USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.86

Блокада кордону. У Польщі знайшли рішення, щоб зброя та гуманітарка йшли без затримок

22 Лютого 2024 15:37
Польща внесе прикордонні переходи з Україною, а також ділянки автомобільних і залізничних доріг до переліку об’єктів критичної інфраструктури. Це дозволить прибрати перепони на кордоні для постачань зброї і гуманітарки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска, якого цитує TVN24.

Туск зазначив, що Польща повинна забезпечити повну пропуску спроможність кордону для військових вантажів та гуманітарної допомоги

«Тому, щоб забезпечити 100-відсоткову гарантію того, що військова допомога, техніка, боєприпаси та гуманітарна допомога надійде українській стороні без будь-яких затримок, ми включимо до переліку критичної інфраструктури пункти пропуску з Україною та зазначені ділянки доріг і залізничних колій», – заявив він.

Читати ще: Посли ЄС схвалили митні пільги для України на рік

Польський прем’єр наголосив, що «це питання найближчих годин».

Туск пояснив, що нововведення «означатиме інший тип організаційного режиму на пунктах перетину кордону і на під’їзних шляхах і коліях до кордону з Україною».

Нагадаємо, у лютого протести на польсько-українському кордоні відновилися. Пункти пропуску блокують фермери, а нещодавно вони заявили про «тотальну блокаду» кордону, а також почали висипати українське зерно.

21 лютого президент Володимир Зеленський провів селектор щодо ситуації на кордоні, а потім запропонував президенту Польщі Анджею Дуді та прем’єру Дональду Туску зустрітися на кордоні.

Читати ще: Доведеться зупиняти на кордоні не українські вантажівки, а російські танки: Луцьк звернувся до польських міст-побратимів

Прем’єр Польщі Дональд Туск анонсував, що зустріч урядів обох країн пройде 28 березня у Варшаві.

9 лютого через рішення Єврокомісії продовжити безмитну торгівлю з Україною до 2025 року, польські фермери відновили блокаду кордону з Україною у трьох пунктах пропуску («Медика – Шегині», «Рава-Руська – Хребенне» і «Дорогуськ – Ягодин»), яка розпочалася ще у листопаді 2023 року.

10 лютого протестувальники відновили рух вантажівок у пункті пропуску «Медика – Шегині», який блокували всього один день. Найбільш кричущим випадком протестів став інцидент біля пункту перетину польсько-українського кордону «Ягодин – Дорогуськ», де польські фермери висипали частину зерна на дорогу з трьох українських вантажівок.

Пізніше міністр сільського господарства і розвитку села Польщі Чеслав Секерський вибачився за розсипане польськими фермерами українське зерно на кордоні. Районна прокуратура міста Холм Люблінського воєводства розпочала слідство за цим фактом.

Своєю чергою Громадська організація «Перевізники західного регіону» анонсувала проведення мирної акції в пункті пропуску «Ягодин-Дорогуськ», а також виставила вимоги до української влади.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 23 Лютого 2024 03:51
де санкції на безперешкодну торгівлю з рф ?..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus