USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Білих плям» у постаті Петлюри майже не залишилося?

25 Липня 2009 17:00
Луцьк став другим містом України, де 23 липня відомий історик, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимир Сергійчук представ свою книгу «Симон Петлюра», видану за сприяння очільниці ВО «Батьківщина», Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Про це повідомляє репортер «Волинських Новин».
У книзі «Симон Петлюра», що входить до серії «Українські державники», розповідається «про життя і діяльність громадсько-політичного діяча, патріота, полум’яного борця за свободу і незалежність України, розбудову її державницьких інституцій». За словами пана Сергійчука, із зібраних у виданні матеріалів одразу стає зрозумілим: ця людина постійно думала про Україну.
«Якби нинішні українські керманичі ліпше вивчили державницький досвід Петлюри, українську державу будували б швидшими темпами»,  – наголосив він. Десятки років чимало документів, оприлюднених у книзі, лежало в українських архівах. Хоча, додав автор, творча спадщина Симона Петлюри зберігається й у багатьох архівах світу.
Володимир Сергійчук твердо переконаний, що Симон Петлюра – найбільший український державник ХХ століття. А можливість уточнити деталі, які є суперечливими в оцінці цього політика, дають змогу, зокрема, й листи, вміщені у виданні. Відшукані документи дозволяють зрозуміти дії Петлюри і його соратників, – розповів науковець. Наприклад, зазначив він, на Петлюру «вішали» багато єврейських погромів. А телеграми і накази, відскановані копії яких опубліковано на сторінках книги, свідчать протилежне: цей чоловік був захисником єврейського народу.
Окрім того, його значною заслугою є те, що в еміграційний період свого життя він не дозволив, аби його земляки, яких теж спіткала доля вигнанців, пішли шукати хліба. Симон Петлюра допомагав їм здобувати освіту – він вірив, що вони повернуться і будуватимуть Україну.
Окрім того, автор книги ставить питання про смерть видатного державника та суд над його вбивцею, які теж, переконаний він, вимагають наразі інших оцінок.
Історик каже: документів є достатня кількість, аби зрозуміти вчинки і постать Петлюри – їх лише треба шукати.
Книга «Симон Петлюра», яка за ліком є п’ятою з поміж видань про цього політика, містить чимало фото чи сканів оригіналів документів.  А в кінці книги опубліковано лише одну статтю цього політика – «Про патріотизм». Саме її, переконаний Володимир Сергійчук, необхідно причитати всім, хто вважає себе патріотом – аби зрозуміти, що справді означає любити свою рідну землю.
Голова Волинської облради Анатолій Грицюк, який теж був присутнім на презентації, пообіцяв: Волинська облорганізація ВО «Батьківщина» посприяє тому, що книгу отримають всі бібліотеки краю. А сам голова Волиньради візьме під особистий контроль питання появи у Луцьку вулиці Степана Петлюри.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Економ Показати IP 25 Липня 2009 19:51
Зараз "рассейскоязычное население" буде швиденько виявляти своє "фе"...
Анонім Показати IP 27 Липня 2009 12:57
Ага, щас, так и разбежалась :))) главное - Юлечку засветили :)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus