USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Безкоштовна» медицина у Луцьку: скільки, за що і кому платять пацієнти

28 Серпня 2015 14:04
За 2013 рік лучани сплатили «добровільно-примусових» благодійних внесків за надані медичні послуги на суму 21 мільйон гривень. Проте кошти ці майже не контролюють відповідні органи, а окремі фонди дозволяють собі залишати 90% коштів, віддаючи лікарням на їх потреби лише десяту частину.

86% лучан вважають, що медицина в Україні не є безкоштовною, а тому платять майже за все: від вартості аналізу крові, до анестезії.

Вивчати ситуацію з умовно-безкоштовною медициною свого часу взялась ГО «Інститут аналітики та адвокації». Організація провела ґрунтовне дослідження явища неформальних платежів у закладах охорони здоров’я України, зокрема, і в Луцьку. Саме ці результати ми взяли за основу для аналізу. Експерти організації кажуть, що реалії сьогодення та результати проведеного дослідження дають підстави заявити: далеко не останнє місце у рейтингу непрозорих корупційних схем у медичній галузі займає діяльність благодійних організацій на території закладів охорони здоров’я.

Соціологічне дослідження «Неформальні платежі у закладах охорони здоров’я міста Луцька» проводилося у Луцьку з 7 по 17 липня 2014 року. Інтерв’юери опитували респондентів просто при виході з лікарень і фіксували відповіді у спеціальній програмі на планшеті.

Кому платять лучани

Відтак, аналіз даних проведеного соціологічного дослідження свідчить, що рівень медичного обслуговування у Луцьку не відповідає запитам суспільства. 36,46% опитаних респондентів не задоволені якістю надання медичних послуг у лікарнях, а 32,29% - не завжди задоволені. Рівень послуг, що надається містянами задовольняє лише третю частину населення.

Про сучасні реалії медицини лучани знають не з чуток. Відтак, 86% опитаних не тішать себе ілюзіями та стверджують, що медицина у Луцьку вже давно перестала бути безкоштовною.Зі слів експертів ГО «Інститут аналітики та адвокації», ця тенденція є дуже небезпечною, оскільки призводить до вразливого для суспільства явища - суспільної аномії, коли люди знають свої обов’язки, але ставляться до них байдуже.

Практика сплати лучанами за різні медичні послуги та діагностику набрала регулярного і масового характеру. На запитання про те, чи доводилося вам сплачувати за медичні послуги чи діагностику, жоден із пунктів анкети не залишився без ствердної відповіді. Так, у Луцьку найчастіше сплачують за здачу крові - 21,63%, за рентген - 17,02%, за інші аналізи - 17,38%. Сплачують за МРТ - 14,54%, за УЗД- 8,51%, за операції - 6,38%, та за анестезію - 5,32% опитаних респондентів.

Відтак, результати аналізу демонструють, що в медицині не залишилося майже жодної послуги, яка би так чи інакше надавалася дійсно безкоштовно. Громадяни, звертаючись до закладів охорони здоров’я, мають платити за все, просто вартість цих сплат носить різний характер і різний обсяг.

Очевидно, що в кабінеті лікаря немає ні касових апаратів, ні законодавчих вимог щодо сплати тієї чи іншої суми. А тому, як правило, лікар пропонує сплатити до благодійного фонду, чи каси громадських організацій, що існують при лікарнях, певну суму. На запитання: «Чи сплачували ви або ваші рідні кошти в лікарнях до благодійних фондів чи кас громадських організацій (лікарняна каса)?», переважна більшість опитаних мешканців Луцька (майже 74%) стверджують, що сплачували.

Щодо сум, які сплачують громадяни за медичні послуги чи діагностику, то більшість респондентів - 28,17% сплачували суми від 50 гривень, 12,68% - суми від 100 гривень, 7,04% - більше 150 гривень, 39,4% - 200-500 гривень, 12,68% - більше 500 гривень.Згідно з простими підрахунком виходить, що 98,96% населення Луцька сплачували різні суми за своє лікування у медзакладах. Незважаючи на те, що люди відкрито платять за лікування у медичних установах, медицина досі вважається безкоштовною. Зі слів дослідників, проблема полягає в тому, що від цих проплат жодним чином не покращується ні якість медичного обслуговування, ні якість усієї системи охорони здоров’я в Україні.

Те, що лікарі, як і переважна більшість населення, поставлені державою у принизливі умови рівнем заробітної плати, змушує багатьох громадян дякувати лікарю за надання допомоги чи консультацію. Тому на запитання «Чи, дякуєте ви, зазвичай, лікарю за надання допомоги?» 66,67% опитаних дали ствердну відповідь. Відрізняється лише форма подяки, яка виражається в еквіваленті грошей - 32,93% респондентів, цукерок - 17,07%, подарунків - 12,20%, квітів - 10,98%, іншим чином - 26,83%. Звісно, цього можна і не робити, до цього ніхто не примушує: 33,33% опитаних відповіли, що ніколи не дякують лікарям.
Під час дослідження експерти поцікавилися у жителів Луцька питанням: «Лікування у якого спеціаліста вони вважають «найдорожчим?» Виявилося, що найдорожчим є лікування у хірурга. Так вважають 30,69% опитаних лучан. За ним за затратами іде лікування у стоматолога - 17,82%, далі у терапевта - 11,88% та отоларинголога - 4,95%. Інші лікарі є «найдорожчим» для 34,66% опитуваних (всього було представлено 18 варіантів відповідей).

Проаналізувавши усі попередні відповіді на запитаннями експерти з’ясували, що переважна більшість громадян вже давно не вважає медицину в нашій державі безкоштовною. Своє право, закріплене в Основному Законі, люди вважають фікцією, бо доводити в судах це право - означає додатково втрачати здоров’я. Тому вони готові платити.

90% внесків залишає собі благодійний фонд

На запитання «Чи хотіли б ви, щоб інформація про те, на що пішли сплачені вами кошти, була прозорою і доступною для вас?» 5,21% опитаних респондентів міста Луцька сказали, що їм це нецікаво, байдужих виявилося 6,25% опитаних. Водночас, 88,54% респондентів, як виявилося, хотіли б знати на що витрачаються кошти, сплачені ними до благодійних фондів при закладах охорони здоров’я.

Проте це не завжди можливо, через непрозорі схеми фінансування та відсутність актуальної інформації в органах місцевої влади. Зокрема, експерти ГО «Інститут аналітики та адвокації» встановили, що міськими та обласним лікувально-профілактичними закладами Луцька у 2013 році було отримано благодійних пожертв на суму 21 208 407 гривень.Водночас, інформація, отримана від органів місцевого самоврядування, кардинально відрізняється від інформації, отриманої безпосередньо від цих закладів. Так, за даними місцевої влади, благодійних пожертв, грантів та дарунків лікарні отримали на суму в 10 888 700 гривень. Розбіжність в підрахунках становить не багато і не мало – 10 мільйонів гривень. Що вже казати про детальні звіти щодо використання цих коштів – їх годі й чекати.

Найефективнішою в плані «добровільно-примусової» благодійності виявилась Волинська обласна клінічна лікарня. Тут за 2013 рік отримали 12 822 853 гривень допомоги.

Проте експерти Інституту аналітики та адвокації, дослідивши зміст договору про співпрацю між БФ та лікарнею, зафіксували шокуючі юридичні факти. Так, відповідно до документів, клінічна лікарня зобов’язана віддавати 90% від суми благодійних пожертв, що надійшли на розрахунковий рахунок чи до каси лікувального закладу, благодійній організації, яка діє на території цієї клінічної лікарні та з якою укладено договір. Відтак, лікарня може залишати собі лише 10% «на забезпечення та розвиток клінічної лікарні». Дослідники переконують – є прямі докази того, що відповідна благодійна організація, з якою укладено договір про співпрацю, активно користується цим правом, віддаючи лікарні лише десяту частину того, що отримує.

Немає ідеальної системи, але будь-яка – краща за українську

Отож, якщо лучани вірять у безкоштовну медицину приблизно так само як і у Діда Мороза, то чи не означає це, що слід шукати дієвий механізм роботи, який би дозволив навести лад у сфері? Є всі підстави вважати, що означає. Адже на запитання про ставлення до практики зарубіжних країн, де діє страхова медицина більше 70% відповіли «позитивно».12,5 % опитаних жителів міста Луцьк виявили свою неготовність до прийняття варіанту страхової медицини, відповівши на запитання - «ні».

Проте самі ж медики сумніваються в тому, що страхова медицина може стати універсальною пілюлею для української сфери охорони здоров’я. Для прикладу, у сусідів поляків, досвід яких активно переймає (або ж намагається) Україна, страхова медицина зарекомендувала себе не з найкращої сторони. Адже черга на прийом до спеціаліста може розтягнутись на 3-5 місяців, а за одну консультацію доведеться викласти близько 200-300 злотих. Лікарі нарікають на низький рівень зарплат (близько 1500 євро для спеціалістів та 900 – для медсестер), хворі – на високу вартість послуг.

Виходом із складної ситуації начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук вважає запровадження переліку послуг, які надаються безкоштовно. На інші він пропонує встановити відповідний прейскурант. Відтак, на його думку, кошти буде легше контролювати, а лучани знатимуть, що скільки коштує.

Проте програмний директор Інституту аналітики та демократії Олексій Сердюков під час презентації результатів вищезгаданого дослідження зауважив, що у світі немає ідеальної системи роботи медичної галузі. Але при тому, що страхова медицина не є панацеєю, будь-яка є кращою за нашу. Парламентарії стараються ініціювати реформи у цій сфері, проте задекларовані зміни поки так і залишаються на папері.

Класичне «що робити?»

Експерти, які працювали над дослідженням, переконують, що вони не виступають за те, аби заборонити вимагання «благодійних внесків» з громадян. Адже розуміють, що без цього «необхідного зла» медична галузь, яка весь час страждала від хронічного недофінансування, на фоні різкого підвищення валюти ризикує залишитись без найнеобхіднішого. Проте добиваються того, аби робота благодійних фондів була відкритою, прозорою та регламентованою законом. Це, з їх слів, дозволить збільшити надходження та запровадити контроль за використанням ресурсів.

Це найменше і чи не єдине, що можна зробити у цій ситуації. Адже де-юре, медицина в Україні так і залишається безкоштовною. Українцям залишається лише вірити, що на гребені декларованих реформ, політичної волі парламентаріїв, вистачить для того, аби докорінно змінити галузь охорони здоров’я. Адже поки «пацієнт швидше живий, ніж мертвий». Проте чи довго він ще «протягне» - невідомо.

Іван САВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
лучани Показати IP 28 Серпня 2015 14:12
Теперішня медицина є набагато дешевшою,ніж би була страхова. Нехай люди дякують, що не платтять 2000₴ щомісяця за страховку.
Волинянка до лучани Показати IP 29 Серпня 2015 00:12
Яка страховка щомісяця, знаючі ви наші?! За кордоном платять 8.5% від зарплати і 7% платить роботодавець(це у Німеччині).
лучанка Показати IP 28 Серпня 2015 14:42
Це повинні бути внески у відповідності до зарплати ( причому 50 відсотків сплачує роботодавець), вікової категорії та соціального статусу. а не всі платять 2000грн! У нас переважна більшість пенсіонерів та соціално не захищених просто не йдуть у лікарню, бо не мають за що. Потрібно дивитися на перспективу і вчитися у німців!
лучани до лучанка Показати IP 28 Серпня 2015 15:04
Збільшення навантаження на роботодавця ,збільшить безробіття. А за безробітних будуть платити з податків. Страхові компанії не будуть платити за хронічних хворих. Тільки збільшення приватної медицини змінить ситуацію на краще. А зараз чиновники душать приватні медичні установи.
Анонім Показати IP 28 Серпня 2015 14:47
а де взяти людям такі гроші при пенсії 1000 грн і зарплати 2000, таких ворюг як ти не багато 10 проц. От будуть лікувати наші лікарі-хабарники вас, а ми подохнем. Нам надія на одного Бога, щоб якомога менше звертатися до цих горе-лікарів. А вам побажаємо, щоб вас не лишали кожного дня служби 101.102.103 .А Бог палкою бити не буде і буде вам усім як Єремеєву,що з собою взяв? А нічого
Анонім до Анонім Показати IP 28 Серпня 2015 15:41
Що ж ти за створіння, що в свято, яке сьогодні, захлинаючись жовчю поносиш всіх підряд, навіть покійного згадало.......:-) :-) А медицина мае бути платною! Інша справа, що пенсіі і зарплати повинні відповідати европейським
Просто мама Показати IP 28 Серпня 2015 16:31
Або страхова медицина або платна. Заплачу по прейскуранту і буду спокійна. А то потрібно чоловікові на операцію лягати, ламаємо голову скільки кому заплатити, щоб все нормально зробили .
Антон до Просто мама Показати IP 28 Серпня 2015 18:44
100% відсотків. Тоді точно знаєш за що платиш. А так відрахування йдуть у чорну діру.
аяяй до Просто мама Показати IP 28 Серпня 2015 21:35
А вы знаете,что на дорогостоящие операции ваших страховых взносов при страховой медицине не хватит,так что государство должно все-равно финансировать медицину,а то нам с вами станет не по карману визит к врачу.
Фесюк В.М. Показати IP 28 Серпня 2015 17:04
Які можуть бути добровільно-примусові внески,про що ви кажете ??? Це " ширма " для того,щоб брати хабарі напівлегально . Якщо це законно , тоді в масштабі держави, затвердіть на всі послуги прейскуранти з рахунками за які платяться гроші, поставте термінали щоб люди могли оплачувати картками ! Якщо це не законно, то негайно припиніть займатися поборами. Дивлячись чим займаються в медицині -,незабаром під цією маркою займуться у всіх інших сферах життя держави. Це приведе до громадянської війни....!!!
Волинь Показати IP 28 Серпня 2015 17:16
Медицина на почесному другому місці в Луцьку за масштабами розкрадання коштів, адже за даними фінвідділу міськради на медичну галузь витрачено майже СТО МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ за півроку 2015-го . Як економіст вас запевняю, ВКРАЛИ ДЕСЯТКИ МІЛЬЙОНІВ гривень з грошей , зароблених усією громадою з нашими пенсіонерами , бо вже і депозити обклали податком . Шановні ревізори, депутати, прокурори ! Ініціюйте перевірку медзакладів, вкрадені гроші треба повернути місту на ремонт будинків та доріг . Слава Україні !!!
Вася до Волинь Показати IP 28 Серпня 2015 20:07
Героям Слава! Трохи збав. не десятки ну може десь біля десятки.
Автору Показати IP 28 Серпня 2015 17:21
Дякую за ґрунтовний аналіз, це просто шок! Невже на це раніше не можна було звернути увагі? Чому фонди залишають собі гроші??
Вася Показати IP 28 Серпня 2015 20:01
Така файна грунтовно - проффесійна аналітика, коли варто було б сказати просто: ото ми посчитали скіко держава недофінансовує медицину (оскільки медицина у нас державна). а не варто професіоналам казати, що МЕДИЦИНА у нас БЕЗКОШТОВНА (це ніде не написано), не варто бо ви теж дурите людей! Медицина фінансується з бюджету на громадянина, і скільки виділили на стільки і полікували, а решту нажаль, люди дістають з кишені. і подяки до благодійних внесків відношення не мають.
Ольга Показати IP 28 Серпня 2015 21:12
49 стаття Конституції говорить про безоплатність медици, але ніхто не говорить за 95 статтю "В межах виділених бюджетних коштів". Одне відвідування становить приблизно 0,34 грн. Що моожна купити на таку суму??????? Навіть коробку сірників.
Житель Показати IP 28 Серпня 2015 21:37
Перепрошую шановні а давайте ми спочатку піднімем лікарям зарплати до як мінімум 10000 а тоді будемо говорити про внески і тд і тп. Я вчусь в медичному і представте яка цікава штука виходить ти впахуєш в універі стараєшся вчишся щоб людям помогти а потім приходиш і на тобі 1200 грн живи. Ну зато копи які будуть отримувати по 10000 важливіші.
Троцюк С.М. до Житель Показати IP 29 Серпня 2015 08:56
А як живуть люди ,працюючи в інших сферах країни ??? Судячи з вашого мислення то всі повинні займатися поборами , якщо їм не піднімуть зарплату ! Це не правильно,причому тут люди,ідіть з вимогами до уряду ,президента і т.д.,простих і хворих людей легше всього оббирати,але це великий гріх і не по православному !!!
**** до Житель Показати IP 29 Серпня 2015 19:32
Ну не 1200 в лікаря, не треба так занижувати. А на рахунок "стараєшся вчишся щоб людям помогти" - так одиниці вчаться. Всі інші платять за навчання і приходять стерильними на інтернатуру, питають як визначити групу крові і що то таке. От і попади до такого лікаря!!! Залічить до смерті. Звичайно є і люди, що справді розумні і ВЧАТЬСЯ. Але щоб роботу таким дітям знайти потім, то треба не одну тищу покласти якомусь пану головному.
Той що платив Показати IP 29 Серпня 2015 08:47
З нашими лікарями страховка нічого не вирішить, їхній менталітет такий що навіть коли буде страхова медицина, їм піднімуть зарплати, то потрібно буде давати хабаря, який називається дякую. А про рівень професіоналізму годі й говорити. Це коли таке було, щоб після операції приходив лікар по гроші, анстазіолог за тим же, зав. відділення щоб заплатили за місце, медсестра за те що колола, санітарка за те що приносила судно. Доречним тут є анекдот Лікар до хворого, ви будете лікуватися, чи зразу ж помрете... Пропоную написати список прізвищ лікарів і вказати скільки давали і за що, можливо так якось самі на них вплинимо.
Пех В.Р до Той що платив Показати IP 29 Серпня 2015 13:21
В медицині для правоохоронних органів "роботи" непочатий край .Це сама корумпована структура.! Лікарі забувають ,а можливо і забули що вони на державній роботі . Що зарплату получають,хай і не велику, але так всі люди сьогодні живуть .... Чомусь вони не йдуть зі своїми вимогами до уряду,до верховної ради.??? Легше оббирати безпомощних і хворих ...Г А Н Ь Б А !!!!
103 Показати IP 29 Серпня 2015 17:19
А бідні головні лікарі зарплата 3000 і виживають ! І посад бояться втратити! На хліб не вистачає діти за кордоном без хліба! І виживають!
203 Показати IP 30 Серпня 2015 00:22
бідні лікарі будують за зарплату будинки , цілі комплекси. А зарплату вони беруть раз в рік з картки а так живуть "хліба і солі." де совість втратили?
Медицині Показати IP 30 Серпня 2015 19:35
Нехай кожна лікарня не стогне, а відзвітує за благодійні внески від хворих, а сума там немаленька тому що всі хворі мусять їх платити, і плата ця береться не рік чи два, а постійно.
Обізнаний Показати IP 31 Серпня 2015 10:42
Проведене «дослідження» - повне невігластво в професійному плані. Що значить «Сплачують за МРТ - 14,54%...»? Сплачує близько 90%, але з тих кому робили МРТ. Для чого питати людей, які не проходили обстеження, чи платили вони за нього? Що стосується сум, то аналізували поняття не маючи що. Мільйонні суми взяті з щоквартальної офіційної звітності (яка до речі є загальнодоступною) «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень». До цього звіту включаються ВСІ позабюджетні надходження: гуманітарна допомога виражена в коштах (через недостатнє фінансування з бюджету лікарні постійно отримують гуманітарні медичні меблі, мед. одяг, білизну, інструментарій, тощо), гранти (напрямок залучення чималих європейських коштів активно розвивається), пожертви меценатів (а такі дійсно є), кошти страхових компаній (чимало пацієнтів мають добровільне медичне страхування) і, наостанок, кошти різноманітних благодійних організацій – так звані «благодійні внески». Для громадськості інформація щодо використання залучених коштів щомісячно розміщується у друкованому вигляді на інформаційних дошках, детально все можна дізнатися в адміністрації закладів. Що стосується запровадження страхової медицини, то медики перші «за». Кому ж хочеться пробиратися? Жодна з влад за всі роки незалежної України не бере на себе обов’язок чесно признати «грошей на медицину немає, платіть люди офіційно самі». Все було переведено на медиків: «У конституції сказано медицина безоплатна – виконуйте». На сьогодні сформувався механізм добровільно-примусового дофінансування медичних послуг громадянами у вигляді «благодійних внесків». Приблизна сума того внеску обрахована у калькуляції виходячи з вартості лише розхідних матеріалів на її проведення. За умови запровадження оплати послуги у вартість медичної послуги має бути включена заробітна плата (а це близько +70%), комунальні витрати (+10%) та знос обладнання (+1-10%). За умови запровадження страхової медицини для сплати страхових внесків середня зарплата українця має бути в рази вищою. Жодна страхова компанія сьогодні не візьметься працювати з загальнообов’язковим медичним страхуванням – у застрахованих осіб немає грошей на страхові внески. Тому, запровадження страхової медицини буде чекати поліпшення добробуту громадян або буде потребувати субсидіювання (а це ми вже проходили на прикладі субсидій на оплату комунальних платежів – дасться знати зимою). На завершення, в черговий раз заробили на людському обуренні та незадоволенні. Дослідження, які виконуються різноманітними громадськими об’єднаннями виконуються в рамках проектів партнерства з ЄС за виділені під ці проекти кошти. Суспільно-значимий проект написали, кошти отримали – треба показати роботу. Щось з картинками, цифрами та графіками намалювали, прес-конференцію провели, суспільний розголос отримали, відзвітувались. А реально висновок експерта «давайте ще більше контролювати». Якщо всі будуть контролювати, то хто ж буде працювати???
Тато Показати IP 16 Вересня 2015 16:44
Останню шкуру знімають, з кров"ю деруть.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus