив і на відео. На ньому він віддає наказ російською, хоча з часів Майдану відомо, що Кусюк володіє і українською мовою. Один з російських поліцейських звертається до Кусюка «товариш полковник». Таке ж звання Кусюк мав, коли був заступником командира українського спецпідрозділу «Беркут»:

Кусюк – особистість для Майдану знакова. Саме він, як згадують очевидці, керував першим жорстоким розгоном студентів на майдані Незалежності в Києві у ніч на 30 листопада 2013 року, після якого кількість протестувальників в Києві почала збільшуватися. Сам Кусюк відкинув звинувачення в тому, що він віддав наказ про побиття.
Ось як сам Кусюк описував події тієї ночі в інтерв'ю українському радіо «Вести» через 10 днів, в середині грудня: «Гумовий кийок є засобом активної оборони. Тому команду для його застосування нашим бійцям давати не потрібно: кожен вирішує індивідуально в тому випадку, якщо його життю і здоров'ю загрожує небезпека».

А ось як описуються в тій же статті події тієї ночі на Майдані очима самих протестувальників: «Беркут» напав на нас, поки ми мирно сиділи під монументом Незалежності – хтось спав, хтось просто спілкувався, і тут раптова облава. Народ здавався з піднятими руками, а вони били навіть лежачих: наздоганяли і били до втрати свідомості. На відео зафіксовано, як «Беркут» кричав: «На коліна, сволота». Частину людей спеціально зігнали на Михайлівську площу, щоб напевно очистити Майдан. Поки розганяли, я навіть чув, як один беркутівець кричав: «Сюди ніхто не повинен повернутися».

Цей епізод став лиш найвідомішим. Окрім нього, Кусюка підозрюють в організації провокації на Банковій наступного дня після побиття студентів на Майдані, 1 грудня. За однією з версій, він віддавав накази водієві трактора, який намагався прорвати оточення міліції біля будівлі Адміністрації президента України.

У жовтні 2013 року Кусюк потрапив на відео, зняте біля будівлі Київської міської адміністрації – на ньому він кидає димову шашку в натовп протестувальників. Пізніше у використанні димових шашок в цьому епізоді звинувачували саме учасників Майдану.

Насправді Сергій Кусюк став відомий широкому загалу ще раніше, майже за рік до Майдану. У листопаді 2012 року українська партія «Демократичний альянс» влаштовувала акцію в день відкриття нової станції київського метро «Іподром». На відкриття мав приїхати тодішній прем'єр-міністр України Микола Азаров. Учасники протесту з розташованих в сусідньому районі будинків хотіли вимагати від нього підключити їх до тепло- і водопостачання, від якого вони були відключені через розкрадання коштів керуючими компаніями. На мітингувальників накинулися невідомі в цивільному, відтіснили їх від входу до метро, де повинен був з'явитися Азаров, і жорстоко побили. Одному з потерпілих довелося викликати швидку. Активісти «Демократичного альянсу» стверджували, що «тітушки» (хоча це слово з'явилося в лексиконі українців тільки через рік) координували свої дії з міліцією, а керував ними один зі співробітників МВС в цивільному. Один з керівників партії, правозахисник Андрій Богданович, направив запит до головного управління київської міліції і додав до нього фотографію командира «тітушок», зроблену в іншому місці – на ній він в формі. В отриманій відповіді були ім'я і прізвище Сергія Кусюка.

Чи варто дивуватися, що після перемоги Майдану Кусюк, чиє ім'я стало до того моменту символом міліцейського насильства і жорстокості, покинув Україну. Він поїхав до Криму – як і ще майже 70 «беркутівців», якщо вірити підрахункам тодішнього заступника міністра внутрішніх справ України Сергія Ярового. Хтось із них отримав російські паспорти (за даними групи розслідувачів InformNapalm, отримувати їх колишнім бійцям «Беркуту» допомагав депутат Держдуми Росії Костянтин Затулін), комусь довелося задовольнятися дозволом на тимчасове проживання.

Як стверджував у травні 2014 року Геннадій Москаль, саме Кусюк вивіз до Криму з Києва зброю, з якої «Беркут» стріляв по протестувальниках на Майдані в день розстрілу Небесної сотні.

Відтоді про Кусюка нічого не було чути, поки в понеділок його не сфотографувала журналістка російського телеканалу «Дождь» Марія Карпухіна. На фото він тримає в руках рацію, на рукаві – шеврон СОБР, Спеціального загону швидкого реагування, нині – одного з підрозділів Росгвардії.
Цікаво, що Кусюк, можливо, став не єдиним колишнім «беркутівцем», поміченим на акції прихильників Олексія Навального. За непідтвердженими даними, ще одним учасником розгону акції став колишній співробітник «Беркуту» з Луганська:

Справу про причетність бійців «Беркуту» до загибелі учасників Майдану зараз розглядає Святошинський суд Києва. У листопаді у цій справі було допитано колишнього президента України Віктора Януковича. У жовтні 2014 року з України втік один з ключових обвинувачених в розстрілах на Майдані – командир так званої «чорної роти» «Беркуту» Дмитро Садовник. Це сталося після рішення суду про зміну йому запобіжного заходу на домашній арешт. В українській Генеральній прокуратурі припускають, що Садовник перебуває в анексованому Росією Криму.

За останніми даними, на акціях проти корупції в Москві, Петербурзі та інших російських містах було затримано понад 1600 осіб. Як діяла поліція під час затримання мітингувальників в Москві влітку 2017 року і в Києві восени 2012-го, можна порівняти, подивившись ці відео:

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Мешканець Показати IP 13 Червня 2017 20:46
Треба цінувти спеціалістів!
ще не зовсім свідоми Показати IP 13 Червня 2017 21:40
Погано розганяв

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus