USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Бої за Соледар: чому росіяни штурмують передмістя Бахмута

11 Січня 2023 14:05
Вже у перші дні 2023 року Соледар став місцем найзапекліших боїв на східному фронті. Головна цінність міста у стратегічному розташуванні та мережі підземних тунелів.

Уночі 11 січня пресслужба власника ПВК «Вагнер» пригожина повідомила, що нібито вся територія Соледара вже під контролем їхніх бійців. Однак у ЗСУ цю інформацію спростували.

Що відбувається на цьому напрямку – у матеріалі hromadske.

Промислове містечко Соледар розташоване за 18 кілометрів від Бахмута. До війни тут видобували сіль з Артемівського родовища. Після початку повномасштабної війни підприємство «Артемсіль» зупинило роботу через обстріли. Місцеві жителі почали виїжджати, а місто опинилося безпосередньо на лінії фронту.

Критично складною ситуація стала напередодні нового року. Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський 4 січня заявив, що українські військові зірвали плани ворога із захоплення Соледара в грудні.

Після невдалої спроби росіяни перегрупувалися, відновили втрати та знову почали активно атакувати, змінивши тактику, каже заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Ворог задіяв велику кількість штурмових груп. Масовано застосовує артилерію, системи залпового вогню та міномети, накриваючи вогнем навіть власних бійців», – заявила вона 9 грудня.

Про успіхи тактичного наступу російських військових та бойовиків із ПВК «Вагнер» протягом останніх днів пише й військова розвідка Великої Британії. За їхніми даними, росіяни тепер, ймовірно, контролюють більшу частину міста.

Аналітики вважають, що окупанти прагнуть повністю захопити Соледар, щоб оточити Бахмут з півночі та порушити українську логістику в регіоні.

«Ворогу постійно завдають великих втрат. Головна ударна сила – це найкращі підрозділи «Вагнера». І вони зосередилися на потужних атаках там. Деталей не можу розкривати, бо ще триває операція», – розповідає в коментарі hromadske речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий.

Він наголошує, що Соледар став головною ціллю для ворога на східному фронті. Про це свідчить і висока інтенсивність боїв та значна кількість обстрілів Соледара та його околиць – 86 за добу.

Тим часом проросійські Телеграм-канали вже розповсюджують відео, на яких бойовики з ПВК «Вагнер» нібито закріпились у центрі Соледара.
Проте повідомлення про захоплення Соледару російськими військами не відповідають дійсності, заявив речник Східного угрупування Збройних сил України Сергій Череватий у коментарі Суспільному мовленню.

«Росіяни кажуть, що Соледар під їхнім контролем, це неправда. Деталі у зведенні Генштабу, чекайте», – цитують Череватого журналісти.

Перерізати логістику

У межах наступальної операції росіяни також атакували селище Красна Гора, розташоване між Соледаром і Бахмутом. російські телеграм-канали запевняли, що населений пункт вдалося захопити. Однак ця інформація не підтвердилася.

А втім, завдяки атакам росіяни вийшли на частковий вогневий контроль рокадних доріг, пише австрійський військовий аналітик Том Купер у своєму блозі. Він зазначає, що тепер окупанти зможуть стріляти по цілях, що рухаються дорогою Т0513, яка сполучає Бахмут із Сіверськом. Також під прицілом ворога опинилася траса М03, яка сполучає Бахмут зі Слов’янськом.

Читати ще: Яка ситуація на фронті в районі Бахмута та Соледара – пояснюють в ISW

Однак це не означає, що Бахмут в оточенні. Збройні сили України досі контролюють дорогу Бахмут – ​​Костянтинівка.

«Шлях зі Слов’янська через Краматорськ, Дружківку та Костянтинівку довший, ніж прямий – зі Слов’янська до Бахмута. Тому складніше буде евакуйовувати поранених. Їх тепер довше вивозитимуть з району Бахмута», – зазначає Купер.

Ключове значення Соледара для ворога – це контроль над українською логістикою, наголошує військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Спроба оточити Бахмут

Разом з атакою на Соледар відбувається одночасний наступ у районі Кліщіївки – селища на південь від Бахмута. Якщо ворог зможе його захопити, то встановить вогневий контроль над останньою дорогою: Бахмут – Костянтинівка.

«Вони змінили тактику. Від прямих штурмів безпосередньо Бахмута перейшли до тактики флангових охоплень. Створюється та сама ситуація, як колись у Сєвєродонецьку і Лисичанську. Коли ворог взяв під контроль дороги навколо цих міст, ЗСУ були змушені відступити, оскільки елементарно не могли підвозити собі боєкомплекти», – зазначає Снєгирьов.

Таким чином окупанти намагаються взяти Бахмут у лещата. Однак навіть якщо всі асфальтовані дороги будуть прострілюватися ворогом, місто не залишиться повністю відрізаним від постачання.

«Ґрунт у цій місцевості промерзає, тому можна буде використовувати ґрунтові дороги», – каже Снєгирьов.

Військова розвідка Великої Британії у своєму звіті зробила припущення, що бої можуть точитися за доступ до неробочих соляних шахт у Соледарі, які простягаються на 200 кілометрів під землею в цьому регіоні. Їх, на думку аналітиків, можна використовувати для проникнення в тил противника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Патрiот Показати IP 11 Січня 2023 16:02
Ну якщо почали оправдываться,то щось тут не так

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus