USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Благословляю на життя: «привіт» на схід з Волині

10 Грудня 2014 13:18
Саме не вистачало берців 43-ого розміру. А вже 6-ого грудня з Луцька відправляли сімох бійців на ротацію в Піски. Чи не за день подзвонила волинянка.., принесла на базу волинського ДУКу взуття.
Підійшли. Мало того, Микола Дерун з Рожищенського району, якому дістався презент, знайшов всередині записку. «Благословляю на життя. Наташа».


Так, волиняни - щедрі та співчутливі. Допомогу збирають постійно: це і продукти, і обереги, і теплі речі, і військовий інвентар.

Щоправда, зі слів бійців, з якими Інформаційному агентству Волинські Новини вдалося поспілкуватися, власне, на базі ДУКу на сході, а зокрема і на передовій в Пісках, нестачі в їжі там немає – волонтери працюють справно. «Стільки солодкого, скільки я з’їв за цих 35 днів, не їв, напевне, за все життя. Але немає гострої необхідності в цьому – їжі вистачає, миючого вистачає. Ну, самі подумайте, стоїть декілька ящиків гелю для душу, а я за час на передовій роздягався лише 5 разів. Спимо вдягнені, мусимо бути готові», - каже волинянин на псевдо Бабак.


З його слів, усі гроші, які витрачають на їжу та миюче, варто збирати та закуповувати тепловізори, біноклі тощо. Техніки на передовій, мовляв, не вистачає катастрофічно – на замітку владі, волонтерам та усім охочим допомогти.

ПРО ЛЮДСЬКУ НЕБАЙДУЖІСТЬ

6-ого грудня 5 автомобілів рушили з Луцька на схід - на базу ДУКу, що неподалік стратегічної наразі точки – населеного пункту Піски. Зауважимо, саме через це селище сьогодні можливий доступ до донецького аеропорту. 21 липня сили антитерористичної операції перекрили постачання зброї та боєприпасів бойовикам в Луганськ і взяли під контроль передмістя Донецька — селище Піски, володіння яким убезпечує Карлівське водосховище та тили оборонців аеропорту.

Василь Пристайчук з Торчина – не перший раз збирає та відвозить допомогу бійцям. Почав, свого часу, як волонтер Всеукраїнської Спілки ветеранів-воїнів Афганістану, паралельно підключився і до допомоги ДУКу.

Зараз займається виготовленням пічок для обігріву на передовій. Вони працюють на рідкому паливі (дизелі), є дуже економними. Так, невеликий розхід, не димлять – а це неймовірно важливо на фронті.

Крім того, Василь разом із однодумцями організував у Торчині уже два пункти прийому допомоги для наших захисників. Ці пункти знаходяться у приміщенні селищної ради та у школі, туди усі охочі можуть принести речі, яким хочуть поділитися.

Автомобіль із допомогою, який рушив на схід саме 6 грудня, і став результатом спільної небайдужості. Цього разу Василь на свій страх і ризик власним авто відвіз речі не лиш на базу ДУКу, а й на саму передову.


КАРМІЧНЕ МІСЦЕ ЧИ СТАРІ АВТОМОБІЛІ?

Утім не уся допомога виконує поставлену ціль. Іноді наміри – благі, однак…
Зовсім нещодавно представники волонтерської організації «Поліські Партизани» подарували дуківцям бусика. Транспорт, ясна річ, потішив активістів – на базі це необхідна «штука»: перевезти бійців, продукти тощо. Безпосередньо це авто планувалося для бойових виїздів.
Нові власники відремонтували буса.. потім ще раз поремонтували, а потім ще. Автівка, як мінімум, їздила.

Проте доїхати на схід не судилося. Буса, який категорично відмовлявся рухатися, мусили лишити в Києві. Усі продукти розвантажили по інших автомобілях, а того лишили на стоянці в столиці.


Зрештою автомобіль планують таки відремонтувати і все ж відправити на фронт.

Активісти просять волонтерів та благодійників не купувати так званих «корчів» за принципом «на тобі, небоже, те, що мені негоже». І здається мені, недоречно тут говорити, що ті перебирають. Ні, там - на передовій, у техніці треба бути впевненому. Бо ж, якщо у відповідальний момент вона відмовить, це може вартувати не одного життя.

Щоправда, дехто із дуківців пояснює поломки авто по-іншому. Тут вже складають легенди. Напівжартівливо-напівсерйозно розповідають про кармічне місце на дорозі неподалік Новоград-Волинського. Мовляв, там уже двічі, хоча ні – враховуючи буса поліських партизанів – тричі, ламається авто дуківців. Кожного разу доводиться лишати.

***

Зі слів командира третього запасного батальйону ДУК друга Устима, допомогу бійцям на схід організовують комплексно. Речі приносять на базу батальйону в Луцьку, по регіонах. Щодо фінансів, то живуть за принципом «сьогодні на сьогодні». На паливо дозбирували в останні дні - небайдужі давали по тисячі-дві гривень... Везли цього разу і автомобіль з Польщі, який презентував бійцям столичний благодійний фонд «Мобілізація добра».


Довідково:

Добровольчий Український Корпус (ДУК) є добровільним мілітарним об’єднанням громадян України, українців з-за кордону та громадян інших держав, які висловили бажання брати участь в збройній боротьбі українського народу, створений з метою захисту територіальної цілісності та національної незалежності України.

ДУК є волевиявленням українського народу і діє згідно зі статею 65 Конституції України («Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України») та існує до остаточного відновлення конституційного ладу та дії законів України на всіх окупованих територіях України.

Ініціатором створення ДУК є громадсько-політичний рух «Правий Сектор», але при цьому Корпус не є бойовим підрозділом жодної політичної партії.

Бійцем Корпусу може бути будь-яка людина, яка досягла 18-літнього віку, незалежно від національної, партійної та релігійної приналежності. Сатанинська та атеїстична пропаганда в Корпусі заборонена.

Бійцем Корпусу повинна бути фізично та психічно здорова людина з високим рівнем морально-психологічних якостей та бойового духу.

Запис в ДУК проходить виключно на волонтерських засадах в мобілізаційних пунктах Територіальних підрозділів Корпусу.

Структура, права та обов’язки бійців і командирів, звання та посади, відзнаки Корпусу регламентуються Статутом Корпусу та окремими Положеннями.

Наразі кількість волинян у складі організації – понад 70 чоловік. Це число постійно збільшується. Сьогодні ДУК представляють добровольці з абсолютно усіх областей України, не виключаючи ані Донецької, Луганської та Криму.

Мобілізаційний номер 3-го батальйону ДУК Волинь: 0936577307
Начальник штабу 3-ого запасного батальйону Добровольчого Українського Корпусу подруга Тінь
Начальник штабу 3-ого запасного батальйону Добровольчого Українського Корпусу подруга Тінь
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus