USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Боротьба зі смородом: у Луцьку контролюватимуть злив відходів у каналізацію

29 Травня 2017 12:57
Щоб визначити точну причину нестерпного смороду, у місті пропонують встановити пункти обліку у місцях, де відходи дозволено зливати у міську каналізацію, а до виявлення порушників залучили навіть СБУ.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження 29 травня.

Члени комісії розглянули питання про звернення Держекоінспекції щодо неприємних запахів від полів фільтрації ПАТ «Гнідавський цукровий завод».

Заступник міського голови Костянтин Петрочук повідомив, що основним джерелом неприємного запаху встановили суміш фекальних відходів, які відкачує на поля фільтрації цукровий завод, зі скидами підприємства «Біо Пек», що виробляє біоетанол. Дріжджові викиди температурою 92 градуси змішувалися з фекаліями і ті починали бродити, тож вже розпочали роботи зі знезараження. Знезараження дало певний результат і зменшилася періодичність появи запаху. Після зупинки роботи біоетанольного заводу тиждень тому періодичність появи смороду стала ще меншою, але неприємні запахи продовжують з’являтися.


Проблему також спричиняли прориви каналізаційних мереж, коли просто на городах місцевих мешканців били джерела з фекаліями. Оскільки вчора знову з’являвся нестерпний сморід, є причини думати, що його спричиняють додаткові джерела викидів у районі 23 години. Виявили декілька нових джерел, зробивши додаткові запити в Державну екологічну інспекцію, Дрежпродспоживслужбу та навіть СБУ, оскільки підозрювали диверсію (підозрювали злив хімічних речовин у різних частинах міста).

Зі слів посадовця, наразі не можуть визначити точне джерело неприємного запаху, тож можливо, його можуть спричиняти викиди птахоферм та свиноферм, є підозра, що викиди здійснюють за 7-8 кілометрів від міста у поле чи якусь лісопосадку.

Окрім цього, на розгляд депутатів виносять питання виділення коштів на проект відведення фекальних відходів Вересневого у каналізаційну мережу міста. Це потрібно, щоб надалі уникнути поєднання згаданих сполук.


Керівник КП «Луцькводоканал» Іван Корчук зауважив, що ще п’ять років тому постало питання будівництва зливової станції, без якої вирішити проблему зливів практично неможливо. З його слів, наразі злив відходів у міську каналізацію дозволений у двох пунктах – на вулиці Мамсурова та на вулиці Гордіюк.

Депутат Борис Смаль пропонував, аби підприємство «Біо Пек» оцінило, який обсяг дріжджових відходів викинуло на поля фільтрації за час своєї роботи. Також він пропонував, щоб луцькі підприємства надали своїх схеми каналізації. Він рекомендував встановити шлагбауми та стаціонарні пункти обліку у місцях, де дозволений злив відходів у міську каналізацію. Це питання він закликав вирішити терміново вже завтра.

Голова комісії Андрій Козюра пропонував рекомендувати виконавчим органам міської влади забезпечити належний облік стоків у визначених місцях. Муніципальній поліції та виконавчим органам вирішили рекомендувати вести постійну роботу щодо виявлення несанкціонованого зливу стоків міської каналізаційної мережі. Також рекомендували розробити комплексну програму екологічної безпеки, або внести зміни в існуючу щодо подолання та усунення неприємних запахів та несанкціонованих скидів в каналізаційну мережу.

Іван Корчук пропонував залишити лише один пункт прийому зливу на вулиці Мамсурова та закрити пункт на Гордіюк.

Врахували пропозицію Бориса Смаля щодо здійснення комплексної перевірки каналізаційної мережі міста та усіх люків, а також отримання каналізаційних схем, що діють на території міста підприємств.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонім Показати IP 29 Травня 2017 13:14
правильно, як казав лєнін - соціалізм - ето учьот і контроль. особливо такого стратегічного продукту як фекалії. одним словом, сморід - це всерйоз і надовго. всі при ділі, зайняті по самі вуха, бурхлива імітація діяльності по всіх напрямках, але проблему не вирішують, а забалакують. крайніх, звичайно, ніхто не знайде, хіба що призначать когось цапом-відбувайлою. ну, наприклад - СБУ встановить, що це терористичний акт підлих шатунів, які зачаїлих у лавах протестувальників проти смороду. ВЄРНОЙ ДОРОГОЙ ІДЬОТЄ, ТОВАРІСЧІ !!!!!!!!!!
006 Показати IP 29 Травня 2017 13:20
Гроші ,та ще великі,не смердять.....так що Луцьк ще буде довга "пахнути ".
Ваня Показати IP 29 Травня 2017 13:46
Їх щє треба вчіти як виявити сморід,на якій х,, вчілись?
Петя до Ваня Показати IP 29 Травня 2017 19:56
Ну, ви добряче "вчІлись".
гпз Показати IP 29 Травня 2017 13:53
вже скільки днів смердить цілодобово((((((((((((((
Ігор Показати IP 29 Травня 2017 14:00
Сьогодні зранку з 6-00 і до 10-00 29.05.2017 року цілий ранок смердить. Був о 9-00 на Лесі Українки також смердить. Зробили з Луцька КЛОАКУ і ніхто не може встановити, що конкредно смердить. Прийдеться в говні подихати. Дітей шкода.
Анонім Показати IP 29 Травня 2017 14:08
А чого той Корчук не каже скільки він дав дозволів за зливи в каналізацію??? І головне за скільки?
?? Показати IP 29 Травня 2017 14:28
" та навіть СБУ, оскільки підозрювали диверсію", відразу зрозуміло - рука Кремля.
12121 Показати IP 29 Травня 2017 17:28
як мене цей бардак "з....в" і що саме страшно йому не видно кінця і краю((((
Анонім до 12121 Показати IP 29 Травня 2017 18:26
"...А щоб збудить Хиренну волю, треба миром, Громадою обух сталить; Та добре вигострить сокиру — Та й заходиться вже будить. А то проспить собі небога До суду Божого страшного! А панство буде колихать, Храми, палати муровать, Любить царя свого п’яного, Та візантійство прославлять, Та й більше, бачиться, нічого" /Тарас Шевченко/
семен Показати IP 29 Травня 2017 21:30
21.30 знов смердить гпз ,гнідава,львівська
ВВВ до семен Показати IP 30 Травня 2017 07:28
кожну ніч сморід... тяжко зробити висновки що качає насосна станція чи зливають..??? на...х ..я .. ті контролюючі органи ... що не можуть встановити де і звідки..? просто самі покривають...злочин проти лучан..
Іван Показати IP 30 Травня 2017 01:37
22:20 Від 14 гімназії і по Гнідавській греблі пройшовся пішки аж до Цума. Запахи відсутні. Спостерігався легкий вітерець, по враженю з міста на Гнідаву. Вдома Уточнив по /ua.sinoptik.ua --- вітер Західний, 3 м/сек.
Лучанка до Іван Показати IP 30 Травня 2017 10:15
У Вас щось з носом! Незалежно від вітру почало смердіти десь о 22, лягали спати 23.30 - дихати не було чим.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus