USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Вимоги польських протестувальників неможливо виконати: в ЄК пояснили чому

10 Березня 2024 19:47
Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс висловився щодо вимог польських фермерів, які блокують кордон з Україною через наплив агропродовольчої продукції з-за меж ЄС. За його словами, навіть якщо теоретично погодитися з вимогами польських протестувальників, то невідомо, що можна зробити.

Про це інформує Кореспондент.

«Якщо поглянути на цю ситуацію, вона викликає купу запитань. Адже Польща вже заборонила в односторонньому порядку імпорт українського збіжжя у саму Польщу. Тож виникає запитання, а чому вони протестують проти зерна з України, якщо воно і так під забороною? Забороняти те, що вже й так заборонено?» – задав риторичні питання Домбровскіс в інтерв’ю українському телемарафону.

Він зазначив, що можна дискутувати щодо законності цієї заборони, та вказав, що Єврокомісія також надсилала попереджувального листа Польщі, Угорщині та Словаччині.

«Якщо ситуація там не покращиться, ми також готови йти далі і запускати процедуру порушення проти цих країн», – наголосив Домбровскіс.

Читати ще: Бізнес-організації назвали можливі наслідки блокування українсько-польського кордону

Він зауважив, що в ЄС уже запропонували подовження угоди щодо лібералізації торгівлі до червня 2025 року, включили додаткові гарантії щодо таких чутливих сільськогосподарських продуктів, як птиця та цукор.

«Вжили інших заходів – наприклад, можливість реагувати в разі порушень в одній або декількох державах-членах ЄС. Тож у певному сенсі ці речі мають заспокоїти фермерів у Польщі. Але робота щодо розв’язання цього питання триває», – резюмував Домбровскіс.

Нагадаємо, що аграрні протести в Польщі, як і в інших країнах ЄС, тривають вже кілька тижнів. Вимоги польських фермерів включають відмову від правил Зеленого курсу Європейського Союзу, закриття кордонів від напливу агропродовольчої продукції з-за меж ЄС та захист тваринництва в Польщі.

За інформацією прикордонників, станом на 10 березня поляки послабили блокаду на кордоні із Україною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Клава.. Показати IP 11 Березня 2024 04:20
заспокойте протестувальників - ми вже не купуємо плоди їх праці..
Arni Показати IP 13 Березня 2024 14:27
Це просто слова. Вважаю, що саме ЄС причетний до організації цієї кризи на кордоні. Таким чином Брюссель захищає свою економіку та свої ринки. Європейцям вигідно, щоб поляки боролися з нашим зерном, ніж конкурували з німецькими чи французькими фермерами. Якщо б Єврокомісія бажала вирішити цей конфлікт, то давно це зробила. А поки протести лише зростають, значить, що ЄС має свої інтереси в цьому.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus