USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Інфекційний госпіталь на базі Луцького пологового будинку: як рятуватимуть волинян

23 Жовтня 2020 13:44
Щодня в Україні загалом та на Волині зокрема фіксують випадки захворювання на COVID-19. Щоранку країна прокидається з новими антирекордами. Спеціалісти прогнозують, що ситуація загострюватиметься. Аби бути готовими до тих викликів, якими загрожує пандемія, у Луцьку ухвалили рішення на базі Луцького пологового будинку, в його окремому корпусі, облаштувати тимчасовий інфекційний госпіталь, адже в інфекційній лікарні і в тому госпіталі, який нині функціонує у Боголюбах, може забракнути місць для пацієнтів.

Про це говорили в ефірі програми «На часі спецтема» телеканалу «Аверс» з директоркою Луцької міської клінічної лікарні Ларисою Духневич, начальником управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимиром Лотвіним та в. о. головного лікаря Луцького пологового будинку Сергієм Сябруком. У розмові також взяли участь виконувачка обов’язків начальника управління здоров’я Волинської ОДА Людмила Тимощук і директор Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Шмаль.

Читати ще: Заради порятунку життя лучан депутати підтримали створення тимчасового інфекційного госпіталю

«Працюючи в лікарні, ми бачимо, що кількість хворих на COVID-19 щодня зростає. Інфекційна лікарня практично заповнена, як і обласний інфекційний госпіталь, незважаючи на те, що ми намагаємося вже на себе забирати тих пацієнтів, які мають негативний ПЛР-тест, – розповіла Лариса Духневич. – Ми бачимо, що робиться в Харкові, Києві, Одесі. Чуємо міністра охорони здоров’я, який каже, що за умови, коли буде 20 і більше тисяч хворих на день, почнеться медичне сортування, тобто лікуватимуть тільки тих, хто має шанси на життя. Не дай, Боже, щоб ми знали, що це таке. Ми мусимо бути готові надавати допомогу».
Зі слів Володимира Лотвіна, ухваленню рішення про відкриття госпіталю на базі пологового будинку передували вивчення ситуації, перемовини з лікувальними закладами. У місті є тільки два стаціонари, які перебувають у міській комунальній власності – Луцька міська клінічна лікарня і Луцький пологовий будинок. Тож вибір був невеликий. Міська лікарня не підходила, адже, по-перше, вона багатопрофільна, по-друге, надає ургентну допомогу не тільки лучанам, а й жителям прилеглих населених пунктів, та й з усієї області туди їдуть пацієнти. Крім того, там немає можливості облаштувати окремий корпус із розмежуванням входу і виходу. Тому й зупинилися на окремому акушерському корпусі пологового будинку.

Читати ще: Хто керуватиме та як працюватиме інфекційний госпіталь для хворих на COVID-19 у Луцьку

Крім того, у зв’язку з відкриттям перинатального центру кількість пологів у Луцькому пологовому будинку зменшилася, а відтак і зменшилося навантаження на персонал. Як зауважив Сергій Сябрук, це був очікуваний процес.

«Якщо відкривається альтернативна установа, побудована за новими технологіями, з новим обладнанням, безумовно, якась кількість пацієнтів обере новий заклад, – додав він. – Надто, якщо йдеться про патології чи ускладнення при пологах. Близько двох тисяч пологів ми втратили. Безумовно, це великий плюс, що запрацював перинатальний центр. У пологовому зменшилося навантаження і на палати, і на апаратуру. А в пацієнток з’явився вибір».

Відповідно, зменшилася й наповненість палат. Крім того, зазначив Сергій Сябрук, з’ясувалося, що в Луцьку на пальцях можна перерахувати установи, які притомно і швидко готові перебудуватися, щоб надавати цю допомогу в ситуації, що катастрофічно насувається. Пологовий будинок має кисневі точки та кисневу бочку на три з половиною тонни, хоча, звісно, для інфекційного госпіталю такого об’єму замало.

Нагадаємо, 15 жовтня в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1+1» народний депутат України, лідер патрії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця розповідав про те, що Луцьк підготували до тих викликів, які несе пандемія: було закуплено комп’ютерний томограф, 240 ліжко-місць обладнано киснем.

«За тиждень за рахунок місцевого бюджету ми закупили 250 ліжок, переносний рентген-апарат, сім апаратів ШВЛ, переносні УЗД-апарати, дефібрилятори, польсоксиметри, три томографи. Тобто все, що потрібно. І за тиждень госпіталь буде введено в експлуатацію. А через два тижні в ньому буде 110 кисневих точок і киснева бочка на 10 тонн. Якщо працюватимуть всі 110 кисневих точок, госпіталь братиме приблизно дві тонни кисню на добу», – повідомив Ігор Палиця.

Лариса Духневич розповіла, що передусім у новому шпиталі потрібно було розробити проєкт для розведення кисневих точок. А для цього треба було розставити ліжка.

«Ліжка вже є, проєкт для розведення кисневих точок ми розробили й віддали на Київ, щоб його затвердили, – додала директорка Луцької міської клінічної лікарні. – Зараз налагоджують апарати ШВЛ. Працюємо над реанімацією, вже є рентген-апарат, про який сказав Ігор Палиця. Чекаємо спеціаліста, який приїде, відкриє його та збере. Маємо пульсоксиметри, дефібрилятори, 9 апаратів ШВЛ. Ще один доставимо свій. Крім того, вже маємо 25 моніторів, які слідкуватимуть за тим, яка насиченість киснем, яка серцева діяльність пацієнта. Днями маємо отримати 120 концентраторів. Маємо електрокардіографи, два переносні УЗД-апарати».
Практично, госпіталь готовий працювати, але, каже Лариса Духневич, є ще кілька питань: розведення кисню до кожного ліжка та пакет документів, адже треба внести зміни в ліцензію. Також треба законтрактуватися в НСЗУ на надання допомоги ковідним хворим.

«Найбільша проблема – люди. Адже потрібно розгорнути щонайменше 8-10 бригад, – каже Лариса Духневич. – І в кожній має бути анестезіолог, лікар терапевтичного профілю або педіатр та ще один лікар іншого профілю. У кожній бригаді має бути 20-30 людей. Аж ніяк не всі хочуть працювати в таких госпіталях. З міської лікарні ми беремо максимальну кількість людей, але треба зрозуміти, що операцій у нас ніхто не відміняв».

З її слів, було проведено зустрічі з колективом пологового будинку і частина цих людей прийде працювати в госпіталь.

Сергій Сябрук розповів, що попервах повідомлення про те, що на базі пологового облаштовуватимуть інфекційний госпіталь, приголомшило персонал, у деяких лікарів був розпач, адже це було комфортне місце роботи, а тут довелося швидко переміщатися в інший корпус і налагодити таку саму роботу.

«Але коли вже надійшло нормальне роз’яснення, було оприлюднено рішення міськради, усе стало на місця, – додав він. – Ми ж, лікарі, – як солдати. За півтори години перемістили всіх пацієнтів, які були в тому корпусі, облаштували палати та пологові зали, аби породіллі не відчували дискомфорту й не було для них якихось обмежень. Усі стали до роботи, працювали злагоджено й швидко, жодних протиріч не виникало. У нас є пацієнтки, працюємо в штатному режимі. Усі переживають тільки за те, щоб відновити репутацію і не втратити пацієнтів та надавати їм якісну допомогу».

На думку виконувачки обов’язків начальника управління здоров’я Волинської ОДА Людмили Тимощук, наразі відкриття ще одного інфекційного госпіталю в Луцьку – одне з найправильніших рішень місцевої влади, адже всі бачать зростання захворюваності на COVID-19.

Читати ще: «Є всі умови»: ОДА підтримує облаштування інфекційного госпіталю в Луцьку на території пологового

«Вибір акушерського корпусу пологового будинку був невипадковим, – зазначила вона. – Там є підведені кисневі точки, є можливість розгорнути більше місць, а також є операційні. І коли працюватиме мультидисциплінарна бригада, то можна буде надавати допомогу коронавірусним пацієнтам з іншою патологією».

Людмила Тимощук додала, що в управлінні розглядають можливість лікування ковідних хворих у лікарні МВС в Луцьку, якщо буде така потреба, та розгортання ліжко-місць у двох спорткомплексах волинських університетів, але поки що як резерв.

«Звісно, нікому не хочеться, щоб захворювання ширилося такими темпами, як це відбувається зараз, – зазначив Володимир Лотвін. – Спорткомплекси – це один з крайніх варіантів, тому що там треба буде провести дуже багато додаткових робіт, щоб надавати справді ефективну медичну допомогу».

У новому госпіталі вже зроблено відповідне зонування на чисті та брудні зони, поставлено перегородки, які їх відділяють. У цьому медикам допомагають інфекціоніст, лаборант з госпіталю в Боголюбах, які знають, як це правильно робити. Також зроблено розрахунки проєкту під спіральний комп’ютерний томограф. Внесено зміни в ядерну безпеку, без чого не може працювати рентгенівське обладнання. Паралельно запущено всі потрібні напрямки, аби шпиталь запрацював якомога швидше.

Читати ще: На кисень для пацієнтів Луцького пологового будинку із COVID-19 виділили 1,5 мільйона

Директор Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Шмаль також вважає, що відкриття такого госпіталю є правильним і дуже вчасним рішенням.

«На сьогодні інфекційна лікарня та інфекційний госпіталь у Боголюбах вже перевантажені, адже бригади екстреної допомоги везуть туди тяжких хворих з районів, пацієнти й своїм ходом приїжджають на приймальні відділення, – розповів Володимир Шмаль. – Відкриття ще одного госпіталю зніме напругу в цьому питанні. Ми вже вивчили маршрути. Знаємо, де приймальне відділення цього шпиталю. Звідти пацієнти потраплятимуть зразу в окремі бокси. Залишилося тільки уточнити місце, де будуть обробляти наші автомобілі, де бригада залишатиме свій захисний інфікований одяг, аби після того мати змогу їхати надавати допомогу».

Він також додав, що треба буде звертатися до поліції, аби на вулиці Гулака-Артемовського, коли вже запрацює госпіталь, було забезпечено односторонній рух, щоб не було напруги з проїздом спецавтомобілів.

Читати ще: П’ять пологових залів, чотири операційні, окремі входи: як у Луцьку по-новому працює пологовий будинок

Також Володимир Шмаль сказав, що людям, які живуть в районі пологового будинку, не варто перейматися, що вони підхоплять інфекцію від хворих, яких до госпіталю везтимуть швидкі, адже люди в них будуть ізольовані, крім того, пацієнтів доправлятимуть до приймального відділення й вони не матимуть змоги вийти і гуляти десь на прилеглих територіях.

Він додав, що окрім тих десятьох автомобілів, які отримав обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, хочуть закупити ще п’ять спеціалізованих реанімаційних автомобілів. Наразі в області працює 11 спеціалізованих бригад, які виїжджають до хворих на коронавірус, додатково планують створити п’ять реанімаційних бригад, аби бути готовими надавати допомогу в разі погіршення ситуації в області.

Лариса Духневич зауважила, що за всіма працівниками Луцького пологового будинку, які виявлять бажання працювати в тимчасовому інфекційному шпиталі, зберігатиметься місце роботи, вони перейдуть тільки на час функціонування госпіталю – до завершення карантину. Вони отримуватимуть доплату до 300 відсотків від своєї зарплати.

«Нам дуже потрібні руки кваліфікованих медичних працівників», – додала вона.

Сергій Сябрук подякував колективу пологового будинку за те, що незважаючи на певні протистояння та непорозуміння, люди все-таки активно включилися в роботу.

«Вони вчинили правильно, – вважає він. – Бо не дай, Боже, захворіє хтось із родичів кожного з нас і потрібна буде та киснева терапія, таки буде куди й до кого звернутися по допомогу».

Володимир Лотвін, своєю чергою, пообіцяв повну підтримку з боку міської ради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Іван Показати IP 23 Жовтня 2020 15:09
Так коли орієнтовно запрацює госпіталь?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus