USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Понад 30 аптек на Волині долучилися до проекту «Доступні ліки»

3 Квітня 2017 17:56
Про запуск проекту «Доступні ліки», покликаного надати максимальний доступ пацієнтам до лікарських засобів, а також про електронний реєстр препаратів говорив заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик.

Із робочим візитом до Луцька Роман Ілик прибув 3 квітня. Із цієї нагоди за його участю та за участю керівника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігоря Ващенюка відбулася прес-конференція.

Роман Ілик, зокрема, розповів, що у квітні стартує всеукраїнський проект «Доступні ціни», який поширюється на всіх без винятку громадян країни.

На цей проект український уряд передбачив у держбюджеті півмільярда гривень. Ці кошти «працюватимуть» у програмі відшкодування вартості лікарських засобів у трьох групах: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма і цукровий діабет неінсулінозалежної форми (ІІ типу).

Саме ці групи захворювань обрано тому, що вони «добре лікуються на амбулаторному рівні й відносяться до пріоритетних захворювань і станів, які сьогодні є в Україні», – пояснив Роман Ілик.

Так, в Україні 67 осіб зі 100 помирають саме від серцево-судинних захворювань. На цукровий діабет ІІ типу хворіють понад 1 млн українців, які щодня змушені приймати ліки для врегулювання рівня цукру в крові. Від бронхіальної астми, своєю чергою, страждають приблизно 210 тис. осіб, серед яких багато дітей і підлітків.

Проект має врегулювати ціну на препарати у цих трьох групах захворювань на преферентному рівні – рівні порівняно з цінами у п’яти країнах, куди найчастіше приїздять українці за дешевими лікарськими засобами, – це Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина та Латвія. Визначені середні ціни і будуть граничними для України.

У проекті бере участь 21 міжнародна непатентована назва. Роман Ілик наголосив, що завтра на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я опублікують перелік усіх препаратів-учасників проекту.

Заступник міністра охорони здоров’я відзначив, що для учасників проекту є стимул понижувати ціну до мінімуму, щоб вартість препарату відшкодовувалася 100-відсотково за рахунок коштів платників податків.

Ігор Ващенюк, зокрема, заявив, що Волинська область готова до впровадження проекту. Із цією метою виділено 13 млн 375 тис. грн. Також він зазначив, що більше 30 волинських аптечних закладів уже долучилися до «Доступних цін», інші ж можуть і далі зголошуватися в режимі нон-стоп.

Також було підкреслено, що проект «Доступні ціни» розпочне повноцінно працювати через 1,5–2 місяці з дня реалізації, а відповідні препарати міститимуть наліпку з назвою проекту.

Анонсовано теж, що у майбутньому заплановано розширити перелік міжнародних непатентованих назв навіть до 200 і що крок за кроком впроваджуватимуть електронну форму обліку пацієнта, реєстру лікарів і аптечних закладів.

У планах департаменту здоров’я – до 2025 р. укласти новий національний перелік основних лікарських засобів в Україні (приблизно 347 назв).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 3 Квітня 2017 21:36
поки сонце зійде - роса очі виїсть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus