USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Без доплат і засобів: реалії районних лікарень Волині

23 Серпня 2020 22:37
Недофінансування лікарень, нестача потрібних медикаментів, застаріле обладнання – таке сьогодення волинських медзакладів. А в Міністерстві охорони здоров’я навперебій розповідають іноземним кредиторам, яка хороша медична реформа. Мабуть, для того, аби вони вкладали сюди свої гроші. Проте на ділі все не так яскраво, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Медична реформа ніби й передбачає чимало покращень. Зокрема – закупівлю нових автомобілів швидкої допомоги, надбавки до зарплат за лікування хворих. Та в Міністерстві лише обіцяють, а де лікарням брати на це кошти – не кажуть.

Так звана медична реформа передбачає скорочення лікарів вузької спеціалізації. Мовляв, немає на них попиту. Однак самі ж медики кажуть: не можна звільняти працівників медичної галузі. Адже коли потреба у таких спеціалістах з’явиться, то вже не буде кому лікувати пацієнтів.

У Ківерцівській центральній районній лікарні одразу на вході до інфекційного приймального відділення ми зустріли пацієнта з двобічним запаленням легень. Рідні хлопця обурені: вже сім днів чекають на результати аналізу на COVID-19, а йому терміново потрібне лікування, адже температура тіла не знижується і тримається на позначці 39,9.
Нині Ківерцівська центральна районна лікарня заповнена на 60%. Однак враховуючи збільшення кількості хворих на коронавірус, пацієнтів медичного закладу може побільшати в рази. А ось забезпечення лікарні в такому випадку бажає кращого. Адже на весь медичний заклад – лише три апарати ШВЛ. Та й придбали їх благодійники, а держава забезпечила лише засобами захисту.

«Якби ще ШВЛів, було би добре, а так нам благодійники багато допомогли, дали кисневий конденсатор, пульсоксиметри, подарували кардіограф, – каже старша медична сестра терапевтичного відділення Ківерцівської ЦРЛ Софія Міленіна. – Держава забезпечила засобами захисту і медикаментами».

Медики кажуть: працювати у червоній зоні інфекційного відділення Ківерцівської районної лікарні з коронавірусними хворими складно. Одна зміна триває шість годин. І поки у владних кабінетах розповідають, як добре працюватиме медична реформа, медики нарікають на низьку зарплату.
А от у Рожищенській центральній районній лікарні картина взагалі вражає. Тут на приймальне відділення поступають пацієнти з різними діагнозами. А медики доплат за роботу з хворими на COVID-19 не отримують, бо договір з лікарнею не підписали.

«Працювати важко, поки що даємо раду, – розповідає старша медсестра приймального відділення Рожищенської ЦРЛ Леся Березюк. – Дуже багато хворих ідуть необстежені з вулиці. У нас перша допомога, ми їм всім мусимо допомогти».

Надбавку за ризик зараження тут отримували один раз, хоча кажуть, що про обіцяні 300% не йдеться.

Нині Рожищенська районна лікарня заповнена на 100%, себто на 15 ліжок – 15 пацієнтів з підозрою на коронавірус. Однак, якщо хворого треба буде підключити до апарата штучної вентиляції легень, то їх у лікарні лише шість.
Заступник головного лікаря Олександр Моргун каже: проблем у лікарні чимало. Зокрема вкрай потрібно замінити рентген-апарат, адже він іще з радянських часів, а в період карантину кількість пацієнтів із пневмоніями зросла в рази. Та й доплату за лікування коронавірусних хворих медики Рожищенської районної лікарні отримали лише за квітень.

«Деколи під час лікування хворих на коронавірус потрібен апарат ШВЛ під високим тиском, – каже Олександр Моргун. – Треба централізована подача кисню, це буде якість набагато краща».
У Луцькій центральній районній лікарні в селі Липини ситуація з технічним оснащенням краща. Однак у медзакладі є проблеми з фінансуванням. Адже Кабінет Міністрів не включив цю лікарню до переліку медичних закладів, які є базовими у лікуванні хворих на коронавірусну інфекцію. Тож доплати медикам не нарахували. Проте дирекція медичного закладу вирішила самостійно виплатити надбавку своїм працівникам за роботу з коронавірусними хворими. Та де братимуть гроші на оплату праці в наступних місяцях – вже не знають.

«Захворюваність підвищилась, кількість пацієнтів збільшилася, якщо взяти за березень-квітень, у нас їх було до десятка, а зараз за день буває по п’ять-шість пацієнтів з підозрою, тобто персонал інтенсивніше працює, – каже заступник директора з медичної частини КП «Луцька центральна районна лікарня» Володимир Болжеларський. – А де брати кошти на оплату праці? Збільшення видатків на зарплату до 300 відсотків поки що ми не бачимо звідки брати».
А поки ж держава обіцяє багато покращень у сфері медицини через реформування цієї галузі. Та як бачимо, лише на словах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Психопланетарій, Лип Показати IP 24 Серпня 2020 11:04
Результат планомірного знищення медицини в невеликих регіонах України та Волині, ми бачимо на лице. Це робота екс-президента України Порошенка та його команди, зокрема В.о. МОЗ України, громадянки США з греко-українським походженням пані Ульяни-Надії Супрун. Зараз Зеленському виправити таке погіршення стану, зниження рівня розвитку медицини в Україні вкрай тяжко, при тому, що українців добиває ще й пандемія коронавірусу.
??? до Психопланетарій, Лип Показати IP 24 Серпня 2020 15:34
От хто вас до компа допустив? Зараз главлікарю скажу, хай дасть вам галореридону.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus