USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Брюссель проти Варшави: що означає рішення ЄС про санкції проти Польщі

23 Грудня 2017 08:00
Польща стала першою країною в історії ЄС, на яку Євросоюз вирішив накласти санкції. Наслідки цього безпрецедентного кроку для Варшави можуть бути дуже серйозними.

Громадське з'ясовує, чому Брюссель наважився на такий крок, які саме санкції застосують і як вони вплинуть на Польщу та єдність усередині ЄС.

Чому ЄС вирішив накласти санкції

Європейська комісія вирішила застосувати 7 статтю договору про Європейський союз. Ці заходи застосовують, якщо в одній з країн ЄС виникає серйозний ризик порушення союзних цінностей, зокрема, людської гідності, свободи, рівності й верховенства права.

Польські медіа називають такий крок «використанням атомної кнопки» — тобто рішенням, яке ухвалюють лише в крайньому разі, коли порозумітися в інший спосіб не вдається.

Чим незадоволені в ЄС? Передусім реформою польського судочинства. Вона має дати польському уряду більше впливу на Верховний суд і Державну раду судочинства, таким чином де-факто зробивши ці органи залежними від уряду.

Професор Анджей Шептицький, експерт Польського інституту міжнародних справ, пояснив:

«Європейська комісія негативно оцінює зміни, а надто на юридичному рівні, які стосуються політичної системи Польщі. Протягом двох років тривала дискусія між Варшавою і Брюсселем. Єврокомісія вважає, що ніяких конкретних результатів це не дало, адже Польща продовжує реалізувати зміни, які негативно оцінюються в ЄС».
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький (в центрі). Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Чого стосуються санкції

Наразі остаточного рішення про впровадження санкцій немає. Питання ще повинна розглянути Рада Європейського союзу, тобто міністри країн-членів ЄС, а потім Європейська рада, тобто збори голів урядів країн. Останнє слово буде саме за ними.

Процес доволі тривалий, однак якщо санкції все ж вирішать накласти, для Польщі це безумовно матиме серйозні наслідки.

«Передусім ідеться про позбавлення Польщі голосу в європейських інституціях, — пояснює Анджей Шептицький. — Однак, є і неформальні санкції — послаблення політичної ролі Польщі. Також це вплине на розподіл коштів нового бюджету ЄС, що вступить у силу з 2020 року. І на співпрацю ЄС зі східними партнерами, яка для Польщі дуже важлива. Однак найважливіше — це втрата значення Польщі в політичних дискусіях усередині ЄС. Це неформальні санкції, але для Варшави це дуже важливо».

Позиція Польщі

ЄС дав Польщі три місяці для вирішення проблем. Утім, уряд країни назвав рішення «політичним». Влада заявляє, що реформи необхідні, щоб побороти неефективність і корупцію.

Новий польський прем’єр Матеуш Моравєцький у Twitter написав:

«Реформа системи правосуддя Польщі вкрай необхідна. Нам потрібна відкритість і чесність у діалозі між Варшавою та Європейською комісією. Я вірю в те, що суб’єктивне бачення Польщі може відповідати ідеї об’єднаної Європи».
15 грудня поляки вийшли на демонстрацію «Все світло президенту», під час якої висловили протест проти судової реформи. Фото: EPA-EFE/Rafal Guz POLAND OUT

Отож, польський уряд, схоже, не збирається поступатися. Уже після того, як ЄС оголосив про санкції, президент Дуда підписав закони щодо судової реформи. Анджей Шептицький підтверджує:

«Гадаю, польський уряд не відмовиться від своєї політики. Схоже, вони бажають і надалі дотримуватися цього вектору».

Що далі

Для запровадження санкцій такий крок має підтримати Рада Європейського союзу щонайменше 4/5 голосів. Відтак питання передають на розгляд Європейської ради. Тут рішення мають ухвалити одноголосно — якщо хоча б одна країна проголосує проти, санкції не накладуть.

Наразі на захист Польщі стала Угорщина, виступивши проти такого кроку. Це означає, що Будапешт може заблокувати рішення ЄС. Та якщо під час голосування Угорщина утримається, це розцінять як відсутність спротиву і санкції накладуть остаточно.
На захист Польщі стала Угорщина, виступивши проти санкцій ЄС. На фото — прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький та прем'єр Угорщини Віктор Орбан під час засідання Європейської ради 14 грудня 2017 року. Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET / POOL

Та навіть якщо на фінальному етапі рішення заблокують, це все одно матиме негативні наслідки для єдності самого ЄС.

«Ситуація не зміцнює Європейський союз — це очевидно, — уважає Анджей Шептицький. — Є проблема розколу ЄС на східний і західний табір, і це проблема не тільки Польщі. Це проблема Угорщини, а також деяких інших країн. А нинішня ситуація із санкціями — це ще один аргумент у дискусії про цей поділ».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus