USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Бойкот «базарників»: чи продовжать оренду землі «Старому ринку»

25 Лютого 2015 11:40
Підприємці прийшли до міської ради, аби просити в депутатів продовжити термін оренди землі для Центрального ринку. Якщо відповідне рішення не приймуть під час 71 сесії Луцької міськради, то ринок ліквідують, а власники торгових точок залишаться без засобів існування.

Пікет під стінами Луцької міської ради відбувся сьогодні, 25 лютого.

Підприємець з Центрального ринку пояснив, що люди, які прийшли під стіни Луцької міської ради, добиваються того, аби його не закрили, адже у цьому випадку більше 2000 людей залишиться без роботи та засобів існування.

До слова, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що міський голова Микола Романюк перенести Центральний ринок не наважиться, бо готується до виборів. А «болючі» реформи не робляться під кінець каденції.

Однак підприємці побоюються, що міська влада не продовжить термін оренди землі для «старого базару».

Адже під час одного з засідань комісії ЛМР з питань земельних відносин та земельного кадастру розглядали питання поновлення договору оренди землі для Центрального ринку з Волинською обласною спілкою споживчих товариств. Тоді члени профільної комісії внесли на чергову 71-у сесію міської ради проект рішення про відмову Волинській облспоживспілці в поновленні договору оренди землі на вулиці Глушець, 1, площею 0,59 гектара. Причин такого рішення було відразу декілька. Зокрема, зі слів учасників комісії, відразу під ринком пролягають газові труби, а над ринком – електрокомунікації. Окрім того, чимало з них вважають, що контейнерам та палаткам зовсім не місце поруч з головною туристичною принадою Луцька – Замком Любарта.

Місцеві підприємці протестують проти такого рішення. Серед людей поповзли чутки, що на місці ринку вже збираються побудувати великий торговий центр, в який готові інвестувати кошти олігархи. З їх слів, якщо причина виключно в естетичному вигляді ринку, то це можна вирішити завдяки реконструкції.
«Я ставлюсь до закриття ринку дуже негативно. Працюю тут не один рік, в мене свої місця, і я не хочу нікуди переходити. Якщо владу щось не задовольняє – хай зроблять реконструкцію, навіть за наші кошти. Ми йдемо на всі поступки, платимо податки не лише в податкову, а й в пенсійний фонд та міський бюджет», - каже місцевий підприємець пан Сергій.
Разом з тим він зауважує, що ринок зовсім не псує історичної частини міста. Адже там, з його слів, регулярно прибирають. Окрім того, існує чимало прикладів, коли в «старому місті» функціонує базар. Зокрема, відома київська «Бесарабка».
Проблему ринку під мурами замку мав би вирішити Новий ринок, який почав функціонували ще в 2009 році на вулиці Боженка на мікрорайоні ДПЗ. Проте власники контейнерів з Центрального ринку переконують, що перенесення торгових точок туди фактично поставить хрест на їхньому бізнесі. Мовляв, знаходиться Новий ринок «на відшибі» міста, і там не буде навіть десятої долі тих покупців, які відвідують Центральний.
«Туди ніхто не буде їхати, там не дорожньої розв’язки, нічого немає – все-таки що ринок в центрі міста, а що за містом – це велика різниця. Половина підприємців в цьому випадку підуть на Варшавський ринок працювати», - переконаний пан Сергій.

Заспокоїти натовп людей, яких зібралось чимало, спустилися заступник луцького міського голови Тарас Яковлєв та депутат луцькради Євген Ткачук. Яковлєв пояснив присутнім, що нині формується стратегія розвитку Луцька, в якій, цілком можливо, буде розглядатись питання про розвиток старої частини міста. В рамках стратегії, зі слів посадовця, може бути передбачена інша структура замість базару. Разом з тим, після винесення на сесію профільною депутатською комісією проекту рішення про припинення договору оренди землі для Центрального ринку з облспоживспілкою внесли ще один проект рішення – про продовження терміну оренди на 2 роки.
«Люди стурбовані, що це рішення «не пройде». Вони хочуть, щоб був договір оренди на 5 років, а я з Євгенієм Ткачуком (депутат міськради, - ред.) пояснюю, що за 5 років депутати можуть просто не проголосувати. Однозначно, в такий період безглуздо ринок ліквідовувати. Люди мають працювати, утримувати свої сім’ї зараз, і так криза в країні», - пояснив Тарас Яковлєв.

Заступник міського голови чекає, що «депутатам вистачить здорового глузду проголосувати за продовження терміну оренди землі», оскільки залишати підприємців та їх сімей без засобів для існування в кризовий час – недопустиму. Проте, на його особисту думку, в далекій перспективі ринку в старому місті бути немає. Мовляв, тому людям потрібно готуватись до того, що через 5 – 10 років потрібно буде той ринок переносити.
Не відкидає Яковлєв і варіант повної реконструкції центральної частини ринку для того, аби вона хоч якось вписувалась в історичну частину Луцька. Але, з його слів, вирішувати це мають представники громади, спільно з посадовцями та представниками ЗМІ.
«Можливий і такий варіант. Коли буде розроблятись стратегія розвитку, будемо розглядати декілька варіантів, обговорювати. І люди, в тому числі і журналісти, будуть вирішувати, що краще для міста: мати гарну стару частину міста з озелененням, з під’їздними шляхами та благоустроєм чи ринок – можливо, навіть і гарний. В процесі обговорення, круглих столів та фокус-груп це рішення прийде саме. Але це вирішуватиме громада», - наголошує Тарас Яковлєв.

Виконавчий директор ГО «Бізнес Волині» Ігор Дильов каже, що люди занепокоєні перспективою втратити робочі місця. Проте, вони готові співпрацювати з владою і вже демонстрували це, самотужки вирішивши проблему газових комунікацій, коли за власні кошти 2 роки тому перенесли газову трубу. Він також є прихильником ідеї продовжити термін оренди землі для Центрального ринку на 2 роки, а за цей час вирішити його подальшу долю або напрацювати чіткий план розв’язання проблеми.
З його слів, Волинська облспоживспілка навмисно підбурює настрої місцевих підприємців чутками про те, що, буцімто, ринок хоче «відтиснути» хтось з олігархів.

«Облспоживспілка - не самий вправний землевласник на цій території, але альтернативи, яка урівняла би всіх в можливостях, на цей час ніхто не запропонував. Найголовніше – подумати про те, як бути з цими людьми, бо немає реального плану, як навести лад на тій території та зберегти робочі місця, щоб люди в нелегкий час заробляли кошти», - каже Дильов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
Джулія Показати IP 25 Лютого 2015 11:43
Я на Боженка точно не поїду, бо навіть не знаю, де ця вулиця знаходиться.
Оля до Джулія Показати IP 25 Лютого 2015 12:10
А ти полешко звідки приволоклася до нас ,що не знаєш де це є. А біля німецького заводу знаєш. Там чудове сполучення тролейбусів і маршруток,поруч вулиця Львівська. Чудова дорога і чудовий ринок. Так,що поїдеш. А цей срач з центру місто давно пора прибрати-це смішно.Подприниматели хабарники і здирники.Платите,що ви платитие, мільйон в карман, а 100 грн платиш податку. Не смішіть ворюги
Джулія до Оля Показати IP 25 Лютого 2015 12:16
Щось не пригадую, щоб пила із Вами на брудершафт, "шановна" Олю.
Оля до Джулія Показати IP 25 Лютого 2015 12:33
А я полішуків на дух не переношу. Шено ваше. Запорожець не машина, а полішук не людина.Але ж ви наглі рветеся з болота і зразу в князі та й у вас виходить. У нас в Луцьку полішуки началники всіх відомств
петро до Оля Показати IP 1 Березня 2015 07:16
чому адмін не видалить цей коментар.?
тупорилій кобилі олі до петро Показати IP 2 Квітня 2016 16:24
та я, поліщучка, з тобою, ідіотко неосвідчена, на одному полі в туалет не піду. Вся Волинь - ПОЛІССЯ, пупа кобило. Читай книги, пупиця !
Анонім Показати IP 25 Лютого 2015 11:48
поїдиш , поїдиш куди ти нафіг дінися .....розвели там срач
Ну да... до Анонім Показати IP 25 Лютого 2015 12:05
Там люди в основном приезжие с сёл работают. Лишить несколько тысяч людей без рабочих мест?. Ведь не каждый сможет выложить 10000-15000$ на покупку контейнера. Да и кол-во мест там ограничено... А в такое тяжелое время людей на улицу выгонять, только из-за того что там хотят построить новый ТЦ принадлежащий очередному "КОРОЛЮ", и прикрываясь "срачем который там развели", это явно преступление против своего народа. И тяжело воспринимать то, что находятся такие, кто поддерживает решение власти.
анонімус Показати IP 25 Лютого 2015 11:54
геть гадюшник зпід замку!
Лучанин Показати IP 25 Лютого 2015 12:02
Давно пора ту клоаку в центрі міста закрити. Стосовно того, що ніхто на Новий ринок не буде їздити - це повня дурня, бо з транспортом там проблем немає ніяких та й умови торгівлі такі. яких немає на жодному луцькому ринку. Така ж істерія була свого часу з перенесенням ринку від Ювілейного на північний, але про це вже й ніхто не згадує. Зрештою, це потрібно зробити і заради туризму, бо такий срач в старій частині міста соромно комусь і показувати.
Лучанин до Лучанин Показати IP 25 Лютого 2015 12:10
Там и дома у людей тоже страшные стоят, Предлагаете и их на улицу выгнать? Давайте снесем дома, а им предложим место в подвале? Ради пары сотен туристов в год испоганим судьбы тысяч людей.
Юрист до Лучанин Показати IP 25 Лютого 2015 12:16
Доми - домами, а гадюшник треба розганяти!!!!!! За такий срач, який розвели ПІДПРИЄМЦІ, то їх ще й оштрафувати треба. В центрі міста ще й під замком не місце базару!
Лучанин до Лучанин Показати IP 25 Лютого 2015 12:34
Будинки там цілком нормальні і є невід'ємною частиною старого міста та на відміну від базару його вигляд не псують. Не кидайтесь в крайнощі - ні про які підвали ніхто й не каже. При умові наведення там порядку туристів буде не сотня, а тисячі, бо показати їм в старому місті дійсно є що.
Анонім до Лучанин Показати IP 25 Лютого 2015 12:15
Транспорт маршрутчики вмить поправлять в свою сторону.
Джулія до Лучанин Показати IP 25 Лютого 2015 12:18
Туристи, кажете? Історична частина міста? Так, все правильно. А куди справити природні потреби тих нечисленних туристів поведете? Під кущик у парку?? Це буде їхній перший і останній вояж до Луцька.
Лучанин до Джулія Показати IP 25 Лютого 2015 12:37
При бажанні дійсно створити умови для залучення туристів це вирішується елементарно і в порівнянні з питанням перенесення базару підняте Вами питання взагалі не є проблемою.
Джулія до Лучанин Показати IP 25 Лютого 2015 21:26
Але чомусь за всі каденції всіх луцьких мерів ніхто того не зробив... Балотуйтесь у мери, шановний анонімний "лучанин" і внесіть "туалетне питання" до своєї програми-перша за Вас голосуватиму :-)
Анонім Показати IP 25 Лютого 2015 12:14
В нас як гадюшник прибрати - то ціла проблема.
Володимир Показати IP 25 Лютого 2015 12:36
Центральний ринок має залишитись,такого товару як там і ціни не знайлеш у Луцьку.
Факт до Володимир Показати IP 25 Лютого 2015 16:18
Тому і прибрати хочуть бо в торгових центрах можна трактором їздити - нікого не зацепиш.
Ринку бути! Показати IP 25 Лютого 2015 12:37
Нехай буде ринок, але потрібно зробити дорогу гарну реконструкцію,(є 2роки подумати хто це буде робити) щоб ринок вписувався у старе місто, а не металеві конструкції горгута ще й за гроші підприємців!
Лучанин до Ринку бути! Показати IP 25 Лютого 2015 12:42
Якщо ринок з народними промислами - так, згідний. Але продуктовий і ще чорт зна який базар там не потрібний, бо ніяка реконструкція не позбавить нас від того срачу, який там є. Зрештою. запитайте думку людей, які живуть біля замку, про сусідство з таким базаром.
дьодік Показати IP 25 Лютого 2015 13:02
Люблю щосуботи навідуватись в той срач. За багато десятиліть виробилась звичка.
Індикатор Показати IP 25 Лютого 2015 13:17
Дешевше ніж на базарі --- знайомий напис в великих магазинах, ...і результат ... знищити конкурента!
Анонім Показати IP 25 Лютого 2015 13:38
З таким покращенням яке уже є, і яке ще буде, той ринок до кінця року сам ліквідується через відсутність покупців.
СБУ Показати IP 25 Лютого 2015 14:04
Чує моє серце, що буде так, як із ЦУМОМ. Комсомолець вже замутив щось нечисте з... , ну знаєте з ким. Не получається по доброму "пендель пІд ж..у", значить вихід у них один, ............. піч на вулиці.
ррр до СБУ Показати IP 25 Лютого 2015 16:30
до чого тут Романюк до цума то питання до палиці на рахунок ринку особисто в мене двоякі відчуття звісно якщо поставити себе на місце підприєців то впирався би руками і ногами а так то не місце ринку в історичній частині міста
Катя Показати IP 25 Лютого 2015 16:49
В такому вигляді як зараз - це справжній гадючник і там йому не місце. Мешканцям сусідніх будинків можна тільки поспівчувати. Знайдіть старі фото, як це виглядало - акуратненький чистенький продуктовий базарчик з квітниками. А людям із сіл (вони і ходять на цей ринок) доїзжати на те місце, яке пропонують, буде легше. Щодо ж до великих годувальників бюджету, які називають себе підприємцями із Старого ринку, то найбільше для них підходить ще совковий вислів - спекулянт. Накручують на всякому одноразовому лахмітті 200-300%, брешуть і не червоніють. До речі, а чому не провести щось типу міського опитування про перенос Старого ринку? Це було б справедливою
Н Показати IP 25 Лютого 2015 19:30
А ніхто не думав що проблема не вирішиться, просто гадючник перенесуть з одного місця на інше. Можливо справа в прибиранні. Я кожен день ходжу біля німецького заводу, весною і літом -це за радість. Але ходити через гадючник, як ви кажете я б теж не хотіла, тому "перенесення" мені не подобається. Чому не перенести до нового ринку?
вовк Показати IP 25 Лютого 2015 20:21
туристи до вас з ДНР прийдуть. козли
До до вовк Показати IP 25 Лютого 2015 20:59
Чому такий злий?
рррр Показати IP 26 Лютого 2015 13:05
Моя думка - закрити його, єдине що там можна купити це натуральні домашні продукти з сіл, все інше непотріб ні якості ні ціни я краще дійсно в торговий центр нормальний піду
Володимир Показати IP 13 Грудня 2021 21:55
Старому ринку бути бо там є багато різних продуктів харчування та великий магазин з сільськогосподарськими продуктами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus