USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Чи зникне сморід у Луцьку після зупинки виробництва: всередині заводу

26 Травня 2017 17:41
Оскільки викиди підприємства, що виробляє біопаливо, на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу більше не надходять, можна очікувати зникнення неймовірного смороду, від якого потерпають лучани, - стверджують на підприємстві «Біо Пек».

Переконатися у тому, що підприємство, що виробляє біопаливо, зараз не працює та не здійснює викидів, запросили 26 травня представників ЗМІ.

Заступник міського голови Костянтин Петрочук повідомив, що вчора, 25 травня, він разом з депутатом Луцької міськради Борисом Смалем порушували питання смороду у Луцьку на загальнодержавному рівні у Верховній Раді разом з народним депутатом Іриною Констанкевич. Відбувся брифінг з цього питання, йшлося про те, що проблема може перетворитися на екологічну катастрофу, тож закликали Міністерство екології на загальнонаціональному рівні звернути увагу на це питання та дало вказівки держекоінспекціям перевірити забійні цехи, тваринницькі ферми щодо того, куди вони викидають продукти переробки та відходи.


Вертаючись з Києва, вже поблизу Луцька, вони отримали дзвінок від активістів щодо нової появи неприємного запаху, тож разом з Іриною Констанкевич прибули на місце, виявили, де запах був дуже різким. В результаті, зрозуміли, що запах походить не з тих джерел, які вже відомі. Переконавшись вночі, що підприємство не працює, керівництво ТОВ «Біо Пек» наступного дня вирішило продемонструвати журналістам, що підприємство справді зупинило виробничі процеси.

Проблема полягає в тому, що відходи з заводу змішуються з фекальними відходами з Вересневого, тож потрібно відвести фекальні відходи у міську мережу каналізації. Відповідні роботи коштуватимуть три мільйони гривень. Облаштування прямої труби вирішить багато питань - це дозволить забрати фекальні відходи та підключити до каналізаційної мережі низку приватних будинків.

Наразі з’ясувати справжню причину сильного смороду не можуть. Тож намагатимуться виявити, які підприємства могли зливати відходи.

Виконувач обов’язків керівника ТОВ «Біо Пек» Юрій Проник запевнив, що завод не працює з 21 травня. Так, він продемонстрував систему очистки оборотної води, розповівши, що вся вода, яка використовується на підприємстві, очищується. Він відкрив люк, показавши, що наразі жодних викидів у каналізаційну систему не здійснюється – немає руху рідини та запаху. В.о. керівника продемонстрував також головний виробничий корпус заводу та котельню.


Доказом того, що підприємство не працює, мовляв, є те, що зараз зупинена робота котельні, яка постачає пару, необхідну для роботи всього заводу. Пара трубопроводами надходить з котельні у цех виробництва продукції. Головний енергетик підприємства Ігор Баранчук пояснив, що без подачі пару виробництво неможливе. У новій котельні використовують чеські котли. Оскільки нещодавно роботу підприємства зупинили, наразі роблять огляд і профілактичний ремонт котлів. Їх зупинили у ніч з 21 на 22 травня.


На запитання депутата міськради Бориса Смаля про те, які джерела спричинили вчора о 23.00 викиди пари, головний енергетик відповів, що котел точно не працював, але містив залишки пари, оскільки котли зупиняють поступово, а пара під тиском певний час лишається у котлах. З його слів, вчора могла відбуватися промивка системи трубопроводів градирні.

Директор з виробництва Ігор Гень розповів, що у дріжджо-бродильному відділенні готують напівфабрикат брагу. Нині, як можна переконатися, чани порожні. У виробництві використовують мелясу, тож він переконував, що не йдеться про якесь шкідливе чи токсичне виробництво. Суттю роботи заводу, мовляв, є харчове виробництво. Єдиною відмінністю від харчового спирту є те, що продукція не очищується, на відміну від харчового спирту. Цей продукт використовується як паливо, що згорає у двигунах внутрішнього згорання. З його слів, таке паливо екологічно чисте та не може порівнюватися зі значно шкідливішим бензином. Паливо при згоранні розкладається на вуглекислий газ та воду. Мінусом виробництва є те, що барда, яка скидається на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу, змішується з фекаліями, які скидають з мікрорайону Вересневе. Так, викиди мікрорайону можуть становити мінімум 400 метрів кубічних. До того ж, поля фільтрації розташовані дуже близько до населених пунктів.


Піл час виробництва мелясу змішують з водою та додають дріжджі, а після бродіння рідину переганяють за французькою технологією, а отриманий бражний дистилят укріплюють до 94%, а згодом обезводнюють, отримуючи паливний етанол обезводнений (з не більше 0,15% води).

Щодо сірчаної кислоти, Ігор Гень розповів, що вона використовується у виробництві для підкислення середовища. Втім, її використовують у такій кількості, що навіть, якщо пити брагу, ця кислота не подіє на шлунок, адже у шлунку концентрація соляної кислоти у шлунку значно вища. Окрім цього, під час теплової обробки кислота розкладається і утворюються сульфати.

З його слів, барду можна використовувати як добриво для лужних ґрунтів, які переважають на сході України, на Волині ж ґрунти мають слабокисле середовище. Він розповів, що дріжджі, які використовують у виробництві, проходять теплову обробку, стерилізацію, тому вони не можуть забродити на полях фільтрації. Наразі дріжджегенератори також не працюють, як продемонстрували керівники підприємства.

Депутат Борис Смаль поцікавився, чи зникне неприємний запах, якщо відходи підприємства не поступатимуть на поля фільтрації. Фахівець відповів, що запах зникне, можливо, за тиждень чи два, оскільки реакція відбувається і щодня гази відходять. Щодо появи різкого запаху приблизно о 23 годині, він зауважив, що про це варто запитувати метеорологів, адже причиною може бути зміна тиску чи напрямку вітру. З його слів, подібні запахи з’являлися ще рік тому.


Наразі на полях фільтрації Гнідавського цукрового заводу та на трасі Луцьк-Львів відчутний різкий запах фекалій. Зі слів Костянтина Петрочука, вже почали нейтралізовувати запахи на відстійниках, а зараз у відстійники подають знезаражуючу рідину. Також планують встановити прогнозовані викиди фекальних відходів (так, спочатку йшлося про 150 метрів кубічних, але цифра виявилася значно заниженою, реальний обсяг відходів може становити 800 метрів кубічних). Нині визначають об’єм тих відходів, які лишилися. Підозрюють несанкціоновані підключення до труби, якою скидають фекальні відходи. Також кошти виділяють на проектно-кошторисну документацію з підключення Вересневого до міської системи каналізації. Тоді фекальні відходи потраплятимуть не на поля фільтрації, а на очисні споруди у Липлянах. Якщо сморід не зникатиме надалі, буд зрозуміло, що його спричиняє не завод з виготовлення біопалива.

Нагадаємо, Луцьк задихається від жахливого смороду, а екологічні служби жодним чином не реагують. Раніше повідомлялося, що причиною смороду, який поширюється Луцьком, є хімічна реакція, в яку вступають відходи від виробництва біоетанолу з заводу ТОВ «БІО ПЕК» та нечистоти, які скидають на фільтраційні поля Гнідавського цукрового заводу з Гіркої Полонки та Вересневого. Виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук з цього приводу звертався і до головного санітарного лікаря України та Держпродспоживслужби. На ТОВ «БІО ПЕК» таки врешті відбулася перевірка. Власники отримали припис від екоінспекції. Однак, ситуацію це не виправило. Крім того, Ігор Поліщук зустрічався з представниками керівництва підприємства. Вони зобов’язалися добровільно усунути порушення, модернізувати обладнання і вирішити проблему.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 21
ДОВБИКАМ Показати IP 26 Травня 2017 17:52
поки на полях фільтрації будуть фекальні відходи, до тих пір буде смердіти. і не треба мільйонних інвестицій. просто врізати стару каналізацію в новозбудовану і качати фекалії на міські очисні споруди, оскільки лінія вже є
БИКАМ до ДОВБИКАМ Показати IP 26 Травня 2017 21:20
Сморід не такий різкий, як був до зупинки заводу!
Анонім до БИКАМ Показати IP 26 Травня 2017 21:54
тому що дріжджі з відходів спиртового виробництва, які попадали до фекалій , спричиняли їх бродіння і це посилювало запах. крім того меляса, з якої роблять спирт, має свій своєрідний запах
Анонім Показати IP 26 Травня 2017 17:54
а виробництво біоетанолу - це хімічне виробництво, а не харчове і його треба закрити, оскільки воно не може бути розміщене в житловому кварталі
Вова до Анонім Показати IP 26 Травня 2017 22:04
На уроках хімії потрібно було не пальцем в д%пі колупатись а вчити, не ніс би зараз маячню.
Анонім до Вова Показати IP 26 Травня 2017 23:42
а тебе на уроках хімії вчили пи"діти не по-ділу ? почитай літературу, спец с"аний
КЛАВА Показати IP 26 Травня 2017 18:26
Е мільон законних шляхів повністью зупинити ці підприємства , мільон !!! Зупинити повністью !!! Інвестор і власник сам знайде шляхи виходу , або повного закриття і виводу за межі області... Е державні інституції яки зариють цю богадельню під землю, потрібні воля і решучисть державних органів і влади !!!
Місцевий депутат Показати IP 26 Травня 2017 19:01
А чому так "волинські новини" приділяють цьому ну дуже багато уваги і з фотками і іншими"витрибеньками".Так кому належить "Біо Пек".Дайте інформацію,незалежні журналісти,може проясниться суть...А то ми ходимо кругами по колу.Почнімо з суті питання,так сказати "від фундаменту".А далі будемо обговорювати "печерний" вік 2017-фільтраційні поля(Африка агов...),відсутність каналізації в місті(Вереснесе) і багато іншого.Прошу до дискусії...
Інженегр до Місцевий депутат Показати IP 26 Травня 2017 19:58
Правильно: хто робив ТЕО, давав дозвіл на проектування, погоджував проект, робив державну експертизу проекту, чи запроектовані внутрізаводські очисні споруди, чи вони збудовані, чи відповідають ГДК стоки, які скидає завод в міську каналізацію етс.
Анонім до Інженегр Показати IP 26 Травня 2017 20:44
А може варто почати з того, що цілий район міста живе без каналізації, а виливає свої відходи в поле під містом?
Анонім до Інженегр Показати IP 26 Травня 2017 21:30
ніяких проектів, очисних споруд немає. в міську каналізацію скидається лише частина фекальних стоків з мікрорайону. завод все скидає на поля фільтрації
**** Показати IP 26 Травня 2017 21:43
Піз...ж!!!! Після 11 години вечора, щодня сморід нестерпний!!! Нічого не змінилося! Завод працює
Анонім до **** Показати IP 26 Травня 2017 21:55
це не від спиртзаводу. це фекалії регулярно скидають на поля фільтрації
Анонім Показати IP 26 Травня 2017 22:00
ЩЕ РАЗ ПОВТОРЮЮ : НІЯКИХ ТРИ МІЛЬЙОНИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ НЕ ПОТРІБНО. ЧИ НОВІЙ ВЛАДІ ВПЕРТО ТРЕБА ТИХ ТРИ МІЛЬЙОНИ З БЮДЖЕТУ ХАПНУТИ ? там просто треба врізати стару каналізацію в нову. а це раптом 30-50 метрів труби і коштувати буде не більше 50 тис грн. а очистка полів фільтрації - за рахунок винних.
лучанка Показати IP 26 Травня 2017 22:59
а як смерділо так і смердить! от зараз вийдіть на вулицю, "шановні" депутати. і сморід то гів.....ом...
Лучанин Показати IP 27 Травня 2017 17:28
Це Ви шановні мешканці Вересневого так зас....лися, що й завод зупинений не може допомогти. Може раціон перегляньте. Майте совість. З каналізацією своєю розберіться і буде Вам щастя. Знайли корінь своїх проблем, можна подумати минулих років не смерділо з полів фільтраці.. Диваки.
Лєна Показати IP 27 Травня 2017 20:49
Ні, мешканців Вересневого не чіпайте. Вони взагалі герої. Поки ми з Вами тут теревенили, вони 22 травня на протест вийшли. І багато їх заслуги, що влада серйозно до цього питання поставилася. Молодці, Вересневе!
Анонім до Лєна Показати IP 27 Травня 2017 21:59
В чому їх геройство? Що не розібравшись позбавили роботи десятки людей? Чи в тому що отримали за участь в мітингу свої срібляки? Що зараз менше смердить? І що хтось сидить на газоні біля міської ради? А може хтось щось пікетує? Ні мовчки нюхають і чекають коли ще хтось рокличе на мітинг і забашляє . Були б молодці скинулися б по сотні з людини і давно б купили ту трубу і забули б про той сморід.
Протигаз до Анонім Показати IP 28 Травня 2017 11:21
Ти там тиждень помешкай, тільки потім з тобою треба розмовляти!!! Умнік!
ононіму до Анонім Показати IP 29 Травня 2017 11:05
іди стань в чергу на полях фільтрації - одержиш свої срібняки. до речі, можеш з шапкою пройтись, може тобі ще хтось щось кине, а може просто відваляє, щоб не молов фігню
Семен Показати IP 29 Травня 2017 21:44
Смердить знов нема чім дихати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus