USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У квітні в українських аптеках з’являться «доступні ліки»

1 Квітня 2017 15:41
До червня програмою, що передбачає компенсацію вартості ліків для хворих на серцево-судинні захворювання, діабет 2-го типу та бронхіальну астму, планують охопити 30-40% пацієнтів, - запевнила виконувач обов’язків Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Про це йшлося під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом та керівниками міністерств на тему: «Децентралізація. Історія успіху. Нові завдання» 31 березня у Києві.

Уляна Супрун повідомила, що з 3 квітня розпочинає діяти програма «Доступні ліки».

Наразі 97% пацієнтів в Україні самі оплачують свої ліки як на амбулаторному, так і на стаціонарному рівні. Програма «Доступні ліки» покликана допомогти пацієнтам, які мають специфічні захворювання, які можна лікувати на амбулаторному рівні. Пацієнти у рамках програми матимуть можливість отримати ліки безплатно або на умовах співоплати.

Так, йдеться про ліки від серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу та бронхіальної астми, які пацієнти зможуть отримувати безплатно або з незначною доплатою. Для цього потрібно отримати рецепт у лікаря та зайти в аптеки з позначкою «доступні ліки». Перелік таких аптек можна знайти у медичних закладах та на веб-сайтах органів місцевої влади.
Нині 65% громадян помирають від серцево-судинних захворювань і якщо забезпечити їм доступ до якісних ліків, повинен знизитися рівень смертності від цих хвороб та кількість ускладнень. Також багато громадян не можуть оплачувати ліки від діабету 2-го типу, тож забезпечення їх ліками знизить кількість ускладнень та рівень смертності. Бронхіальною астмою страждають молоді люди, школярі, студенти, тож важливо, аби вони не пропускали заняття через хронічну хворобу і недоступність до ліків. Таким чином, зі слів міністра, програма повинна підвищити якість життя.
Нагадаємо, що початок програми перенесли з 1 лютого на 1 квітня. Раніше на зауваження про те, що з 1 лютого з поличок аптек зникли ті ліки, що повинні були подешевшати, Уляна Супрун пояснювала, що дату вирішили перенести на 1 квітня, адже в аптеках говорили, що у них було недостатньо часу, аби розпродати залишки за старими цінами.

Виписуючи рецепт, лікар писатиме не торговельну, а міжнародну непатентовану назву, а пацієнт із цим рецептом звертатиметься до аптеки, де є наліпка «доступні ліки» та отримуватиме там медикаменти. Наразі збирають заявки від виробників ліків щодо ціни, за яку вони можуть надавати ліки для програми. Нині мають понад 70 заявок від виробників, які хочуть брати участь у програмі, а загалом до програми планують залучити до сотні виробників, тож заявки від аптек прийматимуть і після 1 квітня.

Пацієнт не платитиме зовсім, або сплачуватиме лише різницю в ціні, а аптеки напряму отримуватимуть оплату за ліки на рівні районів та міст – фінансування опустили на нижчий рівень, тому що раніше під час відшкодування вартості ліків від гіпертонії кошти лишалися на вищому рівні, а аптеки не отримували вчасної компенсації і тому не бажали брати участі в програмі. Аптекам оплачуватимуть вартість ліків двічі на місяць – 15 та 30-го числа місяця вони подаватимуть заявки на те, яку суму їм потрібно відшкодувати. Зі слів Міністра, на рівні міст та районів вже підписують контракти з аптеками, які хочуть брати участь у програмі.
Уляна Супрун повідомила, що до червня сподіваються охопити принаймні 30-40% пацієнтів, які мають вказані хвороби, передаючи їм ліки безплатно або з найменшою оплатою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Семен Показати IP 1 Квітня 2017 17:28
1 квітня? Грєшно і дуже цинічно над такими речами сміятися.
Анонім до Семен Показати IP 1 Квітня 2017 22:47
Яким боком тут 1 квітня і "сміятися"? Серйозна справа з серйозними наслідками для багатьох людей, які потребують цієї допомоги.
Коля Показати IP 2 Квітня 2017 08:55
Анонім, а ви ще не помітили, що нинішня влада те і робить, що насміхається зі своїх громадян? ТО пора відкрити очі! Геноцид українців відбувається!
Анонім до Коля Показати IP 2 Квітня 2017 14:15
Я помітив, що Ви наразі живий-здоровий, що свідчить або про те, що Ви не українець, або що "геноцид українців" - витвір Вашої уяви. Що стосується суті статті - сьогодні 2 квітня і ніхто ще не спростував заяву міністра про безкоштовні ліки. Тобто це був не жарт, а достовірна інф.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus