USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Благодійні внески у школах Луцька не платять лиш офіційні малозабезпечені?

4 Грудня 2014 19:00
Благодійні внески в фонд школи – явище, до якого звикли. Особливих проблем, кажуть лучани, з цим не виникає. 56 гривень добровільного внеску, які, до прикладу, сплачують у школі №9, - сума невелика. Однак дивують підходи керівництва у випадку, якщо родина тимчасово не має змоги сплатити цю суму. «Несіть довідку, що сім’я малозабезпечена», - кажуть дитині в адміністрації школи. Стоп! А як же терміни «благодійний внесок» та «безкоштовна освіта»?

Так, до Інформаційного агентства Волинські Новини звернулась лучанка, запитуючи, чи законно з боку адміністрації школи вимагати кошти за навчання дітей. Роз’яснивши читачеві правову сторону питання, редакція агентства вирішила, що тема є актуальною і для багатьох інших наших українців, чиї діти відвідують школу.

Читачка Олена (ім’я жінки змінене з огляду на побоювання упередженого ставлення до її дитини після виходу матеріалу) обурилася, що батьківські збори в ЗОШ №9 тепер нагадують, цитуємо «сектантське зібрання», де виступає класний керівник з повідомленням про необхідність внести кошти на ті чи інші потреби школи, після чого батьки, які мають при собі озвучену вчителем суму, здають її та розходиться.

При цьому, зі слів лучанки, на батьківських зборах вже не приділяється увага обговоренню морально-психологічного клімату в класному колективі, особливостям розвитку учнів, на поведінку яких, можливо, слід вплинути. Олена зазначає, що «обов’язково» батькам учнів слід сплачувати щомісячно 50 гривень (25 на фонд школи та 25 на фонд класу), а також 4 гривні на прибиральницю та 2 гривні на оплату послуг охорони.

Читачка зауважує: доходило до такого, що коли вчитель після нагадування дитині про необхідність сплатити кошти у фонд школи чув у відповідь, мовляв, наразі вдома проблеми з грошима, казав, що в такому разі слід надати довідку, що сім’я є малозабезпеченою. Такий папірець просять, оскільки керівництво навчального закладу нагадує вчителеві про «неповноту класного бюджету». Гроші невеликі, утім питання – в іншому: про які довідки мова?

Юристи переконують: будь-які вимоги з боку працівників неприватних середніх шкіл сплачувати кошти у зв’язку із навчанням дітей є НЕЗАКОННИМИ.

Зокрема безоплатність середньої освіти в нашій країні регламентована статтею 53 Конституції України. Тут зазначено, що держава забезпечує доступність і безоплатність повної загальної середньої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. Така сама норма передбачена і в частині 1 статті 6 Закону України «Про загальну середню освіту», де прописано, що громадянам України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак забезпечується доступність і безоплатність здобуття повної загальної середньої освіти у державних і комунальних навчальних закладах.

В управлінні освіти Луцької міської ради (органу, який здійснює керівництво зокрема школами міста) на прохання роз’яснити правову позицію установи щодо обов’язковості сплати будь-яких коштів за навчання учнів середніх шкіл, відповіли, що плата за навчання учнів шкіл комунальної форми власності Луцька не справляється, виключенням є лиш школа-інтернат.


Чиновники також зауважили, що благодійна допомога батьками учнів здійснюється виключно на добровільній основі, у відповідності до Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації».

Отож, батькам учнів середніх шкіл, які не поділяють підхід щодо обов’язковості сплати коштів у зв’язку із навчанням їх дітей, рекомендуємо нагадувати вищевказані норми закону представникам навчальних закладів, які висувають подібні вимоги.

Маємо надію, що адміністрація та вчителі середніх шкіл згадають, що фонди, які утворюються у навчальних закладах, є благодійними, а батьки учнів можуть сплачувати в них кошти лише добровільно, в міру своїх можливостей і бачення доцільності їх подальшого використання, а не у зв’язку із острахом можливого упередженого ставлення до їх дитини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 41
Лол Показати IP 4 Грудня 2014 19:03
Які проблеми? Погана школа? Шукайте дешевшу - маєте ще 25 варіантів
24школа-30 грн!в міс до Лол Показати IP 5 Грудня 2014 14:23
24 школа-30 грн. в місяць лише на школу!!!... Вікна + шафи для одягу + коврики + ремонт класу +... ... ... само собою ... ... ... ось така арифметика!!! ну а туалети як смерділи - так і смердять... на миючі ні держава.. ні 30 грн. в місяць з кожного учня - НЕ ВИСТАЧАЄ.... ...А МОЖЛИВО ТО В ДИРЕКТОШИ школи №24 - СОВІСТІ НЕ ВИСТАЧАЄ??? ЩЕЙ БАТЬКАМ ПОСТІЙНО НА ЗБОРАХ ХАМИТЬ...
батьки Показати IP 4 Грудня 2014 19:08
Проблеми виникають, в першу чергу, між самими батьками - чому ОДНІ здають гроші, а інші - не здають. Де справедливість?! А вчителі, майже, ні до чого тут. Все залежить від батьківського комітету (голови).
Мама до батьки Показати IP 5 Грудня 2014 09:43
Справді? особисто я пішла до директора школи (не буду тут писати якої) і запитала про пільги в оплаті за навчання сироти під опікою, то почула у відповідь абсолютно некомпетентну відповідь: "Ну, ви ж отримуєте непогану заробітну плату за те, що виховуєте сироту, які ще пільги мають бути?"... ось і є підстави для роздумів... особисто я після такої відповіді перестала поважати директора.
дідо Показати IP 4 Грудня 2014 19:19
У 4й гімназії почали "благодійно"збирати на нові меблі для директора.
123 до дідо Показати IP 4 Грудня 2014 23:03
вчаться діти і нікому не здавала на меблі.дурню пишеш дідо!
? Показати IP 4 Грудня 2014 19:28
А Гребенюк чому не підписав відповідь ? Шо вже вигнали ?
123 Показати IP 4 Грудня 2014 19:35
Ця тема вже набридла! Не мусольте.
Анонім Показати IP 4 Грудня 2014 20:02
У зв"язку зі зростанням цін на комунальні послуги, пального, ростом курсу долара, а токож з напруженою ситуацією на Сході України з 1.01.2015 року у ЗОШ №9 добровільні внески становитимуть 299.99 грн )))))))
111111 Показати IP 4 Грудня 2014 20:09
Побори є у всіх школах,тільки в деяких працює досить не погано табличка множення.Набридло вже все і всі закривають двоє очей(всі перевіряючі).
сорока до 111111 Показати IP 10 Грудня 2014 17:04
відроду в ЗОШ № 9 ніколи по 299 не здавали, а через таких дурнів і роздуваються такі шумні історії як ця
підрахуй Показати IP 4 Грудня 2014 20:19
56грн.множим на 30-учнів класу=1680грн.,а таких класів є в середньому чотири: "А","Б","В","Г","Д". І в школі їх-44,множим на 1680 і отримуємо 73920грн.,а в класах навіть парт не помалюють.це я про дев"яту школу,бо мій внук там вчиться.Нормальна прибавка до зарплати директора і може зама,бо вчителям навряд чи що припадає.А,забув,що в нас ще є два управління освіти,в яких теж чекають,коли настане те число і як його довго чекати,поки кур"єр принесе.
Дарина Показати IP 4 Грудня 2014 20:21
Нам на слідуючий рік до школи, то аж моторошно стає. Тому що те що відбувається в садочку це вже страшно. Посуд купили, постіль купили, кастрюлі купили, навчальні матеріали купили, стільчик зламався - купили...... Ремонт в групі зробили, вікна поставили... Так тут завідуюча оголошує здати кошти на вже зроблений коридор. Коли батьки попросили прозвітувати про витрати на коридор, то жодного чека не було представлено. Але вся група стоїть на своєму і здавати ці кошти не збирається. Так вона нам сказала, що якщо ви не здасте по 200 грн то в інших групах мені здадуть по 250. На батьківських зборах почала співати нібито це все благодійні внески, тому ми можемо і не здавати ці кошти. Але наступного ж ранку коли я привела свою дитину в садочок то стала свідком того як завідуюча виховувала нашу виховательку ніби вона не вміє працювати з батьками. Хоча не одноразово обговорювалось із завідувачем про те. щоб питання про здачу коштів обговорювали з батьківськими комітетами. Нас ніхто не хоче чути...Тому дорогі батьки - всі наші проблеми від незнання наших прав. Благодійні внески мають бути благодійними.... А якщо все таки ці кошти здаються - вимагайте звітності цих коштів. Ви маєте на це право.
Мама до Дарина Показати IP 5 Грудня 2014 09:47
Погоджуюсь з кожним словом, пройшли вже садочки і точно таке ж відношення
украинець Показати IP 4 Грудня 2014 20:30
На що йдуть наши податки, якщо навить на найнеобхиднише садочки,школи, ликарни их не вистачае. Може их слид просто правильно розподилити и наприклад ремонт миськради та виплату заробитньои плати ии працивникам проводити з благодийних внескив ии вдячних видвидувачив. Заодно це й стане оцинкою дияльности ии чиновникив .
підрахуй Показати IP 4 Грудня 2014 20:30
поки я готовив коментар,Анонім видав нову суму внесків в школі №9.Я вже не буду тут робити обчислення,щоб не втомлювати читачів,я підрахував на калькуляторі і вийшла сума-395.868грн.Це на замітку батькам.Вдумайтесь чи за такі гроші ваші діти отримують якісну освіту.
Анонім Показати IP 4 Грудня 2014 21:05
Нова сума внесків на протязі року може змінитися, тому що плануую в 2015 році добудувати хату в с.Струмівка і купити квартиру синові!!!
белое крыло Показати IP 4 Грудня 2014 21:08
Альо Родители....Вы в своем уме)) Наследие Взяток Разврата и Б****ва оставил Недушко.Сколько он училок перема**...А???? почему молчит коллектив Сколько вы платите сами по 2000 по 5000.Новый директор Новый) что уже мешает)))))НедуШ накосил Пару лямов...Вежливы Люди знают куда и к кому идти А Дело про педофилию с сынКу он за сколько закрыл А климчуку сколько носил Вы сами виноваты.......Не хр*н на зеркало пинять,,,.Сами носите сами клянчить сами прогибаетесь.
оценка до белое крыло Показати IP 5 Грудня 2014 15:18
"...... училок перема*** " - настоящий Мужик!
Бабуся Показати IP 4 Грудня 2014 21:26
Я перепрошую, а чому ми тут згадуємо тільки 9 школу,я думаю, що певно такого роду "добровільні внески" по всіх школах робляться, тільки відрізняється підхід до батьків з цим питанням і оцінка вчителя по тому наскільки в повному складі клас здав гроші на потреби школи! От у мене внучка ходить у ЗОШ 3,і мене також найбільше обурює відношення до цих" добровільних внесків" ,тому що ти змушений це платити або принести довідку! Якби це було не в такому "приказному"порядку, то можна й здати більше, або стільки як людина сама відчуває і хоче допомогти, а не так як це робиться. І вчитель тут не винуватий, тому що його керівництво оцінює не по тому, як він навчив дітей, а по тому, як здали гроші! Але погодьтесь, ми і так не мало допомагаємо школі, то поміняти вікна,то замінити стінку, то зробити стелю і т. д. ...- хіба ж це малі батьківські кошти і допомога школі, ми ж не в себе вдома робимо! На мій погляд, це вже занадто, бо це ти робиш в класі, а треба ще й на школу допомогти, треба щоб хтось зайнявся цими питаннями, тому що неможливо вижити, коли дитина переступає поріг садочка, потім школи і так далі. ..
Андрій Показати IP 4 Грудня 2014 21:43
Не забудьте що крім щомісячний соборів в 9 школі ще багато є додаткових.
вчителька Показати IP 4 Грудня 2014 21:43
у вас у всьому винуваті вчителі , що робити якщо директор кожну нараду починає з того хто здав гроші хто ні.
підрахуй до вчителька Показати IP 4 Грудня 2014 22:13
вчителі якраз і винні.Директор один,а вас вчителів напевно біля п"ятдесяти і якби ви були КОЛЕКТИВОМ,ніякий директор вас не "придушив" би,за цей сором перед дітьми,батьками,дідусями з бабусями.Невже вам не встидно,заради корупціонера-директора вимагати "благодійні" внески?
Мамочка Показати IP 4 Грудня 2014 22:10
Ідіть в НВК №26...там реально АНАРХІЯ=)))))
просто мама до Мамочка Показати IP 6 Грудня 2014 11:41
в нвк № 26 - анархія? це як розуміти? переживаю, бо маю майбутнього першокласника...
Волинь Показати IP 4 Грудня 2014 22:13
Потрібно запропонувати міському відділу освіти провести громадські слухання у Луцьку на тему безкінечних поборів у школах та садочках Луцька, зібрати на слухання усіх державних чинуш. відповідальних за освіту та директорів шкіл і садочків. І запитати у тих жирних пик. скільки ще це буде тривати.
Скільки? до Волинь Показати IP 5 Грудня 2014 00:25
Хочете правду? Допоки ви будете обирати тих кого обираєте, допоки будете ходити на вибори, які поза Законом, допоки будете приймати участь у "Майданах", допоки не схочете отримати знання, а не купити тощо!!! А, забув, з Жабою теж товаришувати перестаньте - допоможе 100%!
ПТО Показати IP 4 Грудня 2014 22:19
Поцікавтеся в дев"ятому училищі: там "благодійні" брали тисячами, поназбирували мільйони (офіційно підтверджено управлінням) - в результаті обдерте, сплюндроване приміщення і т.д. (читайте коментарі по цьому училищі в статтях про освіту). Директорів міняють чи не щорічно, а грошей "благодійних" ніхто й не думає повертатиучилищу. Правоохоронці складу злочину не тільки не вбачають, а ще й допомагають училищним спритникам по "благодійних" уникнути кримінальної відповідальності. Одного ділка засудили для людського ока за вимагання в учнів грошей за пратику (кримінальний штраф) і ..... перевели на ..... викладача .... сіяти розумне, вічне, добре .... Ще впросили чуть не на колінах головного бухгалтера і завгоспа звільнитись за .... власним бажанням. - Винних в прихватизації мільйонів "благодійних і інших коштів не має. Відповідати теж не має кому ....
випускниця Показати IP 4 Грудня 2014 22:44
9а школа-розсадник негативу, базовий нз основ корупції, вчительський колектив, в переважній більшості-кодло, гниле болото, не дай Бог, попасти їм (вчителям)під прес...і не вибілюйте вчителів, вони такі ж вимагачі, як рекетири!!!
Ух ти! до випускниця Показати IP 5 Грудня 2014 00:27
Не всі такі вчителі, не всі, але в більшості і сказано влучно!
таксист Показати IP 5 Грудня 2014 07:23
без грошей біда з грошима кримінал \ тюрма навпроти \ перш за все відкрити рахунок в банку щоб гроші ішли через бюрократичне казначейство мороки більше але вкрасти на 99 відсотків важче
111 Показати IP 5 Грудня 2014 08:17
чим престижніша школа тим більші побори.......і таких наглих учителів як у 9 школі то ще хіба що можна знайти у 4 і 26.................тож пану директору сьогоднішньому імениннику потрібно бути мудрим у даній проблемі................бо якщо директор 26 пенсіонер...то йому вже не так образливо якщо у батьків увірветься терпець і вони заставлять управління освіти звільнити такого хабарника.............а цей молодий і у нього ще все попереду...
Лучанка Показати IP 5 Грудня 2014 09:46
Для того, що б протистояти нахабності керівників навчальних закладів достатньо доброї волі більшості батьків із групи. В нашій групці у садочку батьки відмовились робити ремонт, бо не час. В країні війна, тяжке матеріальне становище більшості батьків не дає змоги з місячними платежами дати раду, а тут щей кошти на ремонт. Проголосували більшістю на зборах що ні - і все, питання знято. Єдина проблема наших людей подолати комплекс неповноцінності, як всі так і я, або я що гірший. Ось ці питання і є каменем спотикання більшості навчальних закладів. Люди, не мовчіть, усе у ваших руках, головне зробити перший крок
Микита до ПТО Показати IP 5 Грудня 2014 09:55
Замовлення Загреви.Управління освіти перетворено у каральний орган.ЦЕ і власна ПРОКУРАТУРА І УБЕЗ І КРУ.РоЗдавить погрозами; плітками; брехнею. ЩО УПРАВЛІННЯ більш кваліфіковане ніж прокуратура.
мама до Микита до ПТО Показати IP 5 Грудня 2014 13:04
Хай ще та Загрева зробить щось для зникнення "благодiйних внескiв", бо батькi переляканi, а тут пишуть про неї, що краща за УБЕЗ, прокуратуру i КРУ. Так давайте панi ЗАГРЕВО дiйте! 350 гривень на рмонт садочкiв здають - певно мало давить!!!
Іван Показати IP 5 Грудня 2014 14:37
Побори в школі №9 будуть лише зростати, новому директору далеко добиратися до школи з Полонки, ось і будує в місті хату.
Оксана Показати IP 5 Грудня 2014 14:43
В НВК№9 давно потрібно почати боротьбу з корупцією....
Наталка Показати IP 5 Грудня 2014 15:26
Дурка якась. Куди ж дерик №9 діває державні гроші за ставки техпрацівників, якщо з дітей збирають гроші за прибирання в в школі. Фігня зовсім.виходить
Lya..... Показати IP 6 Грудня 2014 01:34
Особисто я ?навчаюся в 9 школі,чудова школа ,новий директор чудова людина (пишу від чистого серця),з директором спілкуємося щодня? він завжди вислуховує пропозиції батьків ,а особливо учнів школи.На рахунок оплати усе відповідає умовам у школі(жінка ,що звернулася про скаргу на високу оплату: "Ви хоч раз були в інших школах,є навчальні заклади де умови навчання жахливі?" Якщо вас не влаштовує оплата за школу, умови в ній,навчання вашої дитини ,в мене питання:"Що ви робите в 9 школі?" Я особисто відношусь до шкільного самоврядування,присутня на зборах загально шкільних,завжди кожного разу,узгоджується оплата за школу але це не перше питання ,що обговорюється на зборах , в першу чергу піднімається питання навчання дітей,батьки вносять свої пропозиції щодо цього.Якщо у вас є скарги, ви в школу звертайтесь,вас вислухають,а не біжіть відразу скандал робити. Ніякої корупції в школі не має...Повторюю ще раз ,не подобається школа:"До побачення!". Про якій будинок директора може іти розмова ,всі гроші в школу вкладаються це вам діти говорять....які тут навчаються! Скільки можна підіймати одну і ту саму тему,не терплю таких людей, це низько...Не подобається,прийшов ,сказав,зробили!!! До того ж вчителя у школі чудові,скільки відзнак та перемог у школи,діти випускники навчаються у найкращих університетах України і навіть світу !"НВК №9 найкраща школа в місті! ",-це говорю вам людина яка всім серцем любить цю школу і не дасть її образити!
Lya..... Показати IP 6 Грудня 2014 01:38
Дуже б хотіла поспілкуватися з людьми,що пишуть ці невдоволені пости на рахунок 9 школи....Глянути їм у очі....Я теж випускниця але зганьбити 9 школу ми не дамо...звернула увагу на пости випускників є навіть здогадки хто писав,адже знайома з більшістю учнів особисто,ніколи не подумала , що можна так не любити рідну школу у якій ти навчаєшся!
У-ух! Показати IP 7 Грудня 2014 17:39
... не батьки повинні вести розьяснювальну роботу що до "благодійних "внесків які здираються силомиць з учнів,...а прокуратура разом з Управлінням освіти збере директорів ,завучів,завзятих вчітелів та розьяснить їм вимоги Закону України

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus