USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як подолати сморід у Луцьку: що вирішили на громадських слуханнях

2 Серпня 2017 23:26
Забезпечити охорону полів фільтрації цукрового заводу та ознайомити громадськість з проектом нової каналізації на Вересневому вимагають учасники громадських слухань щодо проблеми поширення нестерпного смороду у місті.

Громадські слухання «Звіт міської ради про зроблене для ліквідації смороду та можливої екологічної катастрофи, причиною якої, серед іншого, є діяльність ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія» у Луцьку» відбулися 2 серпня у будинку культури мікрорайону Вересневе.

Зареєстрували загалом 213 учасників громадських слухань, тож для ухвалення рішень потрібно було 107 голосів. Втім, розпочати безпосередньо обговорення проблеми учасники заходу не могли протягом години через постійні дискусії та високий градус напруги у залі. Так, насамперед керівник ТзОВ «Біо Пек» Юрій Проник просив, аби з назви слухань виключили згадку підприємства як причини смороду. Утім, присутні його не підтримали.

Труднощі виникли з обранням головуючого громадських слухань. Так, кандидатура секретаря міськради Григорія Пустовіта здобула 7 голосів, члена оргкомітету Дмитра Климука - 57 голосів, керівника юридичного відділу ТзОВ «Біо Пек» Любові Штихалюк – 85 голосів. Остання кандидатура викликала вигуки «ганьба» у залі – мешканці мікрорайону вимагали незаангажовану кандидатуру.


Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук зазначив, що завод цього разу привів більшість своїх працівників, тож він пропонує натомість провести справжні громадські слухання у міському палаці культури, який вміщує тисячу осіб. Тоді, мовляв, це будуть громадські слухання, а не «вистава за сценарієм». Утім, присутні усе ж вирішили обговорювати питання виникнення неприємного запаху у мікрорайоні. Учасники слухань обрали головуючим Ігоря Поліщука, а Любов Штихалюк – секретарем слухань.

Виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що проблема неприємних запахів виникла не вчора – їх фіксували ще два роки тому. Цьогоріч пошук джерел цих запахів виявив цілу низку причин їх виникнення. Проблему неприємних запахів у мікрорайоні порушили у березні – тоді у групу оперативного реагування «15-80» надходили масові звернення від лучан. За станом на 1 серпня проблему остаточно не вирішили, але завдяки вжитим заходам вона зменшилася. Так, у травні надійшло 689 звернень про сморід, у червні - 530– у липні – вже 215. Осбетеження очисних споруд на цукровому заводі встановило, що причиною виникнення смороду є діяльність ТзОВ «Біо Пек», оскільки на полях фільтрації відбувалося бродіння відходів.


Дослідження повітря показали перевищення концентрації аміаку та сірководню за межами санітарної зони заводу.

У травні завод зупинили до з’ясування причин поширення неприємного запаху. Цукровий завод зобов’язали здійснити очистку мулових карт полів фільтрації, а стічні води підприємства «Біо Пек» дозволили зливати на поля фільтрації лише після встановлення флотатора. Наразі продовжується скроплення полів фільтрації. З 25 серпня цукровий завод достроково розриває договір з «Луцькводоканалом» на зливання побутових стоків на поля фільтрації. Разом з тим, міськрада планує завершити другий етап будівництва каналізації у мікрорайоні Вересневе, що дозволить приймати побутові відходи у міську каналізаційну систему та не зливати їх надалі на поля фільтрації цукрового заводу. Наразі вже розробили проектно-кошторисну документацію .

Григорій Пустовіт нагадав, що міськрада неодноразово зверталася до Держекоінспекції, Держпродспоживслужби та в СБУ щодо вирішення проблеми смороду. Окрім згаданого підприємства, причинами поширення смороду були недисципліновані працівники м’ясокомбінатів, які незаконно сикдали тваринні рештки.

Директор ТзОВ «Біо Пек» Юрій Проник повідомив, що за три місяці роботи заводу підприємство сплатило 10 мільйонів гривень податків. На підприємстві є 38 джерел викиду і всі вони атестовані та інвентаризовані - підприємство отримало пакет документів з дозволами на викиди. Він зазначив, що завод працює як виробництво з переробки меляси (побічного продукту діяльності цукрового заводу). У процесі виробництва утворюється сусло, яке подається на дифузійну установку, в результаті чого утворюється спирт та барда. На зустріч він приніс зразки барди та пристрій, який може визначити її склад.


Юрій Проник запевнював, що сморід виникає не внаслідок роботи заводу, а через те, що кожного дня 800 метрів кубічних фекальних відходів мікрорайону Вересневе подавали на поля фільтрації цукрового заводу. Він емоційно зауважив, що ті, хто у залі кричав «ганьба» - внутрішні вороги України, адже хочуть закрити підприємство, де працюють 77 осіб. Якщо закрити завод, з його слів, їхні діти та батьки шукатимуть роботи у Польщі й працюватимуть на іншу державу.
Своєю чергою, заступник голови правління Гнідавського цукрового заводу Володимир Костик розповів, що завод замовляв дослідження викидів на вміст шкідливих речовин у незалежній лабораторії Львівської екологічної служби. Заміри, з його слів, не показали перевищення норм викидів. Щодо замулених карт на полях фільтрації, він запевнив, що цього року вивезли 125 тисяч метрів кубічних дефекату, який використовується як органічні міндобрива.
Начальник Держекоінспекції у Волинській області Олександр Ткачук повідомив, що перевірки встановили, що основним джерелом запахів є «Біо Пек» та каналізаційні стоки мікрорайону Вересневе, які виливають на очисні споруди цукрового заводу. Також причиною стали декілька підприємств на території Гіркополонківської сільради, які відмовилися перекачувати побутові стоки села на очисні споруди цукрового заводу. Матеріали щодо цих підприємств, які відмовляються виконувати приписи Держекоінспекції, передадуть правоохоронцям. В якості реакції на приписи екологів Луцька РДА виділила мільйон гривень на будівництво напірного колектора у Гіркій Полонці. Планується, що роботи завершаться до кінця жовтня, відповідне співфінансування планує забезпечити і обласна рада.
Гіркополонківський сільський голова Ніна Симонович повідомила, що у селі будують нову каналізаційно-насосну станцію з напірним колектором і освоїли вже 300 тисяч гривень. Якщо будівництво завершать у жовтні, відтоді каналізаційні стоки Гіркої Полонки потраплятимуть не на поля фільтрації, а в каналізаційну мережу Луцька.
Заступник головного лікаря Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги Володимир Лотвін повідомив, що у період 14 березня до 19 травня, коли працював завод «Біо Пек», у півтора рази підвищилася захворюваність на хвороби органів дихання серед мешканців мікрорайону ЛПЗ та Львівської та вдвічі – серед мешканців Вересневого. Після припинення роботи заводу рівень захворюваності став знижуватися. Окрім того, сімейні лікарі повідомляють, що пацієнти скаржилися на захворювання, які не можна пояснити клінічно, тож у повітрі є якісь речовини, що шкодять здоров’ю людей.
Керівник КП «Луцькводоканал» Іван Корчук повідомив, що наразі працюють над тим, щоб побудувати станцію зневоднення у Липлянах. Це зменшить випаровування і поширення запахів на Вишкові. Він відзначив, що з прилеглих сіл нечистоти звозять у Луцьк, але громади цих сіл не беруть участі у будівництві чи реконструкції каналізаційно-насосної станції, хоча це спільна справа, яку потрібно вирішувати разом. Щодо смороду на Вересневому, він відзначив, що нині збільшилася кількість органіки у відходах, тож вона перегниває та поширює запах. Наразі працюють над підключенням каналізації Вересневого у міську мережу.
Ігор Поліщук відзначив, що найголовніша проблема полягає в тому, що протягом десятків років не вирішували питання будівництва нормальної каналізації у мікрорайоні Вересневе. Нині міськрада виділила 2,5 мільйона гривень і за декілька днів підрядник приступить до виконання робіт. Також він зауважив, що заступник міського голови Костянтин Петрочук знайшов хіміка, який винайшов речовину для знезараження та зменшення запаху на полях фільтрації. Департамент муніципальної поліції, своєю чергою, працював над виявленням підприємців, які незаконно зливали відходи у каналізацію. Наразі питання будівництва каналізації на Вересневому практично вирішене, кошти виділені і до середини вересня у мікрорайоні не існуватиме такої гострої проблеми неприємного запаху.
Учасники слухань зазначали, що «Біо Пек» працювало без дозвільних документів на здійснення відходів. Мешканці Вересневого емоційно стверджували, що від смороду страждають їхін діти, виникають захворювання.

Юрій Проник продемонстрував присутнім дозвільні документи підприємства. Він визнав, що завод дійсно не має дозволу на здійснення викидів у повітря, але працює над тим, щоб отримати такий дозвіл. Він наголосив, що надалі барду не зливатимуть на поля фільтрації. Якщо на поля не зливатимуть фекальні відходи, неприємні запахи повинні зникнути.
Водночас розробник проектно-кошторисної документації заводу «Біо Пек» запитував присутнього лікаря, які речовини заводу настільки шкідливі, що від них можуть захворіти діти. Володимир Лотвін відповів, що має інформацію лише щодо виявлених захворювань, а не щодо вмісту шкідливих речовин у повітрі.

Після тригодинних запеклих дискусій учасники громадських слухань усе ж ухвалили резолюцію. Як зачитав Дмитро Климук, у ній вирішили, що міська рада повинна ознайомити лучан на офіційному веб-сайті з проектом будівництва каналізації мікрорайону Вересневе та термінами виконання робіт, забезпечити охорону на полях фільтрації цукрового заводу та поінформувати про вжиті заходи у місячний термін. Також просили ознайомлювати надалі з можливими наслідками роботи підприємств 5-го рівня складності, звернутися у Держпродспоживслужбу щодо показників забруднення повітря у години, коли у мікрорайоні відчувають сморід, дослідити межі санітарної зони «Біо Пек» на відповідність санітарному законодавству. Також просили міськраду звернутися в прокуратуру щодо відшкодування збитків, завданих населенню незаконною діяльністю підприємства «Біо Пек». Проте керівник підприємства повідомив, що прокуратура вже займається цим питанням, тож такий пункт виключили з тексту резолюції. У ній вказали, що мешканці не заперечують проти законної діяльності заводу «Біо Пек».
Йшлося також про проведення наступних слухань щодо ефективності каналізаційної мережі, яка буде збудована на Вересневому.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
Клоунрада Показати IP 2 Серпня 2017 23:47
Цирк на дроті, що б вирішити щоб не смерділо то треба зібрати стільки людей ???
Анонім Показати IP 2 Серпня 2017 23:56
СМЕРДИТЬ!!
Хугобомм Показати IP 3 Серпня 2017 03:48
Коли женуть самогон, то хіба смердить гівном?
віра Показати IP 3 Серпня 2017 06:19
А вчора смерділо під вечір і ввечері так!!!!!!!! І ще, а чому ковбасники не відчиталися, про те, куди вони зливають свій сморід, чи в них вже не сморід?!
лучанка Показати IP 3 Серпня 2017 07:58
скільки можна травити людей?на Грушевського з 20години і цілу ніч нестерпний сморід, і це практично кожен день,після 20,00. таке враження,що ми на якійсь фермі живемо. Шановна влада коли ви почнете робити для людей,а не тільки наповнювати свої гаманці?
Жителька району ЛПЗ Показати IP 3 Серпня 2017 10:43
Так куди ж тепер зливатимуть барду? І чому цукровий завод риє величезний котлован за дачним масивом на Львівській? "Мелясна барда вважається відходом. Її скидають на поля фільтрації, чим викликається забруднення навколишнього середовища (в тому числі забруднюється повітряний басейн)[1]. У мелясній барді міститься гліцерин, бетаїн, глутамінова кислота, калійні солі[1]. Деколи на барді вирощують кормові дріжджі, внаслідок чого отримується вторинна (післядріжджова) барда у такому ж об'ємі. Мелясна упарена післядріжджова барда згідно з нормативним документом ОСТ 18-126[2] відноситься до пластифікаторів (II, III, IV груп) бетонів і будівельних розчинів. Барда має високу кислотність, тому всі деталі, що стикуються з нею, виготовляють з міді або нержавіючої сталі." Вікіпедія
І знову здрастє Показати IP 3 Серпня 2017 11:21
Подивилася на збори, почитала Фейсбук і склалося таке враження, що то всьо цирк. Одні і ті ж людиі на зборах і в ФБ кричать закрити завод. Їх нічо не цікавить, всі аргументи вони відмітають, , всі думки не такі як в них це проплачені і всьо.Завод стоїть-стоїть ще з весни, г@мном все так же смердить і краю тому не видно. А міська влада вперто кричить запах через змішування відходів від воробництва з фекаліями. Очі то протріть.Якщо щось і змішувалося, то то було вже більше 2-х місяців тому і воно вже має давно пройти, або принаймні пахнути постійно, а то пахне по годинах. А на спиртзавод.і на Ковельській нічого несмердить і барда така ж . То значить десь є проблемка ще. Владо, ШУКАЙ, БУДЬЛАСКА, ДЕ ТЕ ДЖЕРЕЛО СМОРОДУ. А ще я причитала в тій же Вікіпедії, що барду використовують, як добриво для полів.
Катерина Показати IP 3 Серпня 2017 11:23
Зверніть увагу, що дозвіл видано на будівництво заводу біопек в селі Рованці, а побудували в середині цукрового заводу. Власники заводу обдурили тих хто видав дозвіл. А тепер дурять всіх нас.
І снова здрастє30 до Катерина Показати IP 3 Серпня 2017 12:26
Катя, подивіться на карту Луцька і будете здивовані, тому що територія під "Кромбергом і Шубертом належить Боратинській сільській раді, а друга сторона вул.Ранкової - це теж Рованці.Бо Вересневе було до 90 років селом, а Луцьк закінчувався вул. Боженка. І так сталося, що після приєднання Вересневого доЛуцька всередині міста землі сільської ради.
Катерина до І знову Показати IP 3 Серпня 2017 13:11
Ви хочете сказати що юридична адреса біо пек с Рованці? Не треба нас дурити. Я все своє життя живу на Вересневому і ніколи воно не було селом. Селищем-так, а селом-ніколи! У Рованців є свої межі і вони ніколи, повторюю для тих хто перекручує факти, ніколи не доходили до Вересневого. В проекті чітко вказано с. Рованці, а не землі Боратинської сільради
І снова здрастє30 Показати IP 3 Серпня 2017 13:32
Катя , карту я знайшла в Гуглі, адресу "Кромберга" с. Рованці, вул Європейська,1 теж в Гуглі і те що Вересневе було смт в складі Луцького району теж в Гуглі. і те що його приєднали до Луцька у 1981 році теж в Гуглі. смт - це селище міського типу, так як Рожище чи Маневичі. А с Рованці входить до складу Боратинської сільської ради. А на інтерактивній карті ці місця між Львівською трасою Кромбергом і Мамсурова взагалі не тільки с Рованці, а й землі Полонківської сільської ради. Так що так категорично заявляти, що того чи того там ніколи небуло я б на Вашому місці не стала. Я взагалі стараюсь після певних моментів в своєму житті хоча б перед тим як вступати в полеміку почитати Вікіпедію чи пошукати в Гуглі.
до І снова здрастє30 Показати IP 3 Серпня 2017 14:37
Рожище не смт, а місто! як можна бути такою т*пою?
Анонім до до І снова здрастє30 Показати IP 3 Серпня 2017 15:08
На вашому місці я б не сперечалась, а тим паче не обзивалась. Містом Рожище стало приблизно тоді, як Вересневе стало Луцьком. А якщо точніше, то у 1989 році Рожище стало містом, а до того було селищем міського типу http://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history. Учі матчасть і Гугл в поміч.
Катерина до І знову Показати IP 3 Серпня 2017 15:24
Шановна Ви не там шукаєте. Шукати треба не в Гуглі, а в проекті. Проект це серйозний документ,в якому є чітка привязка до місцевості. І якщо в проекті написано-Рованці,то будуватись треба в Рованцях,а не де кому заманеться. А ще є таке словосполучення-Земельний кадастр. Ви можете назвати кадастровий номер ділянки згідно проекта? Ви мабуть адвокат, або юрист,і звуть Вас мабуть Любов. Це тільки юристи звикли перекручувати закони. Якщо я помиляюсь,прошу пробачити, дуже вже БАРДОЮ несе. P.C. Ви так і не назвали юридичну адресу заводу.
І знову Здрастє Показати IP 3 Серпня 2017 17:01
Катя, ви не дивилися карту Луцька? Катя, ви не читали мій попередній пост. Катя, оцей трикутник обмежений Львівською, Боженка, Ранковою і Мамсурова не належить місту Луцьку. Це як не дивно село Рованці і ше й при тому в тому трикутничку є землі Полонківської сільської ради. І якщо той завод побудований саме на тій території, яка обмежена Львівською, Боженка, Мамсурова і Ранковою, то логічно, що то село Рованці і так поділила землю наша міська влада в 80-х роках, коли приєднувала Вересневий до Луцька. І не моя робота шукати для вас і вашої Любові кадастрові номера . Хоча якраз на кадастрових картах видно, що земля в тому трикутнику належить сільським радам Луцького району . І ще от саме оте, що ви робите ворогів з усіх хто хоч в чомусь з вами не згідний, або вказує вам на ваші помилки чи підказує де у вас не логічно щось.
Катерина до І знову до І знову Здрастє Показати IP 3 Серпня 2017 17:53
Шановна Ви не хочете мене чути. Я задала Вам багато питань. Ви не відповіли на жодне. Я прошу відповісти конкретно по проекту, а Ви поливаєте все бардою. Тролів нам тут достатньо і так.
андрій до Катерина до І знову Показати IP 3 Серпня 2017 21:43
Катя, вибач, але ти ду.. ду... дуже неадекватно тут пишеш. Ось генплан міста - http://www.lutskrada.gov.ua/sites/default/files/u111/genplan.jpg, і там чітко видно, що Ранкова ще входить до меж Луцька, а вже більшість території заводу - ні ( і бурякопункт, і "лісок", і склади і т.д). Так що офіс ще в Луцьку, а фізичні потужності - вже Боратинська с/р. І нема тут нічого страшного. І від місця формально-юридичної реєстрації смердіти менше не буде. А смердить в більшості від відстійників, які у Баївській с/р, а не в Луцьку - вам від того легше? Тут не про місце реєстрації треба говорити, а про якісні очисні споруди.
скептик Показати IP 3 Серпня 2017 21:10
а які там ще бактерії вилили на поля фільтрації ?
Катерина до Андрія Показати IP 4 Серпня 2017 19:28
Пане Андрію я просто хочу розібратися з санітарними зонами навколо заводу,питання смороду вже якось вирішується, а питання захворювання наших дітей-ні. В мене є сумніви що завод біопек побудований по проекту, а всі дозволи видані по проекту. Тому я хочу уточнити місце будови заводу згідно пректу на кадастровій карті і зрівняти з реальністю. Хіба це не адекватне рішення? Здоров"є дітей-понад усе Прошу відповідати на конкретні запитання,а де межі Луцька, Луцького району, Боратина,Рованець і де їх межіі я чудово знаю.
нінель Показати IP 4 Серпня 2017 19:34
Та що Ви сперечаєтесь!!! Суперечка за місце прописки нічого не вирішить, Все одно смердить, кожного вечора в районі Львівської дихати нічим. ВЛАДО! РОБІТЬ ЩОСЬ, бо вимремо як таргани.
Катерина до Нінель до нінель Показати IP 4 Серпня 2017 21:13
Комусь смердить, а в когось діти хворіють. В кого що болить-той про те й говорить.
Катерина до І знову Показати IP 7 Серпня 2017 17:35
Щойно прочитала рішення суду 03.07.2017 про призупинення роботи заводу біопек. Дуже жалію що ми цього не знали до громадських слухань. Суд все поставив на свої місця. Тепер можна чітко сказати що завод побудували без дозволів,хоча Проник брехав людям,що дозволи є. Завод відноситься до ХІМІЧНОЇ промисловості, а Проник брехав що до харчової. А раз так,то завод взагалі не можна будувати всередині цукрового заводу. І тепер випливає санітарна зона-1000 метрів. А де наша влада?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus