USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Благодійний сектор потребує реформи в системі оподаткування

17 Липня 2014 11:55
Законодавство України у частині оподаткування благодійних виплат вимагає істотних змін. Тому члени Українського форуму благодійників (УФБ), серед яких – «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» звертаються до представників громадянського суспільства з проханням підтримати ініціативу розгляду законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для розвитку благодійної діяльності в Україні», реєстраційний № 4173а, «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підтримки діяльності благодійних організацій», №4176а та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо створення сприятливих умов для розвитку благодійної діяльності в Україні», №4172а.

Про це повідомили у прес-службі благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк».

З питанням оподаткування довелося зіштовхнутися чи не усім діючим благодійним фондам. Тому члени УФБ ініціювали обговорення, неодноразово піднімали це питання у ЗМІ. Проблематика недосконалості податкового законодавства висвітлена у матеріалі «Української правди», підготованому директором Українського форуму благодійників Анною Гулевською-Черниш. У статті «Податок на протез, або Як благодійники утримують державу» йдеться про те, що «благодійні» податки – одна з найбільших проблем української благодійності.

Це питання стало ще більш актуальним у складні часи, коли допомоги потребують поранені, біженці та армія. Тому члени Українського форуму благодійників звертаються до представників спільноти благодійників, громадянського суспільства, небайдужих з проханням підтримати адвокаційну кампанію з ініціювання прийняття Верховною Радою України VII скликання законопроектів для розвитку благодійної діяльності в Україні (№ 4172 а, 4173 а, 4176а).

Про переваги законопроектів
Так, зокрема, норми законопроекту № 4173-а дозволять:

– звільнити від оподаткування виплати, що здійснюються благодійними фондами сім’ям загиблих Героїв Небесної Сотні та гроші, які збираються благодійними фондами для допомоги пораненим, сім’ям загиблих військовослужбовців під час бойових дій на Сході України;

– звільнити від сплати податку за отримання протезно-ортопедичних виробів, які сьогодні потребують поранені на Майдані та Сході України;

– підвищити неоподатковуваний мінімум цільової і нецільової благодійної допомоги для решти одержувачів до стандартів країн Центральної та Східної Європи, оскільки максимальна неоподаткована сума нецільової благодійної допомоги становить лише 1710 гривень на рік (142.5 грнивні на місяць), що в умовах сьогодення для благодійників унеможливлює утримання на цю суму десятків тисяч перестарілих, хворих осіб, людей без постійного місця проживання тощо;

–розширити категорії соціально незахищених верств населення - одержувачів неоподатковуваної благодійної допомоги на лікування;

– усунути оподаткування доходів неприбуткових організацій, отриманих у вигляді безкоштовних послуг або позитивного значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти, та оподаткування інших доходів, які не включаються до складу доходів у «прибуткових» платників податку.

До розробки законопроекту були залучені керівники та юристи понад 100 благодійних фондів та організацій, юристи компаній E&Y, Baker&McKenzie, а також експерти з питань благодійництва.

«Прийняття законопроекту зробить більш ефективним надання благодійної допомоги. Реформування особливо на часі, коли держава знаходиться у стані війни. Щоденно кількість поранених, що потребують допомоги збільшується, а благодійна допомога, що не оподатковується у 2014 році, становить лише 1710 грн», – розповіла заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» Ірина Констанкевич.

Внаслідок реалізації прийнятих змін очікується зменшення бюджетних витрат на утримання соціально незахищених верств населення, розв'язання актуальних соціальних проблем тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus